Pages

Τρίτη 3 Απριλίου 2012

Και συγχωνεύοντας να κλαις!


Ελπίζω να θυμάστε την κατάργηση και συγχώνευση φορέων του δημοσίου τομέα που έχει δρομολογηθεί από τις 25 Φεβρουαρίου του 2009.

Εντάξει, τότε είχαμε τη Νέα Δημοκρατία στην κυβέρνηση, υπήρχαν και… λεφτά και η τότε αντιπολίτευση προτίμησε να δρομολογήσει εκλογές για να μας σώσει.

Μετά ήλθε η ώρα της μεγάλης σωτηρίας, κατέφθασε η τρόικα και πλέον οι συγχωνεύσεις αποτέλεσαν αδιαφιλονίκητο τμήμα του μνημονίου.

Και ξεκίνησε η προβολή του σίριαλ. Με τελευταίο – αλλά προφανώς όχι έσχατο – το επεισόδιο της Παρασκευής, 30 Μαρτίου.

Τότε, λέει, η αρμόδια Διυπουργική Γνωμοδοτική Επιτροπή ξανασυζήτησε το θέμα, υπό την προεδρία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης (που δεν θα ξαναπολιτευτεί, για να μην ξεχνιόμαστε) Θ. Πάγκαλου και τη συμμετοχή των υπουργών, Π. Καψή, Δ. Ρέππα, Π. Γερουλάνου και Ν. Σηφουνάκη, ενώ στη συνεδρίαση συμμετείχαν επίσης ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης, Σ. Λύτρας, καθώς και οι γ.γ. Δ. Στεφάνου, Ευ. Μπεργελέ, Ηλ. Πλασκοβίτης, Ηλ. Πεντάζος, Ι. Οικονομίδης και Ι. Ιωαννίδης.

Όπως μάθαμε, αυτή ήταν πιθανότατα (γιατί ποτέ δεν ξέρεις) η...
τελευταία της συνεδρίαση πριν από τις εκλογές.

Και, όπως επίσης μάθαμε, την απασχόλησαν (λέμε τώρα):

Η κατάργηση του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας και του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου και Προστασίας Περιβάλλοντος Θεσσαλονίκης και καθορισμός με νόμο της μεταφοράς των αρμοδιοτήτων τους.

Η κατάργηση του Ινστιτούτου Οικονομίας Κατασκευών και μεταφορά των αρμοδιοτήτων του στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος.

Η συγχώνευση του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας (ΣΕΦ) με το Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών (ΟΑΚΑ) ή με το Αθλητικό Κέντρο Νεότητας Αγίου Κοσμά.

Η κατάργηση του Εθνικού Ιδρύματος Μελετών Θεόδωρος Κολοκοτρώνης «Ο Γέρος του Μοριά».

Η κατάργηση της Διεθνούς Ακαδημίας Ελευθερίας (ΔΑΕ).

Η περιπέτεια – πάντα υπό την εποπτεία του κ. Πάγκαλου – διαρκεί από τον Σεπτέμβριο του 2010 – αν και η πρώτη προσπάθεια (που έπεσε στο κενό) έγινε το 1992.

Υποτίθεται ότι έπρεπε να καταργηθούν χίλιοι άχρηστοι τέτοιοι οργανισμοί, μετά ο αριθμός έπεσε στους 255 και τον Σεπτέμβριο του 2010, με τη χώρα να έχει μπει στο μνημόνιο, το νούμερο έπεσε στους 30!

Έναν χρόνο αργότερα, τον Σεπτέμβριο του 2011, μέσα στη σύγχυση ετέθη και το θέμα της εφεδρείας, οπότε – όλοι το θυμόμαστε – συνέβη το απόλυτο αλαλούμ, όταν δημοσιοποιήθηκε η λίστα των 151 φορέων από όπου θα ξεκινούσε το καθεστώς της εργασιακής εφεδρείας και όπου περιλαμβάνονταν και φορείς για τους οποίους η κυβέρνηση «επαίρετο» ότι είχαν προ πολλών μηνών καταργηθεί ή συγχωνευθεί.

