Pages

Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2013

Οι συνταγές Αντιπάρου στο φεστιβάλ «ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΣΕΛΕΜΕΝΤΕΣ»




Η Αντίπαρος συμμετείχε φέτος στο 7ο Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας «ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΣΕΛΕΜΕΝΤΕΣ» που ολοκληρώθηκε την περασμένη εβδομάδα στον Αρτεμώνα Σίφνου.

Σας παρουσιάζουμε σήμερα τις δυο συνταγές που παρουσίασε φέτος η Αντίπαρος στο φεστιβάλ Αγριοκούνελο παπατάτο και κολοκυθόπιτα φουσκωτή.

ΑΓΡΙΟΚΟΥΝΕΛΟ ΠΑΤΑΤΑΤΟ

Υλικά:
2 αγριοκούνελα (περίπου 1 ½ κιλό)
1 ποτήρι λάδι
3 ώριμες ντομάτες
2 κουταλιές σούπας πελτέ
Λίγη ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι, μπαχάρι
½ κιλό πατάτες
2 μέτρια κρεμμύδια
5 αβγά
5 κομμάτια κεφαλοτύρι

Εκτέλεση:
Κόβουμε τα κουνέλια σε μερίδες και τα βάζουμε 2 ώρες στο ξύδι. Βάζουμε το λάδι στην κατσαρόλα να ζεσταθεί και τα τσιγαρίζουμε. Κατόπιν σοτάρουμε το κρεμμύδι, προσθέτουμε τις ντομάτες τριμμένες και βάζουμε τον πελτέ αφού το διαλύσουμε σε ένα ποτήρι νερό. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το αλάτι, το πιπέρι και το μπαχάρι.
Μέσα σ’ αυτήν τη σάλτσα βάζουμε το τσιγαρισμένο κουνέλι, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να βράσει σε σιγανή φωτιά για 1 ώρα περίπου. Έπειτα καθαρίζουμε τις πατάτες, τις κόβουμε κυδωνάτες και τις περνάμε από το τηγάνι να τις φοβερίσουμε (δηλ. να τις μισοτηγανίσουμε). Όταν είναι σχεδόν έτοιμο το κουνέλι τις ρίχνουμε στην κατσαρόλα και τις σκεπάζουμε μέχρι να βράσουν.5 λεπτά πριν το τέλος ρίχνουμε τα κομμάτια το τυρί και τα αυγά και ξανασκεπάζουμε.

Καλή επιτυχία!


ΚΟΛΟΚΥΘΟΠΙΤΑ ΦΟΥΣΚΩΤΗ (ΓΛΥΚΟ)

Υλικά:
1 ½ κιλό καθαρισμένη κολοκύθα κόκκινη
1 ½ φλιτζάνι ζάχαρη
½ φλιτζάνι λάδι
½ φλιτζάνι ρύζι Καρολίνα
½ κουταλάκι κανελογαρίφαλο, αλάτι
Για το φύλλο:
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
½ κρασοπότηρο ούζο
Λίγο αλάτι
1 ποτήρι κρασιού λάδι
Ζεστό νερό

Εκτέλεση:
Κόβουμε την κολοκύθα σε μικρά κυβάκια και τα βάζουμε σε μια λεκάνη. Ρίχνουμε τη μισή ζάχαρη και λίγο αλάτι, τα ανακατεύουμε, σκεπάζουμε και τα αφήνουμε όλη τη νύχτα για να μαραθούν.
Το πρωί ζυμώνουμε το φύλλο και αφήνουμε λίγο τη ζύμη να ξεκουραστεί. Κατόπιν ανοίγουμε 2 φύλλα, το ένα μεγαλύτερο για κάτω και το άλλο μικρότερο για πάνω. Λαδώνουμε ένα ταψί 40 εκατοστών και απλώνουμε το μεγάλο φύλλο. Ρίχνουμε στη λεκάνη μας την υπόλοιπη ζάχαρη, το λάδι, το ρύζι και το κανελογαρίφαλο. Τα ανακατεύουμε και τα ρίχνουμε στο ταψί. Τα σκεπάζουμε με το άλλο φύλλο. Χαράζουμε μπακλαβαδωτά, αλείφουμε με λίγο λάδι και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 1 ώρα περίπου.

Καλή επιτυχία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια θα γίνονται δεκτά μόνο με ελληνικούς χαρακτήρες