Pages

Σάββατο 10 Μαρτίου 2012

Όγδοη «σωτηρία» με ανεργία και ύφεση στα ύψη


Η όγδοη κατά σειρά «σωτηρία» της χώρας ανακοινώθηκε μετά φανών και λαμπάδων και παρουσιάστηκε ως παγκοσμίως «ιστορική» - επιθετικός προσδιορισμός που δεν σημαίνει κατ’ ανάγκην και θετική – επίτευξης ελάφρυνσης χρέους.

Παράλληλα, αποσιωπούνται όλα τα αρνητικά στοιχεία, όπως το γεγονός ότι στο τέλος της ημέρας θα αποδειχθεί ότι η ελάφρυνση δεν είναι πρακτικά και τόσο σημαντική (αφού...
από τα 100 δις ευρώ που αφαιρούνται τα 30 θα οδηγηθούν στην ανακεφαλαίωση των τραπεζών), αλλά και επειδή το εναπομείναν – και πάλι υπερβολικά μεγάλο – χρέος της Ελλάδας ποσό των δανείων μετατρέπεται πλέον σε ενυπόθηκο.

Το γερμανικό σχέδιο, που διατυπώθηκε για πρώτη φορά τον Νοέμβριο του 2010 και επικυρώθηκε τον Μάρτιο του 2011 επιβλήθηκε απολύτως και υπήρξε το αντάλλαγμα για να λάβει η Ελλάδα το δεύτερο πακέτο δανεισμού, προκειμένου να ξεκινήσει να αποπληρώνει ομόλογα ύψους 182 δις ευρώ που λήγουν μέχρι το 2015.

Την ίδια ώρα, το τίμημα για τον λαό είναι εξαιρετικά βαρύ, καθώς προχθές η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε ανεργία ύψους 21% και χθες ύφεση της τάξης του 7,5% για το τέταρτο τρίμηνο του 2011.

Η συρρίκνωση του ΑΕΠ ενισχύει τον φαύλο κύκλο, καθώς η καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε μείωση κατά 7,9% σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2010, ενώ οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 22,2% σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2010.

Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών υποχώρησαν κατά 6,1%, με τις εξαγωγές αγαθών να μειώνονται κατά 10,7% και τις εξαγωγές υπηρεσιών κατά 1,3%, ενώ μείωση της τάξης του 31,8% παρουσίασε το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου, αντισταθμίζοντας μερικώς τη μείωση του ΑΕΠ.

Από την πλευρά του, ο υπουργός των Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος έδωσε άλλη μια (εικοσάλεπτη) συνέντευξη Τύπου, της οποίας την συντομία εξασφάλισε ορίζοντας τη συνάντησή του με τους δημοσιογράφους και τη μία το μεσημέρι, υπό την πίεση της τηλεδιάσκεψης του Eurogroup, που επισπεύσθηκε.

Όπως είπε, η επιτυχής ολοκλήρωση του PSI απαλλάσσει την πλάτη του ελληνικού λαού από «ένα τεράστιο βάρος 105 δις ευρώ», κάτι το οποίο «οφείλαμε στα παιδιά μας και στα εγγόνια μας», οπότε και «ανοίγει πλέον ένα παράθυρο ευκαιρίας για τη χώρα».

«Βαδίζουμε πλέον προς τη μείωση του χρέους και όχι προς την αύξησή του», ανακοίνωσε, ενώ παρουσιάζοντας τις λεπτομέρειες του PSI, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι στον κορμό του ελληνικού χρέους, που είναι τα ομολόγα που διέπονται από το ελληνικό δίκαιο, είχαμε 152 δισ. ευρώ προσφορές για συμμετοχή και θετική ψήφο στη διαδικασία των CACs.

Στη δεύτερη δεξαμενή, που αφορά τα ομόλογα ελληνικού δημοσίου που διέπονται όμως από αλλοδαπό δίκαιο, είχαμε προσφορά ανταλλαγής για 12,3 δισ., την οποία ο ΥΠΟΙΚ χαρακτήρισε «πολύ εντυπωσιακή συμμετοχή».