Τότε, τον Σεπτέμβριο του 2011 για να μην ξεχνιόμαστε, είχε συνεδριάσει και το υπουργικό συμβούλιο, το οποίο, με ομόφωνη απόφασή του, ενέκρινε σε δεύτερη ανάγνωση το σχέδιο νόμου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τη σύσταση του Οργανισμού «Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός - Δήμητρα και τη συγχώνευση των εποπτευόμενων από το υπουργείο νομικών προσώπων.

Στον νέο Οργανισμό συγχωνεύονταν οι τέσσερις εποπτευόμενοι Οργανισμοί : ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε, Ο.Γ.Ε.Ε.Κ.Α - «ΔΗΜΗΤΡΑ», Ο.Π.Ε.ΓΕ.Π - AGROCERT, ΕΛ.Ο.ΓΑ.Κ. Και όλοι γνωρίζουμε ότι το θέμα μας απασχολεί μέχρι σήμερα, οπότε και αποσύρθηκε τελικά το νομοσχέδιο για τη «Δήμητρα»!

Βέβαια, τότε (τον Σεπτέμβριο του 2011) είχαμε πληροφορηθεί ότι ο αρμόδιος υπουργός Κώστας Σκανδαλίδης, παρουσίασε σχέδιο Κοινής Υπουργικής Απόφασης, που έφερε τις υπογραφές του ιδίου και του υπουργού των Οικονομικών κ. Βενιζέλου, ώστε… «η σύσταση του οργανισμού να γίνει… άμεσα»!

Φτάσαμε έτσι στον Δεκέμβριο του 2011, οπότε (στις 13 του μήνα) η Διυπουργική Γνωμοδοτική Επιτροπή για τη σύσταση, κατάργηση, αναδιάρθρωση και μετατροπή Υπηρεσιών, Συμβουλίων, Επιτροπών και Φορέων του Δημοσίου Τομέα, ξανασυνεδρίασε, οπότε και διαπίστωσε… καθυστερήσεις στην υλοποίηση των νόμων για τις καταργήσεις και συγχωνεύσεις φορέων και οργανισμών του Δημοσίου.

Έτσι, αποφασίστηκε (τον Δεκέμβριο του 2011) η… παρέμβαση των μελών της Επιτροπής (πάντα με επικεφαλής τον κ. Πάγκαλο), προκειμένου να προχωρήσουν οι προβλεπόμενες από το νόμο διαδικασίες, βάσει του επικαιροποιημένου πίνακα Ν. 3895/2010 και 4002/2011.

Και βέβαια, συζητήθηκαν (τον Δεκέμβριο του 2011, εντάξει;) και… νέες προτάσεις σχετικά με καταργήσεις και συγχωνεύσεις φορέων του δημοσίου.

Όπως μάθαμε τότε, ετέθη ενώπιον της Επιτροπής προσχέδιο νόμου σχετικά με την κατάργηση και συγχώνευση φορέων που εποπτεύονται από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ενώ είχε κατατεθεί και εισήγηση των αρμοδίων Υφυπουργών Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, κ. Τζωρτζάκη και Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ. Μωραΐτη, σχετικά με τη συγχώνευση Παρατηρητηρίου για την Ψηφιακή Ελλάδα με την Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε.

Επίσης, τα μέλη της Επιτροπής… ενημερώθηκαν από τα αρμόδια στελέχη του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης σχετικά με την πορεία υλοποίησης του συγχρηματοδοτούμενου έργου των συγχωνεύσεων, καθώς και για την αναδιοργάνωση υπηρεσιών και δομών της Κεντρικής Κυβέρνησης.

