Pages

Κυριακή 27 Μαΐου 2012

Το παλαιό ΠΑΣΟΚ πάει στον ΣΥΡΙΖΑ

Στόχος η ανάδειξη των προτάσεων Βενιζέλου, αλλά και νέων προσώπων από το κόμμα και όχι μόνο.

Το σύνθημα του κ. Αλέξη Τσίπρα «εμείς είμαστε το ΠΑΣΟΚ του 1981» εκτός από ρητορική έχει και πρακτική διάσταση. 

Συνδικαλιστές, πρώην βουλευτές και υπουργοί, όλο το πάλαι ποτέ «βαθύ» και κρατικοδίαιτο ΠΑΣΟΚ μετακομίζει στην Κουμουνδούρου. 

Ο κ...
Ν. Φωτόπουλος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, ο πρώην πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Ραυτόπουλος, ο κ. Αντ. Κοτσακάς, παλαιός υπουργός και στενός συνεργάτης του κ. Ακη Τσοχατζόπουλου στον καιρό της παντοδυναμίας του, είναι μόνο ορισμένα από τα δεκάδες στελέχη που εγκαταλείπουν το ΠΑΣΟΚ και συρρέουν στον ΣΥΡΙΖΑ. Οι δύο πρώτοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στη Β΄ Αθηνών, οι Σοφία Σακοράφα και Π. Κουρουμπλής, συγκεντρώνουν 144.000 σταυρούς και είχαν εκλεγεί το 2009 με το ΠΑΣΟΚ. Αυτό σημαίνει ότι η αποχώρηση από το ΠΑΣΟΚ έχει και αριθμητικές επιπτώσεις για την Ιπποκράτους.

Παρά τις δηλώσεις στενών συνεργατών του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου ότι οι αποχωρούντες είναι εκφραστές ενός «παρακμιακού» ΠΑΣΟΚ το οποίο δεν έχει θέση στο κόμμα, είναι διάχυτη η ανησυχία για τις αποχωρήσεις στις χαμηλές συνδικαλιστικές βαθμίδες, που πιθανόν θα προσδέσουν ολόκληρες επαγγελματικές ομάδες στο άρμα του ΣΥΡΙΖΑ. Σε τρία βασικά σημεία επικεντρώνει την προεκλογική στρατηγική του το ΠΑΣΟΚ για τις εβδομάδες οι οποίες απομένουν μέχρι τις 17 Ιουνίου.
  • Πρώτον, την ανάγκη για δημιουργία κυβέρνησης με κορμό την «υπεύθυνη», όπως τονίζουν στην Ιπποκράτους, Κεντροαριστερά. 
  • Δεύτερον, τον διμέτωπο αγώνα κατά της Δεξιάς και του λαϊκισμού. 
  • Και τρίτον, την πρόταση που έχει γνωστοποιήσει ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος τόσο στον κ. Φρανσουά Ολάντ, όσο και στους ομοϊδεάτες του στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα για την υπέρβαση της κρίσης. 

Στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται επίσης να διευθετηθούν και ορισμένες «τεχνικές» λεπτομέρειες, με κορυφαία την ανακοίνωση των ψηφοδελτίων που, όπως φαίνεται μέχρι στιγμής, δεν αναμένεται να κρύβουν πολύ μεγάλες εκπλήξεις. Ως προς την οργανωτική και ανανεωτική προσπάθεια που κάνει ο κ. Βενιζέλος, γίνεται σαφής η απόδοση μιας μεγαλύτερης βαρύτητας στο νεότερο στελεχικό δυναμικό του κόμματος και, ει δυνατόν, εκτός αυτού.

Συγκεκριμένα, επί της στρατηγικής στην Ιπποκράτους απορρίπτουν τη θεωρία της ανάπτυξης νέου δικομματισμού στην οποία επενδύει η Ν.Δ., λέγοντας ότι αυτή η θεώρηση των πραγμάτων πάσχει ποικιλοτρόπως (αριθμητικά και ιστορικά). Αντιτείνουν ότι η επόμενη κυβέρνηση θα είναι αναγκαστικά κυβέρνηση συνεργασίας και τονίζουν ότι δίχως το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να σταθεί. 