Τέλος, για τα εγγυημένα από το ελληνικό δημόσιο ομολογιακά δάνεια των ΔΕΚΟ, υπήρξε συμμετοχή 7 δισ.

Σχολιάζοντας τη συμμετοχή των ξένων ομολογιούχων στο PSI, ο ΥΠΟΙΚ σημείωσε ότι «έχουμε ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές αποκατάστασης της ελληνικής οικονομίας και στις προοπτικές βιωσιμότητάς της».

«Έχουμε», πρόσθεσε, «ψήφο εμπιστοσύνης στις αποφάσεις που στηρίζει η Ευρωζώνη, καμία χώρα δεν χάνει στηρίζοντας την Ελλάδα».

Παράλληλα, άσκησε εκ νέου έντονη κριτική στις διοικήσεις των ταμείων που είπαν «όχι» στο «κούρεμα» των ομολόγων τους, κάνοντας λόγο για βλαπτική και επικίνδυνη απόφαση και παρατηρώντας πως «δεν είναι δυνατόν να παρεισφρέουν σε μια απόφαση τέτοιου επιπέδου συνδικαλιστικά ή μικροκομματικά κριτήρια».

Ερωτηθείς αν στο εξής θα υπάρχει διαφορετική αντιμετώπιση ανάμεσα στα ταμεία που είπαν «ναι» στο PSI και σε εκείνα που τελικά δεν συμμετείχαν στη διαδικασία, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης απάντησε πως «πρέπει να επανεξετάσουμε τον τρόπο διοίκησής τους, να διοικούνται με τρόπο επαγγελματικό, διαφανή και αξιόπιστο».

Στην τηλεδιάσκεψη του Eurogroup που ακολούθησε, ο κ. Βενιζέλος εισηγήθηκε την ενεργοποίηση των CACs, προκειμένου να επιτευχθεί συνολική συμμετοχή 197 δισ. ευρώ σε απόλυτους αριθμούς ή 95,7%.

Ανακοίνωσε επίσης ότι παρατείνεται έως τις 23 Μαρτίου η προθεσμία συμμετοχής για τα ομόλογα αλλοδαπού δικαίου και τα εγγυημένα από το ελληνικό Δημόσιο ομολογιακά δάνεια των ΔΕΚΟ.

Πάντως, στις Βρυξέλλες, ο εκπρόσωπος του Επιτρόπου Όλι Ρεν, Αμαντέου Αλταφάζ, αν και μίλησε για «εντυπωσιακή επιτυχία», ξεκαθάρισε σχετικά με την απόφαση για την ενεργοποίηση των CACs  ότι είναι θέμα της ελληνικής κυβέρνησης και όχι του Eurogroup.

«Είναι θέμα της ελληνικής κυβέρνησης, να κρίνει αν είναι σημαντικό να αυξηθεί η ήδη υψηλή, συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα».

Επιπλέον, ερωτηθείς για το πότε θα δοθεί η τελική έγκριση της νέας βοήθειας προς την Ελλάδα, ο κ. Αλταφάζ απάντησε ότι όλα θα γίνουν «βήμα - βήμα», υπενθύμισε ότι το Eurogroup θα συνεδριάσει τη Δευτέρα 12 Μαρτίου, επανέλαβε ότι από την πλευρά της Ελλάδας πρέπει να εκπληρωθούν οι προαπαιτούμενες ενέργειες.

Η Νέα Δημοκρατία

Παρά τη θετική εξέλιξη του PSI, η βιωσιμότητα του χρέους δεν εξασφαλίζεται, σημείωσε ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Μιχελάκης, επαναλαμβάνοντας ότι απαιτείται, άμεσα, η λήψη μέτρων για την ανάκαμψη και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, κάτι που μπορεί να κάνει μόνο μία νέα κυβέρνηση με νωπή και ισχυρή λαϊκή εντολή, όπως είπε.

