Pages

Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012

Ο βρεγμένος δεν φοβάται τη βροχή των CDS!

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη 

Την ώρα που το ελληνικό κοινοβούλιο ψήφιζε με την διαδικασία του κατεπείγοντος το PSI και ξεκινούσε η διαδικασία, εν μέσω ομιχλώδους τοπίου για τα στατιστικά στοιχεία και κραυγών περί καταθέσεων στην Ελβετία, οι ενδιάμεσες οικονομικές προβλέψεις της Κομισιόν έδειχναν χθες πως η ευρωπαϊκή οικονομία οδεύει προς τη δεύτερη ύφεση των τελευταίων τριών ετών. 

Η εκτίμηση είναι πως το ΑΕΠ της ευρωζώνης θα...
μειωθεί κατά 0,3% το 2012, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για αύξησή του κατά 0,5%, γεγονός που ενισχύει τους φόβους για τις δυνατότητες στήριξης της Ελλάδας.

 Στο μεταξύ, το πράσινο φως για δεκαετή στήριξη της χώρας μας, άναψε τελικά το ΔΝΤ, προκειμένου, όπως επισήμως ανακοινώθηκε από τον εκπρόσωπο του Ταμείου Τζέρι Ράις, να δοθεί στην Ελλάδα ο αναγκαίος χρόνος για να περάσει στο στάδιο της ανάπτυξης. 

Όπως είπε, το ΔΝΤ προτίθεται να προσφέρει στην Ελλάδα «χώρο να αναπνεύσει και χρόνο να ανακτήσει την δυναμική της», πλην όμως απέφυγε να αναφερθεί συγκεκριμένα στο χρηματικό ποσό με το οποίο το Ταμείο θα συμμετάσχει στη δανειακή σύμβαση του δεύτερου πακέτου στήριξης της χώρας μας. Κι’ αυτό, διότι οι σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν στα μέσα Μαρτίου, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας του PSI και εφόσον η Ελλάδα ανταποκριθεί σε όλες τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει – συμπεριλαμβανομένης και της πολιτικής συναίνεσης, στην οποία έγινε και πάλι ειδική αναφορά. 

Άλλωστε, όπως ο κ. Ράις έσπευσε να σημειώσει, τα μεγάλα πολιτικά κόμματα έχουν δεσμευθεί ότι θα εφαρμόσουν το πρόγραμμα και μετά τις εκλογές. 

 Ιδιαίτερο πάντως ενδιαφέρον παρουσιάζει η χθεσινή δήλωση, κατά την συζήτηση ψήφισης του PSI, του υπουργού των Οικονομικών σύμφωνα με την οποία… δεν μας ενδιαφέρουν πλέον ούτε οι υποβαθμίσεις, ούτε η ενεργοποίηση των CDS! Όπως είπε, «ουδείς δίνει σημασία στην ενεργοποίηση των CDS»! Για να προσθέσει: «Nαι, όταν ενεργοποιηθούν οι ρήτρες συλλογικής δράσης που ψηφίζει σήμερα η Βουλή των Ελλήνων, και η μειοψηφία των ομολογιούχων υποταχθεί στη βούληση της αυξημένης πλειοψηφίας, μπορεί η πλατφόρμα των ασφαλίστρων κινδύνου που είναι ιδιωτική... να κρίνει ότι πρέπει να ενεργοποιηθούν και τα ασφάλιστρα κινδύνου των ομολόγων». 

Έσπευσε μάλιστα να προσθέσει ότι το θέμα αυτό δεν ασκεί καμία επιρροή στην ελληνική οικονομία, καθώς «η ευρωζώνη, η ΕΚΤ, το EFSF παραμένουν τελείως αδιάφορα»! 

Μεγάλη μας σκασίλα (!) και για τη νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, καθώς κατά τον κ. Βενιζέλο, ούτε αυτή επηρεάζει την καθημερινότητα των Ελλήνων, «σε αντίθεση με μία ενδεχόμενη διακοπή της χρηματοδότησης των τραπεζών από το ευρωσύστημα». 

Οπότε, όπως είπε, η πρόβλεψη για μείωση του χρέους στο 120% το 2020, είναι ρεαλιστική! Όπως και η υποβάθμισή μας στα σκουπίδια. 

Όπως και η ενεργοποίηση των CDS! 

Προφανώς, ισχύει ότι ο βρεγμένος δεν φοβάται τη βροχή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια θα γίνονται δεκτά μόνο με ελληνικούς χαρακτήρες