Στην Ιπποκράτους επιμένουν στον διμέτωπο αγώνα και, όπως λένε, «σε κάθε εκδοχή του λαϊκισμού, της ανευθυνότητας και της δημαγωγίας», απ’ όποια κατεύθυνση και αν προέρχονται. Πάντως ήδη από την περασμένη εβδομάδα στελέχη του ΠΑΣΟΚ επιχειρούν να χαμηλώσουν τους τόνους της αντιπαράθεσης με τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς θεωρούν ότι μετά τις εκλογές οι εξελίξεις πιθανώς θα οδηγήσουν σε μια τρικομματική κυβέρνηση (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ). 

Την άποψη αυτή έχουν ήδη εκφράσει ο κ. Κ. Σκανδαλίδης και η κ. Αννα Διαμαντοπούλου, ενώ με την ανάγκη να διατηρηθούν κάποιες ισορροπίες, δίχως, ωστόσο, να ισοπεδώνονται οι διαφορές ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, συμφωνεί και ο κ. Α. Λοβέρδος. 

Το τρίτο βασικό σημείο της προεκλογικής στρατηγικής του ΠΑΣΟΚ είναι εκείνο στο οποίο ο κ. Βενιζέλος αποδίδει τη μεγαλύτερη βαρύτητα. Στην Ιπποκράτους τονίζουν ότι ο κ. Βενιζέλος κατέθεσε στους Ευρωπαίους συνομιλητές του έξι πολύ συγκεκριμένες θέσεις, επικουρούμενες από την πρόταση για παράταση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής, ώστε να αμβλυνθούν οι αρνητικές επιπτώσεις της. Στο ΠΑΣΟΚ θεωρούν ότι αυτή η δέσμη προτάσεων είναι η μοναδική ουσιαστική πλατφόρμα για την οριστική υπέρβαση του Μνημονίου, ενώ τονίζουν ότι εντός των επόμενων ημερών θα εξειδικεύονται και τα μέτρα για την επιστροφή στην ανάπτυξη και την αντιμετώπιση της ανεργίας.

Τα ψηφοδέλτια και οι νέοι

Τα νέα ψηφοδέλτια, ελέω και του νόμου, δεν μπορούν να αλλάξουν στις θέσεις των ήδη εκλεγμένων και του πρώτου επιλαχόντα. Ωστόσο, στις 19 περιφέρειες που το ΠΑΣΟΚ δεν εξέλεξε βουλευτή, δεν πρέπει να αποκλείονται οι ριζικές αλλαγές. Δεν φαίνεται επίσης να μετακινείται από την Αχαΐα ο κ. Γ. Παπανδρέου, ενώ σημαντικές μετακινήσεις δεν αναμένονται ούτε στις πρώτες θέσεις του ψηφοδελτίου Επικρατείας.

Την ίδια στιγμή στην Ιπποκράτους έχουν αποφασίσει να προωθήσουν μια νεότερη γενιά στελεχών, πολλά εκ των οποίων θα συμπεριληφθούν και στην Επιτροπή που τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί με σκοπό τον οργανωτικό, επικοινωνιακό και πολιτικό σχεδιασμό (όπου βεβαίως θα συμμετέχουν ex officio και οι επτά της γραμματείας). 

Από τα νεότερα στελέχη, εκτός από τους κ. Οδ. Κωνσταντινόπουλο και Ν. Ανδρουλάκη (που έχει εκφράσει την επιθυμία να κάνει οργανωτική δουλειά και όχι επικοινωνιακή), οι οποίοι είναι επί σειρά ετών συνεργάτες του κ. Βενιζέλου, προκρίνονται και άλλα νέα στελέχη. 

Ξεχωρίζουν η κ. Νάντια Γιαννακοπούλου, η οποία χαίρει εκτίμησης στο περιβάλλον του κ. Βενιζέλου και ο κ. Συμεών Κεδίκογλου, βουλευτές ηλικίας 35 και 38 ετών αντιστοίχως.

Καθημερινή της Κυριακής

1 σχόλιο:

  1. από γκάφα σε γκάφα... σήμερα δώσατε άλλο ένα 2% στον ΣΥΡΙΖΑ. Μετά το Ολαντρέου που τον ανέβασε επίσης ένα 2%, και την δήθεν συνεργασία με τον Καμμένο που τον έστειλε από το 10 στο 17%....
    Αλήθεια, η ΝΔ θέλει την εξουσία ή την χαρίζει στον ΣΥΡΙΧΑ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια θα γίνονται δεκτά μόνο με ελληνικούς χαρακτήρες