«Η θετική εξέλιξη της ανταλλαγής των ομολόγων δικαιώνει τη στάση της Νέας Δημοκρατίας και τη στήριξη στη συγκεκριμένη αποστολή της κυβέρνησης Παπαδήμου. Στήριξη, χωρίς την οποία, το σημερινό αποτέλεσμα θα ήταν αδύνατο», ανέφερε, προσθέτοντας πως «η βιωσιμότητα του χρέους δεν εξασφαλίζεται ούτε μόνο με το "κούρεμα", που έγινε αναπόφευκτο με τις πολιτικές της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ που ανέβασαν το χρέος από το 120% του ΑΕΠ το 2009 στο 170% σήμερα, ούτε με την επιμήκυνση της αποπληρωμής, τα χαμηλότερα επιτόκια και τη νέα δανειακή συμφωνία, που δείχνουν και την τεράστια διαφορά σε σχέση με το Μνημόνιο του 2010».

Ο Προκόπης Παυλόπουλος

Για «ολίσθημα» έκανε λόγο ο βουλευτής της ΝΔ Προκόπης Παυλόπουλος, σχολιάζοντας τη δήλωση του υπουργού Οικονομικών για το PSI στη Βουλή, καθώς, όπως είπε, ο κ. Βενιζέλος επέλεξε να μιλήσει όχι ως εκπρόσωπος μιας κυβέρνησης που στηρίζεται από τη ΝΔ, αλλά ως υποψήφιος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ .

Ο κ. Παυλόπουλος αναγνώρισε ότι η εξέλιξη με το PSI είναι «ιδιαίτερα ικανοποιητική», σημείωσε ωστόσο ότι ο κ. Βενιζέλος «δεν δικαιούται να μιλά και να λέει ότι όλα τέλειωσαν», κατηγορώντας τον ότι «παρέλειψε να πει πως η χώρα έφθασε στην καταστροφή με αποκλειστική ευθύνη του ΠΑΣΟΚ και δεν αναγνώρισε ότι η ΝΔ έβαλε πλάτη για να μην χρεοκοπήσει, αναλαμβάνοντας και το τεράστιο πολιτικό κόστος».

«Ο κ. Βενιζέλος επέδειξε για άλλη μια φορά το γνωστό του ύφος και την αλαζονεία του. Δεν είναι δυνατό να μιλάμε για συναίνεση με αυτούς τους όρους», πρόσθεσε.

Τόνισε τέλος ότι ο υπουργός Οικονομικών δεν είπε τίποτα για το μείζον, όπως το χαρακτήρισε, ζήτημα που αφορά τους ιδιώτες δικαιούχους που εμπιστεύτηκαν στο ελληνικό κράτος τις αποταμιεύσεις τους.

Ο Γ. Παπανδρέου

Για πρωτόγνωρο εγχείρημα, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για ολόκληρο τον κόσμο, με το οποίο αίρεται η αβεβαιότητα γύρω από τις προοπτικές της Ελλάδας, μίλησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, επαναλαμβάνοντας πως οι θυσίες των Ελλήνων δεν πήγαν χαμένες, «όπως ήθελαν κάποιοι για τους δικούς τους λόγους».

Υπογραμμίζει επίσης ότι «οφείλουμε να υπερασπιστούμε αυτήν την μεγάλη κατάκτηση, επιδεικνύοντας την σοβαρότητα και την υπευθυνότητα που απαιτείται, προκειμένου να κάνουμε και τα αναγκαία βήματα για την επιτυχή ολοκλήρωση της συμφωνίας για το νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης».

«Οι Έλληνες, με την ωριμότητα που επέδειξαν και τις θυσίες που έκαναν, πήραν στους ώμους τους αυτό το εγχείρημα που τους απαλλάσσει από ένα μεγάλο μέρος του βάρους από το χρέος», σημείωσε, επισημαίνοντας πως είναι η πρώτη φορά που το χρέος μειώνεται και μάλιστα, δραστικά. Παράλληλα, όπως είπε, διαμορφώνεται ένα νέο περιβάλλον, που μας δίνει το χρόνο για να συνεχίσουμε τις βαθύτερες αλλαγές που απαιτούνται.

«Τώρα είναι στο χέρι μας και να υπερασπιστούμε ό,τι έχουμε πετύχει μέχρι σήμερα και να αλλάξουμε τη χώρα για να οικοδομήσουμε ένα καλύτερο μέλλον σε στέρεες βάσεις, υποστηρίζοντας πως συνέχιση των αλλαγών που έχει ανάγκη η χώρα, αποτελεί την καλύτερη εγγύηση για το μέλλον», συνέχισε.

