Pages

Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2012

Μαρτύριο της σταγόνας οι απαιτήσεις της τρόικας

Σε μαρτύριο της σταγόνας εξελίσσεται η διαπραγμάτευση με την τρόικα, καθώς οι εκπρόσωποι των δανειστών επιμένουν να μην δέχονται τα προτεινόμενα από τους τρεις αρχηγούς, μέσω του υπουργού των Οικονομικών, ισοδύναμα μέτρα και να απαιτούν να κλείσει το πακέτο των 11,7 δις ευρώ «με τον δικό τους τρόπο», που δεν είναι άλλος από τη νέα περικοπή μισθών και συντάξεων.

Η διαπραγμάτευση εξελίχθηκε περισσότερο δύσκολη του αναμενόμενου, αν και χθες κατά τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, παρουσία του...
κ. Στουρνάρα, υπήρξε συμφωνία σε μεγάλο μέρος των μέτρων.

Αργά το βράδυ έγινε γνωστό ότι το πακέτο έχει κλείσει σε ένα ποσοστό 90%, αλλά και το γεγονός ότι αναζητούνται ακόμη δύο και δυόμιση δις ευρώ από περικοπές και φορολογία.

Η προσπάθεια που καταβάλλεται, σύμφωνα με τον υπουργό των Οικονομικών, είναι να δεχθεί η τρόικα τα διαρθρωτικού χαρακτήρα μέτρα, ενώ στο τραπέζι πέφτουν σειρά εναλλακτικών σεναρίων, ώστε, σύμφωνα πάντα με τον κ. Στουρνάρα, «να ελαχιστοποιήσουμε το κοινωνικό κόστος για τα χαμηλότερα στρώματα».

«Η κατάσταση περιγράφεται στη δήλωση του Ιω. Στουρνάρα» ανέφεραν λίγο αργότερα κυβερνητικές πηγές, επισημαίνοντας πως στόχος είναι να προστατευθούν τα ασθενέστερα στρώματα. Παράλληλα εξέφραζαν «συγκρατημένη βεβαιότητα» ότι «θα τα βρει η κυβέρνηση με την Τρόικα» μέχρι την Κυριακή. «Αναζητείται η χρυσή τομή στις προδιαγραφές που βάζουν η κυβέρνηση και η τρόικα», πρόσθεταν οι κυβερνητικές πηγές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το ΠΑΣΟΚ έγινε γνωστό πως κατά τη διάρκεια της σύσκεψης το οικονομικό επιτελείο έθεσε την πρόταση να υπάρξει «κεφαλικός» φόρος ύψους 150 ευρώ σε ιδιοκτήτες ακινήτων που τα εκμισθώνουν σε τρίτους, καθώς και σε ελεύθερους επαγγελματίες και σε ατομικές επιχειρήσεις, προκειμένου να καλυφθούν τα 2 δις ευρώ, -πέραν του πακέτου των περίπου 11,5 δισ.- που ζητά η τρόικα να προέλθουν από φορολογικά έσοδα.

Το υπουργείο Οικονομικών επιβεβαίωσε τη διαρροή, προσθέτοντας και την κατηγορία όσων έχουν αγροτικά εισοδήματα, χωρίς όμως να είναι κατ' επάγγελμα αγρότες. Πάντως, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου σημείωνε πως τα παραπάνω «έχουν συζητηθεί», όμως «δεν έχουν ληφθεί ακόμη αποφάσεις».

Σύμφωνα με το υπουργείο, τα σενάρια αυτά εντάσσονται στη γενικότερη φορολογική μεταρρύθμιση και την αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά 2 δις ευρώ, όπως προβλέπεται στο Μνημόνιο που υπεγράφη τον Μάρτιο.

Το ΠΑΣΟΚ θα συμβάλει στην οριστικοποίηση και ψήφιση των μέτρων, τόνισε σε δηλώσεις του από την Ιπποκράτους ο Ευ. Βενιζέλος , επαναλαμβάνοντας πάντως την αντίθεσή του σε οριζόντια μέτρα.

«Όσο εγγυούμαστε την ψήφιση των μέτρων, άλλο τόσο θα αγωνιστούμε ώστε το πακέτο να είναι πραγματικά το τελευταίο και να είναι δίκαιο και ισορροπημένο, να μην έχει οριζόντιο χαρακτήρα», σημείωσε.

