Pages

Σάββατο 2 Ιουνίου 2012

Περί επαναδιαπραγμάτευσης

Χθες, ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθάρισε τις θέσεις του σχετικά με το Μνημόνιο, πρώτα θα το καταγγείλει και μετά θα προχωρήσει σε μια νέα διαπραγμάτευση, ώστε να υπάρξει λύση με τους δανειστές.

Ποιο όμως είναι το θέμα που προκύπτει; Το πολύ απλό. Για να κάνεις την όποια διαπραγμάτευση πρέπει να είσαι εντός της Ε.Ε. και της Ευρωζώνης. Πώς όμως θα είσαι στην Ευρωζώνη αν...
έχεις καταγγείλει μονομερώς τη συμφωνία που έχεις κάνει;

Διότι μπορεί να μην αρέσει σε κανέναν, αλλά το ΠΑΣΟΚ και ο ΓΑΠ έφεραν στην Ελλάδα το ΔΝΤ και την Τρόικα. Και με το Μνημόνιο πήραν χρήματα, δανείστηκαν, και αυτά πρέπει να αποπληρωθούν.

Επίσης, για να συνεχίσει να λειτουργεί αυτή η χώρα πρέπει να υπολογίζουμε στα χρήματα που δανειζόμαστε. Για να συνεχίσει το ΕΣΠΑ, πρέπει να είμαστε εντός Ε.Ε. και Ευρωζώνης.

Ως εκ τούτου η επαναδιαπραγμάτευση είναι η πιο λογική λύση. Και μπορεί να γίνει. Τα 18 σημεία που παρουσίασε χθες ο Αντώνης Σαμαράς αποτελούν μια βάση, και μάλιστα σημαντική, για να υπάρξει ανάπτυξη. Για να υπάρξουν, όπως δήλωσε, δουλειές.

Το βασικότερο όμως είναι η πρόταση για μείωση της φορολογίας. Όπως χαρακτηριστικά είπε, οι συνεχείς αυξήσεις στη φορολογία προκάλεσαν μείωση της τάξης του 9% στα έσοδα του κράτους.

Αυτό τα λέει όλα. Και επιβεβαιώνει πως αν υπάρξουν σοβαρές προτάσεις και η απαραίτητη επαναδιαπραγμάτευση, τότε όλα μπορεί να γίνουν. Να δοθεί, αν μη τι άλλο, αέρας αλλαγής και του κλίματος και της ψυχολογίας, αλλά και επί της ουσίας.

Όταν η πλειοψηφία των Ελλήνων θέλει παραμονή στο ευρώ, τότε ανάλογα πρέπει και να επιλέξει. Ή το παλεύουμε ή μένουμε απ’ έξω και πετάμε πέτρες.

Του ΤΑΣΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ
tasosev@yahoo.gr

1 σχόλιο:

  1. Τάσο μου οι ΠΑΣΟΚοι που μετανάστευσαν στον ΣΥΡΙΖΑ ονειρεύονται ένα δεύτερο 1981 ελπίζοντας να μην ξαναζήσουν άλλο 2009. Και επειδή τίποτα στην ζωή δεν έχει σχέση με τα όνειρα όταν θα ξανα-ξυπνήσουν θα διαπιστώσουν ότι κατέστρεψαν την Ελλάδα για μια ακόμη φορά. Ελπίζω τότε να μάθουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια θα γίνονται δεκτά μόνο με ελληνικούς χαρακτήρες