«Αυτή η προσπάθεια δεν μπορεί και δεν πρέπει να μείνει στη μέση και θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις για να πετύχουμε και αυτόν τον στόχο. Ήδη, τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα μας δίνουν και ελπίδα και αισιοδοξία, καθώς ανοίγουν νέες προοπτικές», κατέληξε ο κ. Παπανδρέου.

Το ΚΚΕ

«Πρόκληση» και «αδιαντροπιά» χαρακτήρισε η γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα τους «πανηγυρισμούς» για την επιτυχή έκβαση του PSI, χάρη στο οποίο, όπως είπε, «θα αρχίσει νέα λεηλασία, από τον Ιούνιο και βάλε».

«Είναι πρόκληση κυριολεκτικά και αδιαντροπιά να χειροκροτεί και να πανηγυρίζει ο κ. Βενιζέλος, ο κ. Παπαδήμος και οι συν αυτώ», τόνισε η κ. Παπαρήγα και υποστήριξε ότι «η εξέλιξη η οποία υπάρχει, αφορά πριν απ' όλα στην προσπάθεια να κερδίσουν οι τράπεζες, να πάρουν όσο γίνεται περισσότερα οι πιστωτές και η προϋπόθεση ήταν να αδειάσουν μέχρι τώρα την τσέπη του λαού».

Ο Γ. Καρατζαφέρης

Την απορία του για τους πανηγυρισμούς για το PSI εξέφρασε πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ, Γιώργος Καρατζαφέρης, καθώς όπως σημείωσε, με την εξέλιξη αυτή η χώρα δεν θα μπορέσει να ξαναβγεί στις αγορές για 10 - 20 χρόνια.

«Με αυτό που έγινε, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε σαν Ελλάδα ότι δεν μπορούμε να πάμε ξανά στις αγορές, σε βάθος χρόνου 10, 20 ετών» και «αν η Ελλάδα χρειαστεί εσωτερική βοήθεια, κανείς δεν εμπιστεύεται τα ομόλογα», υποστήριξε σε δηλώσεις του στον Real FM. «Ποιος θα πάρει ομόλογα όταν του έχουν "ψαλιδίσει" τα λεφτά; Δεν μπορώ να καταλάβω ποιος είναι ο πανηγυρισμός», είπε

Το Πανελλήνιο Άρμα Πολιτών

«Η επικύρωση της εκποίησης της εθνικής μας κυριαρχίας αντιμετωπίζεται ως χαρμόσυνο γεγονός από τον Υπουργό Οικονομικών της τρόικας και του Μνημονίου», αναφέρει σε ανακοίνωσή του σχετικά με το PSI το Πανελλήνιο Άρμα Πολιτών, προσθέτοντας ότι «ο λαός θα ''κουρέψει'' στις εκλογές που έρχονται τόσο το παροιμιώδες θράσος των εκποιητών της εθνικής κυριαρχίας όσο και τη δυνατότητα να λαμβάνουν αποφάσεις αυτοί που θέλουν τη χώρα αποικία του διεθνούς τραπεζικού συστήματος και τους πολίτες υποχείριο των επίσημων διεθνών κερδοσκόπων».

Η Δημοκρατική Συμμαχία

«Από εδώ και πέρα το μεγάλο στοίχημα είναι η ενίσχυση της ανάπτυξης και η επιτυχία της ανακεφαλοποίησης των τραπεζών, καθοριστικό βήμα για να υπάρξει ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά», τονίζει η Δημοκρατική Συμμαχία, σε ανακοίνωσή της για την ολοκλήρωση του PSI .

Ο Όλι Ρεν

Την ικανοποίησή του για την ευρεία εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών στο PSI εξέφρασε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Όλι Ρεν, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για μια «άνευ προηγουμένου» επίδειξη αλληλεγγύης από τους διεθνείς εταίρους της Ελλάδας και ανακοινώνοντας ότι αναμένει από τις ελληνικές αρχές να τηρήσουν τη δέσμευσή τους προς το οικονομικό πρόγραμμα προσαρμογής και προς την «αυστηρή και έγκαιρη εφαρμογή των πολιτικών που περιλαμβάνει».