Παρέθεσε μάλιστα μία προς μία τις «κόκκινες γραμμές» με τις οποίες το ΠΑΣΟΚ συμμετέχει στις διαβουλεύσεις, ενώ εξέφρασε τη δυσφορία του για την απόρριψη την πρότασής του για τη συγκρότηση εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης.

«Αν είχε συγκροτηθεί εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης θα είχαμε συμμετάσχει σε όλες τις φάσεις. Αλλά όταν την τελευταία στιγμή μας λένε «ελάτε κι εσείς στις επαφές» δεν το εννοούν», συμπλήρωσε, αναφερόμενος εμμέσως στις πληροφορίες που κυκλοφόρησαν το προηγούμενο βράδυ και οι οποίες ήθελαν να απευθύνεται πρόσκληση στο ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ να προσέλθουν στις διαπραγματεύσεις.

Στη χθεσινή σύσκεψη, όπως είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, δεν παρουσιάσθηκε ολοκληρωμένο το πακέτο των μέτρων, καθώς δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της ομάδας της κυβέρνησης και της τρόικας. Γι’ αυτό και σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, δεν θα γίνει νέα σύσκεψη την Κυριακή, αλλά μάλλον την επόμενη Τετάρτη. Ο ίδιος ζήτησε, όπως είπε, να γίνει η σύσκεψη και να κλείσει το πακέτο μέχρι την επόμενη Πέμπτη, διότι θα πρέπει να μεταβεί στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Όπως ανέφερε επίσης ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, στη σύσκεψη συζητήθηκε για πρώτη φορά το θέμα της επιμήκυνσης και η εφαρμογή των μέτρων σε δύο φάσεις και η πρόταση αυτή θα τεθεί στην τρόικα από τη διαπραγματευτική ομάδα. Με βάση την πρόταση αυτή αν στην πρώτη φάση, των δύο ετών, η Ελλάδα πετύχει τους στόχους που θα τεθούν, τότε δεν θα χρειαστεί η εφαρμογή των μέτρων της δεύτερης φάσης.

Ο κ. Βενιζέλος επισήμανε την ανάγκη να διαφυλαχθεί η «εσωτερική ισορροπία» του πακέτου μέτρων, η οποία όπως είπε έχει διαταραχθεί. Συγκεκριμένα υπενθύμισε την πρόβλεψη για παρεμβάσεις ύψους 6,5 δις ευρώ σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα και μέτρα 5 δις ευρώ που θα προέρχονταν από την εσωτερική λειτουργία του κράτους.

«Δεν είναι δυνατόν, όσο κι αν αποδεχθούμε κάποιες αλλαγές στην εσωτερική ισορροπία του πακέτου, να δεχθούμε μέτρα ισοπεδωτικού χαρακτήρα», ξεκαθάρισε. Συμπλήρωσε ακόμη ότι πέρα από τις περικοπές στις δαπάνες θα πρέπει να αναζητηθούν «περισσότερα φορολογικά έσοδα», τα οποία, όπως διευκρίνισε, πρέπει να προέλθουν από εκεί όπου υπάρχει φοροδιαφυγή.

Παράλληλα, υπογράμμισε την ανάγκη επιτάχυνσης της διαδικασίας για την οριστικοποίηση των μέτρων. «Πρέπει να εμφανίσουμε στη Βουλή το ταχύτερο δυνατό μια ολοκληρωμένη δέσμη μέτρων, να την παρουσιάσουμε στη Βουλή μαζί με τα αντίβαρα μέτρα αναπτυξιακών πρωτοβουλιών και κοινωνικής προστασίας», επισήμανε. «Πρέπει να κινηθούμε γρήγορα», συμπλήρωσε, σημειώνοντας πάντως ότι αυτό δεν πρέπει να γίνει «με κάμψη της διαπραγματευτικής δύναμης που πρέπει να έχει η χώρα» ή «με διάθεση τιμωρίας της κοινωνίας».

Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται, δεν έχει κλείσει τίποτα οριστικά, δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης, καλώντας παράλληλα την τρόικα «να σταματήσει να επιτίθεται στην κοινωνία».

Η τρόικα, που φεύγει τη Δευτέρα για να επιστρέψει στις 8 Οκτωβρίου, επιμένει και στα εργασιακά, ζητώντας ουσιαστικά ανατροπή των εργασιακών σχέσεων τόσο από πλευράς χρόνου, όσο και από πλευράς όρων εργασίας.


Σοφία Βούλτεψη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια θα γίνονται δεκτά μόνο με ελληνικούς χαρακτήρες