Pages

Σάββατο 12 Μαΐου 2012

Εφιάλτης ακυβερνησίας και χρεοκοπίας

Σε εφιάλτη ακυβερνησίας και άτακτης χρεοκοπίας εξελίχθηκε η εκλογική αναμέτρηση, στο αποτέλεσμα της οποίας αποτυπώθηκε η προπαγανδιστική προβολή των «μικρών κομμάτων».

Ήδη από σήμερα – και αφού άλλαξε τρία χέρια – η εντολή βρίσκεται οριστικά πίσω στα χέρια του Προέδρου της Δημοκρατίας, αφού εξέλιπε κάθε ελπίδα να σχηματιστεί κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας.

Η πρόταση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη για σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης με σκοπό να κρατηθεί η χώρα όρθια και με χρονικό ορίζοντα τις ευρωεκλογές του 2014 και όχι τριμερούς (με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ), αν και έγινε αποδεκτή από τα δύο κόμματα, απορρίφθηκε από
τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο τελευταίος, διά του εκπροσώπου Τύπου του Δημήτρη Στρατούλη, χαρακτήρισε την πρόταση του Κουβέλη πρόταση «οικουμενικής εφαρμογής της πολιτικής του μνημονίου», με αποτέλεσμα το 16,78% να εκβιάζει τελικά ολόκληρη τη χώρα, χωρίς όμως να είναι σε θέση να βρει τις απαραίτητες έδρες για να εξασφαλίσει για λογαριασμό του τη Δεδηλωμένη.

Από την πλευρά του, ο κ. Κουβέλης εμμένει στην άρνησή του να συνεργαστεί με το πρώτο και το τρίτο κόμμα, που συγκεντρώνουν το 32,03% (το 38,14% μαζί με το ποσοστό της ΔΗΜΑΡ) δίνοντας περισσότερη σημασία στη στάση του 16,78%.

Ο δε ΣΥΡΙΖΑ θυμίζει, όπως πάντα, μια απέραντη Βαβέλ, καθώς, ενώ μέχρι τώρα το σύνθημα ήταν στάση πληρωμών για τρία χρόνια, χθες, ο βουλευτής του Γιάννης Δραγασάκης έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι «στη σκέψη τη δική μας, δεν υπάρχει η έννοια της μονομερούς πράξης. Δηλαδή, να βγούμε και μονομερώς να πούμε ότι διαγράφουμε το χρέος. Αυτό που θα γίνει είναι μια επαναδιαπραγμάτευση, ένα πλαίσιο διαφορετικό μέσα στο οποίο θα θέσουμε τους δικούς μας στόχους»!

Μ’ αυτά και μ’ αυτά, το αδιέξοδο ήταν προδιαγεγραμμένο και πλέον – μετά και την ενημέρωσή του χθες από τον κ. Παπαδήμο – ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συγκαλεί τη Δευτέρα συμβούλιο πολιτικών αρχηγών προκειμένου όσοι απέχουν της προσπάθειας με διάφορα προσχήματα να τεθούν ενώπιον των ευθυνών τους.

Όπως ήταν αναμενόμενο, οι πιέσεις των δανειστών έγιναν ασφυκτικές, με διαρκείς δηλώσεις, τόσο από την πλευρά της ΕΕ όσο και από την πλευρά του ΔΝΤ, ενώ πολλαπλασιάζονται οι απειλές για χρεοκοπία και οι σχετικές αναφορές από τους διεθνείς οίκους.

Την ίδια ώρα και ενώ η πρώτη δόση του δεύτερου μνημονίου, έφθασε «κουτσουρεμένη» κατά 1 δις ευρώ, από το γερμανικό υπουργείο των Οικονομικών ανακοινώθηκε χθες πως η δεύτερη δόση των 4 δις ευρώ του Ιουνίου για την Ελλάδα δεν θα αποδεσμευτεί εάν δεν εγκριθεί πρώτα από την τρόικα.

Παράλληλα, αναβλήθηκε η επίσκεψη του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς στην Αθήνα στις 13 και 14 Μαΐου, ενώ η Κομισιόν ανακοίνωση ύφεση της τάξης του 4,7% για την Ελλάδα και για το 2012.

Μέσα σ’ αυτόν τον ορυμαγδό, υπήρξαν και εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ, με τον κ. Βενιζέλο να ζητά και να παίρνει τις παραιτήσεις όλων των μελών του Πολιτικού Συμβουλίου, διαλύοντας παράλληλα όλα τα κομματικά όργανα και τις οργανώσεις και προαναγγέλλοντας, μετά την πρωτοφανή συντριβή, εκ βάθρων ανασυγκρότηση του κόμματος.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια θα γίνονται δεκτά μόνο με ελληνικούς χαρακτήρες