Ο Μάρτιν Σουλτς

Την εθελούσια συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών στο πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων (PSI) χαιρέτισε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

Σε ανακοίνωσή του, ο πρόεδρος του Ευρωβουλής τονίζει ότι η εν λόγω συμφωνία αποτελεί σημαντικό βήμα προκειμένου το ελληνικό χρέος να επανέλθει σε βιώσιμα επίπεδα και να αποκατασταθεί η σταθερότητα στην ευρωζώνη.

Ο Φρανσουά Μπαρουέν

«Είναι καλά νέα, πρόκειται για επιτυχία», ανέφερε μιλώντας στο ραδιόφωνο RTL, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Φρανσουά Μπαρουέν συμπληρώνοντας ότι το αποτέλεσμα «μας επιτρέπει να παραμείνουμε σε εθελοντική βάση, γεγονός που αποτρέπει τον κίνδυνο στάσης πληρωμών».

Νταλάρα και Άκερμαν

Την ολοκλήρωση της διαδικασίας του PSI καλωσόρισαν ο διευθύνων σύμβουλος του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF), Τσαρλς Νταλάρα, αλλά και ο πρόεδρος του IIF, Γιόζεφ Άκερμαν.

Ο κ. Άκερμαν χαιρέτισε την υψηλή συμμετοχή στη διαδικασία και δήλωσε ότι τώρα για την Ελλάδα ανοίγονται νέες ευκαιρίες.

Όπως είπε, «το πολύ ισχυρό και θετικό αποτέλεσμα δίνει τώρα μία σημαντική ευκαιρία στην Ελλάδα να προωθήσει το πρόγραμμα οικονομικών μεταρρυθμίσεων, ενώ ενισχύει την ικανότητα της ευρωζώνης να δημιουργήσει ένα οικονομικό περιβάλλον σταθερότητας και ανάπτυξης».

Η Κριστίν Λαγκάρντ

«Πιστεύω ότι ο πραγματικός κίνδυνος μιας κρίσης, μιας σοβαρής κρίσης, προς το παρόν αποφεύχθηκε», ανέφερε χαρακτηριστικά η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. «Λέω προς το παρόν», πρόσθεσε, «επειδή οι Ευρωπαίοι έχουν ακόμη πολλά πράγματα να κάνουν. Εξακολουθούν να μην έχουν ανεγείρει αυτό το τείχος προστασίας που πολλοί τους ζητούν».

Εξέφρασε ωστόσο την πεποίθησή της πως η Ευρώπη θα συμφωνήσει στο μέγεθος της ασπίδας της κατά της κρίσης του χρέους. «Δεν είμαι απαισιόδοξη... Μύρισε άνοιξη», δήλωσε.

Σημείωσε πάντως πως «η ανάπτυξη είναι ασθενική» και «το χρέος είναι ακόμη πολύ υψηλό». Συνεπώς, όπως είπε, «είναι προς το συμφέρον των Ευρωπαίων να έχουν αυτό το τείχος προστασίας για να σταματήσουν τη διάχυση και να μπορέσουν να βάλουν πολλά χρήματα στις αγορές, αν οι αγορές και οι επενδυτές αποφάσιζαν ξαφνικά να μην ενδιαφέρονται πλέον για το ιταλικό χρέος, για παράδειγμα», επισήμανε.

Ο Τίμοθι Γκάιτνερ

Και ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ δήλωσε σήμερα πως η Ευρώπη, χάρη στα μέτρα που έλαβε για να περιορίσει την κρίση χρέους στους κόλπους της, δεν δημιουργεί πλέον σημαντικούς κινδύνους για την παγκόσμια οικονομία.

«Εδώ στις ΗΠΑ και αλλού στον κόσμο οι άνθρωποι μπορούν να έχουν περισσότερη εμπιστοσύνη στο γεγονός ότι η Ευρώπη δεν θα προκαλέσει σημαντικές ζημιές στην παγκόσμια οικονομία ή στην οικονομία μας», ανέφερε ο Γκάιτνερ μιλώντας στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο PBS.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια θα γίνονται δεκτά μόνο με ελληνικούς χαρακτήρες