Στη συνεδρίαση της Επιτροπής (Δεκεμβρίου 2011, επαναλαμβάνω) συμμετείχαν ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Θεόδωρος Πάγκαλος, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Γιάννης Ραγκούσης, οι Υφυπουργοί, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Παντελής Τζωρτζάκης, Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Θάνος Μωραϊτης, οι Γενικοί Γραμματείς, της Κυβέρνησης Σωτήρης Λύτρας, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Ευσταθία Μπεργελέ, Οικονομικών Ηλίας Πλασκοβίτης και ο Γενικός Διευθυντής Προϋπολογισμού και Θησαυροφυλακίου Παναγιώτης Καρακούσης.

Σχεδόν οι ίδιοι με τους προηγούμενους.

Η περιπέτεια συνεχίστηκε ως εξής:

Στις 29 Φεβρουαρίου (2012), στο γραφείο του κ. Πάγκαλου ξανασυνεδρίασε η Διυπουργική Γνωμοδοτική Επιτροπή για να συζητήσει την κατάργηση και συγχώνευση οκτώ φορέων.

Έτσι, τα μέλη της Επιτροπής (ξανα)ενημερώθηκαν από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για το υπό κατάθεση σχέδιο νόμου σχετικά με την κατάργηση/συγχώνευση εποπτευόμενων φορέων του Υπουργείου.

Και συζήτησαν:

Τη συγχώνευση του Κρατικού Εργοστασίου Αεροσκαφών με το Εργοστάσιο Αεροκινητήρων και Ειδικών Επιχειρησιακών Οχημάτων.

Τη συγχώνευση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Επικοινωνίας, Πληροφόρησης και Πολιτισμού – Εθνικό Κέντρο Χαρτών και Χαρτογραφικής Κληρονομίας – Εθνική Χαρτοθήκη με το Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας-Θράκης.

Την κατάργηση Οργανισμού Λαϊκών Αγορών Αθήνας-Πειραιά και Οργανισμού Λαϊκών Αγορών Θεσσαλονίκης και μεταφορά των αρμοδιοτήτων τους στις Περιφέρειες.

Την κατάργηση Γραφείου Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας και συγχώνευσή του με τον Οργανισμό Απασχόλησης Ανθρώπινου Δυναμικού.

Την συγχώνευση HELEXPO Α.Ε. – Δ.Ε.Θ. Α.Ε.

Επίσης (ξανα)ενημερώθηκαν από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης για την αναδιοργάνωση υπηρεσιών και δομών της Κεντρικής Κυβέρνησης.

Στη συνεδρίαση, συμμετείχαν οι υπουργοί Δημήτρης Ρέππας, Τάσος Γιαννίτσης, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο αναπληρωτής υπουργός Σωκράτης Ξυνίδης, οι υφυπουργοί Ντίνος Ρόβλιας και Κώστας Σπηλιόπουλος, καθώς και οι γενικοί γραμματείς Σωτήρης Λύτρας, Ευσταθία Μπεργελέ, Μαρία Στρατηγάκη, Ηλίας Πεντάζος, Δημήτρης Σπυράκος και Δημήτρης Στεφάνου.

Όπως βλέπετε, οι κυβερνήσεις αλλάζουν, αλλά μερικοί… βράχοι δεν μετακινούνται με τίποτε.

Οπότε, μπορούν να συνεδριάζουν και να ξανασυνεδριάζουν.

Έτσι, φθάσαμε στην υποτιθέμενη τελευταία προ των εκλογών συνεδρίαση της προηγούμενης Παρασκευής, οπότε ξανασυζήτησαν και ξαναενημερώθηκαν και ξανααποφάσισαν για την κατάργηση και συγχώνευση άλλων φορέων.

Μετά από όλα αυτά, είναι προφανές πως δεν είναι τυχαίο που χρεοκόπησε η χώρα.

Είναι επίσης προφανές πως το πρόβλημα δεν είναι η συγχώνευση των οργανισμών, αλλά η συγχώνευση του πολιτικού προσωπικού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια θα γίνονται δεκτά μόνο με ελληνικούς χαρακτήρες