Την ώρα που στην Ελλάδα έχει αναχθεί σε μείζον ζήτημα το θέμα του ντιμπέιτ, με τον ΣΥΡΙΖΑ να ανατρέπει συμφωνίες και να θέτει συνεχώς νέες προϋποθέσεις, η Ευρώπη εξακολουθεί να προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο της εξόδου της χώρας μας από το ευρώ.
Μετά την δημοσιοποίηση της έκθεσης του διεθνούς οίκου Standard & Poor's, σύμφωνα με τον οποίο τουλάχιστον μία στις τρεις είναι η πιθανότητα να...
εγκαταλείψει η Ελλάδα την ευρωζώνη, η επικεφαλής της γερμανικής τράπεζας Bafin Έλκε Κένιγκ διατύπωσε την πεποίθηση ότι οι γερμανικές τράπεζες θα αντέξουν ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, καθώς «το γερμανικό τραπεζικό σύστημα είναι σχετικά εύρωστο, ακόμη και αν δεν μπορεί να προστατευτεί πλήρως από το τρέχον οικονομικό περιβάλλον».
Την ίδια ώρα, συνεχίστηκαν οι βολές και οι εκ του πονηρού παρεμβάσεις εκ μέρους των Σόιμπλε και Λαγκάρντ.
Ο Γερμανός υπουργός των Οικονομικών, μιλώντας στην οικονομική εφημερίδα «Handelsblatt», απέδωσε την κρίση στη χώρα μας «σε λάθη δεκαετιών της ελληνικής ελίτ», προσθέτοντας ότι η ίδια η Ελλάδα θα πρέπει να αποφασίσει σε ό,τι αφορά την παραμονή η την έξοδό της από την Ευρωζώνη.
Υπογραμμίζει επίσης ότι «οι χώρες που αντιμετωπίζουν κρίση υπήρξαν φειδωλές στις μεταρρυθμίσεις» και ειδικά για την Ελλάδα, παρατηρεί πως «έχουμε να κάνουμε με αποτυχία της ελίτ, επί δεκαετίες».
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών παραδέχεται ότι ο ελληνικός λαός «αναμφισβήτητα, υποφέρει», προσθέτοντας πάντως ότι «δεν υπάρχει όμως εύκολος δρόμος και δεν γίνονται πάντα όλα δίκαια».
Απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με την πιθανότητα αποχώρησης της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ, κάνει λόγο για απόφαση της ίδιας της χώρας, ενώ εκφράζει την αντίθεσή του με τις εικασίες που κυκλοφορούν την ώρα που η κατάσταση είναι δύσκολη τόσο για τις αγορές όσο και για την ίδια τη χώρα, αν και «ως τώρα δεν έχουν ποτέ επαληθευτεί τα μεγάλα σενάρια για την καταστροφή του κόσμου».
Αναφορικά με το ενδεχόμενο μετάδοσης της κρίσης, π.χ. στην Ισπανία, ο Γερμανός υπουργός υποστηρίζει ότι η Μαδρίτη παίρνει όλες τις σωστές αποφάσεις, ενώ διευκρινίζει ότι «για μια τέτοια κρίση δεν υπάρχει πανάκεια, αν και είμαστε καλύτερα τοποθετημένοι από ό,τι πριν από δύο χρόνια».
Ερωτηθείς για τους κινδύνους που προέρχονται από την κατάσταση στην Ελλάδα, σημειώνει ότι «όταν κάποιος αντιμετωπίζει μια τέτοια εστία και δεν μπορεί να απομακρυνθεί, τότε αυτή διαρκώς αναζωπυρώνεται».
«Οι Ισπανοί τα κάνουν όλα σωστά, όμως υφίστανται την πίεση των αγορών, εξαιτίας της κατάστασης στην Ελλάδα. Και αυτό ακριβώς πρέπει τώρα να αντιμετωπίσουμε», σχολιάζει.
Ο κ. Σόιμπλε υποστηρίζει ότι λιτότητα και ανάπτυξη δεν αλληλοαναιρούνται και αναδεικνύει την ανάγκη δημιουργίας δημοσιονομικής ένωσης, προκειμένου να φθάσουμε σε πραγματική ολοκλήρωση της Ευρωζώνης. Επαναλαμβάνει ακόμη ότι η ανάπτυξη μπορεί να επιτευχθεί μόνο αν η κάθε χώρα ξεχωριστά καταστήσει την οικονομία της ανταγωνιστική.
Από την πλευρά της, νέο μήνυμα στην Ελλάδα για εφαρμογή των συμφωνηθέντων έστειλε στην Ελλάδα και η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, καλώντας την Αθήνα, όπως και άλλες χώρες, να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Λετονίας.
Είναι σημαντικό οι ευρωπαϊκές χώρες που πλήττονται από την κρίση χρέους να εμπνευστούν από το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που υιοθέτησε η Λετονία, λέει, μιλώντας στη σουηδική εφημερίδα Σβένσκα Νταγκμπλάντετ (Svenska Dagbladet) και επαινώντας τη στάση των πολιτικών της Λετονίας, επισημαίνοντας πως «συμμορφώθηκαν με το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, συνειδητοποίησαν ότι οι διαρθρωτικές αλλαγές ήταν απαραίτητες και πήραν πολλές γενναίες αποφάσεις».
«Ένα άλλο μάθημα είναι ότι οι δημοσιονομικές περικοπές πρέπει να γίνουν από την αρχή», διαφορετικά οι μεταρρυθμίσεις κινδυνεύουν να κουράσουν τον λαό και να είναι δύσκολο να εφαρμοστούν», διευκρίνισε η επικεφαλής του ΔΝΤ και κάλεσε τους Έλληνες πολιτικούς να δεχθούν τις μεταρρυθμίσεις: «Για την Ελλάδα είναι σημαντικό οι πολιτικοί να δεχθούν το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και να συμμορφωθούν με αυτό. Στη Λετονία οι μεταρρυθμίσεις χαίρουν ευρείας υποστήριξης. Είναι απαραίτητο για να λειτουργήσουν», υπογράμμισε.
«Η Λετονία αποφάσισε να κινηθεί με διπλή ταχύτητα και αντί να υποφέρει για πολλά χρόνια προχωρώντας σταδιακά (...) προτίμησε να χτυπήσει δυνατά και γρήγορα» πρόσθεσε.
Το ΔΝΤ έδωσε τον Δεκέμβριο του 2008 ένα δάνειο ύψους 7,5 δισ. ευρώ στη Λετονία, μια πρώην σοβιετική δημοκρατία της Βαλτικής με δύο εκατομμύρια κατοίκους. Το ΑΕΠ της χώρας μειώθηκε κατά 5% την περίοδο 2008-2009, βυθίζοντας τη Λετονία στη μεγαλύτερη ύφεση παγκοσμίως.
Το σχέδιο στήριξης του ΔΝΤ, που προέβλεπε αυστηρή λιτότητα, επέτρεψε στη χώρα να επιστρέψει στην ανάπτυξη το 2011. Όμως, η ανεργία παραμένει αυξημένη και έφτασε το πρώτο τρίμηνο του 2012 το 16,3%, δηλαδή αυξήθηκε κατά 1,3 μονάδες σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2011.
Το σχέδιο διάσωσης της Λετονίας ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2011, όμως η χώρα εξακολουθεί να αποπληρώνει τα δάνειά της στο ΔΝΤ.
Σοφία Βούλτεψη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια θα γίνονται δεκτά μόνο με ελληνικούς χαρακτήρες