Pages

Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2013

Επιβαρυμένα με υδράργυρο τα ψάρια στη χώρα μας!


Ιδιαίτερη επιβάρυνση σε υδράργυρο παρατηρείται στην Μεσόγειο Θάλασσα και ιδιαίτερα στη χώρα μας όπου μετρήσεις σε νησιωτικό πληθυσμό που καταναλώνει μεγάλες ποσότητες ψαριών, δείχνουν 2,5 φορές υψηλότερα τα ποσοστά υδραργύρου σε σχέση με τους κατοίκους των υπολοίπων Μεσογειακών χωρών.

Μελέτες που ολοκληρώθηκαν πρόσφατα για τον υδράργυρο στα ψάρια και τις επιπτώσεις στον πληθυσμό, επικαλέστηκαν επιστήμονες σε συνέντευξη τύπου με αφορμή την έναρξη του προγράμματος...
CROME (Cross Mediterranean Environment & Health Network) που έχει ως στόχο την αξιολόγηση των επιπτώσεων στη δημόσια υγεία λόγω της έκθεσης σε χημικές ουσίες στην Ελλάδα, τη Σλοβενία, την Ιταλία και την Ισπανία.

Συντονιστής του προγράμματος CROME είναι ο αναπληρωτής καθηγητής του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του Α.Π.Θ., Δημοσθένης Σαρηγιάννης ο οποίος, αναφερόμενος στον υδράργυρο, ξεκαθάρισε ότι δεν έχουν όλα τα ψάρια την ίδια επιβάρυνση, εκφράζοντας παράλληλα την απορία του για τα νομοθετικά όρια που έχουν καθορισθεί για το ύψος του υδραργύρου που είναι χαμηλότερο στα ψάρια του γλυκού νερού απ΄ ό,τι της θαλάσσης.

Σύμφωνα πάντως με τους επιστήμονες που παρευρέθηκαν στη συνέντευξη ως συμμετέχοντες στο πρόγραμμα, οι υψηλές συγκεντρώσεις υδραργύρου στην Μεσόγειο δεν οφείλονται μόνο σε ανθρωπογενείς παράγοντες αλλά και σε φυσικά αίτια. Ωστόσο, στο πλαίσιο του CROME, όπου θα αναλυθούν βιολογικοί δείκτες για την κατανόηση της σχέσης περιβάλλοντος και υγείας, θα γίνει επίσκεψη σε νησιώτες του Ανατολικού Αιγαίου που είχαν συμμετάσχει στο πρόγραμμα ανίχνευσης υδραργύρου προκειμένου να επανεξεταστούν και να υπάρξουν συγκριτικά αποτελέσματα.

Λήψη μέτρων για τις ευπαθείς ομάδες από την καύση βιομάζας τον προσεχή χειμώνα
Γύρω στο 36% των σωματιδίων στην ατμόσφαιρα της Θεσσαλονίκης τον περσινό χειμώνα οφείλονταν στην καύση βιομάζας που έχει ιδιαίτερες επιπτώσεις στις πυκνοκατοικημένες περιοχές αλλά και στα παιδιά, τους ηλικιωμένους και σε όσους έχουν άσθμα.

«Υπάρχει σημαντική διαφοροποίηση ως προς την τοξικότητα της ατμόσφαιρας κυρίως στα μικρά παιδιά καθώς η επιβάρυνση της υγείας τους είναι πενταπλάσια σε σχέση με τους ενήλικες» ανέφερε ο κ. Σαρηγιάννης υπενθυμίζοντας ότι ειδική επιστημονική επιτροπή έχει καταθέσει στο ΥΠΕΚΑ πρόταση για νεότερο καθορισμό των επιπέδων ρύπανσης και την λήψη μέτρων για τον πληθυσμό όταν παρατηρείται παραβίασή τους.

Χρήση κυανίου για την εξόρυξη στην Χαλκιδική

Δεν υπάρχουν αναφορές για βλάβες στην ανθρώπινη υγεία από την χρήση κυάνωσης στην εξόρυξη χρυσού υπογράμμισε ο καθηγητής Παιδιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστήμιου του Μονάχου, Στέφαν Μπέσε-Ο'Ραϊλυ, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν κίνδυνοι.

«Δεν μπορώ να πω αν είναι ασφαλές ή όχι αλλά μέχρι τώρα δεν έχουν καταγραφεί επιπτώσεις. Επιβάλλεται όμως συνεχής παρακολούθηση προκειμένου να τηρούνται όλοι οι όροι ασφαλείας» είπε χαρακτηριστικά.

Πάντως, προκειμένου να συλλεχθούν στοιχεία για το Μεσογειακό Δίκτυο CROME, θα γίνει λήψη βιολογικού υλικού από πληθυσμιακό δείγμα 200 περίπου ατόμων σε τρεις περιοχές της χώρας, ανάμεσά της και η Χαλκιδική όπου γίνεται η εξόρυξη. «Συγκεκριμένα, θα μελετήσουμε τις επιπτώσεις του περιβάλλοντος στην ανθρώπινη υγεία στην περιοχή του Ασωπού, στη Θεσσαλονίκη εστιάζοντας στη ρύπανση της ατμόσφαιρας και στις επιπτώσεις από τη χρήση βαρέων μετάλλων στη Χαλκιδική» διευκρίνισε ο κ.Σαρηγιάννης εστιάζοντας και στους αυστηρούς όρους για τη χρήση όσων συναινέσουν στη λήψη βιολογικού υλικού που θέτει η Επιτροπή Ηθικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια θα γίνονται δεκτά μόνο με ελληνικούς χαρακτήρες