Pages

Δευτέρα 11 Ιουνίου 2012

Προοδευτική προπαγάνδα!

Προπαγάνδα είναι η παρουσίαση ενός μηνύματος με έναν συγκεκριμένο τρόπο ώστε να εξυπηρετήσει συγκεκριμένους σκοπούς. Σκοπός της προπαγάνδας είναι να αλλάξει δραστικά τις απόψεις των άλλων, αντί απλώς να μεταδώσει γεγονότα.

Έτσι ορίζεται η προπαγάνδα και ο σκοπός της στη Βικιπαίδεια. Είναι δε η αγαπημένη λέξη των...
αριστερών, όψιμων και μη. Με αυτή απαντούν όταν κάποιος παρουσιάζει τις δηλώσεις, τις πράξεις και ίσως τις παραλείψεις τους σε στιγμή που οι ίδιοι δεν θέλουν να δουν το φως της δημοσιότητας.

Κατηγορούν τους άλλους ως προπαγανδιστές και… καθαρίζουν. Αντε να σου ρίξουν και έναν… προβοκάτορα. Ετσι απαντούν όταν δεν τους αρέσει αυτό που παρουσιάζεται, ενώ οι ίδιοι φροντίζουν με κάθε τρόπο να αλλάζουν τα… μηνύματα με τρόπο… έντεχνο.

Χθες για παράδειγμα κυκλοφόρησε ένα βίντεο με δηλώσεις του Π. Λαφαζάνη το 2011. Με αυτές τάσσεται κατά του ευρώ και προτείνει να φύγουμε από το νόμισμα αυτό. Τι απάντησε; Οτι γίνεται προπαγάνδα λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές με στόχο να πληγεί ο ΣΥΡΙΖΑ.

Χθες, άλλο στέλεχος, ο κ. Τόλιος, δήλωσε ότι το κόμμα του παλεύει να φύγει από την Ευρωζώνη. Και αυτό… προπαγάνδα; Προπαγάνδα σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ; Μα σκοπός της προπαγάνδας είναι να αλλάξει δραστικά τις απόψεις των άλλων...

Η μετάδοση γεγονότων ή η αναμετάδοση τι σχέση έχουν με την προπαγάνδα; 

Αντιθέτως στην περίπτωση του Π. Ψωμιάδη οι δηλώσεις του μάλλον άλλαξαν στον δρόμο μεταξύ Βορείου Ελλάδος και Κουμουνδούρου, ώστε να χρησιμοποιηθούν αναλόγως. Εκτός αν μπορούν να τις δείξουν αυτούσιες να βγαίνουν από το στόμα του κ. Ψωμιάδη και να αναφέρονται σε «σχέσεις» Ν.Δ. και Χρυσής Αυγής. Διαφορετικά και προπαγανδιστές και προβοκάτορες είναι άλλοι. Οι συνήθεις χρήστες αυτών των λέξεων.

Τάσος Ευαγγελίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια θα γίνονται δεκτά μόνο με ελληνικούς χαρακτήρες