Pages

Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011

Τα έσοδα πιάσανε πάτο!!!

Στο ενδεκάμηνο οι απώλειες υπολογίζονται στο 5%, γεγονός που σημαίνει ότι εισπράχθηκαν 43 δισ., 8 λιγότερα από τον στόχο των 51 δισ. ευρώ.

Συναγερμός έχει σημάνει στο υπουργείο Οικονομικών, καθώς οι πρώτες πληροφορίες για τα έσοδα του Νοεμβρίου τα εμφανίζουν έντονα μειωμένα κατά...
13,3% παρά τα εισπρακτικά μέτρα που επιβλήθηκαν.

Έτσι, στο ενδεκάμηνο οι απώλειες υπολογίζονται στο 5%, γεγονός που σημαίνει ότι εισπράχθηκαν 43 δισ., 8 λιγότερα από τον στόχο των 51 δισ. Άρα το ποσό αυτό θα πρέπει να εισπραχθεί μέσα στον Δεκέμβριο, κάτι όμως που δύσκολα θα γίνει πραγματικότητα, επιβαρύνοντας με περίπου 2 δισ. ευρώ τον προϋπολογισμό του 2011.

Επιπλέον φαίνεται να επιβεβαιώνεται και άλλη μία πηγή απόκλισης: Η ύφεση, η οποία αν τελικά κλείσει φέτος στο 6% αντί του 5,5%, θα διευρύνει το έλλειμμα κατά 1,1 δισ, στο 9,5%. Όλα αυτά κάνουν επιτακτική την επιτυχία του PSI, που αν δεν πετύχει κατά 100%, θα αναγκάσει την κυβέρνηση να πάρει επιπλέον μέτρα.

Όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών, μιλώντας στην Βουλή, τα νέα μέτρα ύψους 1% του ΑΕΠ για το 2013-2015, θα εξειδικευθούν μετά τις εκλογές, ήδη όμως έχουν αρχίσει να προγραμματίζονται τα μέτρα του προϋπολογισμού του 2012, ο οποίος στήνεται με βάση την πολύ αισιόδοξη πρόβλεψη για ύφεση μόλις 2,8%.

Νέα επιδρομή στα εισοδήματα

Και ενώ η επιβολή νέων φόρων θεωρείται πλέον σχεδόν θέμα ταμπού στο οικονομικό επιτελείο, όλες οι προσπάθειες επικεντρώνονται στην περικοπή των δαπανών, με μέτρα όμως που πάλι βάλλουν κατά των εισοδημάτων.

Ειδικότερα, προωθείται η εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου και στους δικαστικούς, τους γιατρούς του ΕΣΥ, και τα Σώματα Ασφαλείας, η επιβολή νέου κύματος εφεδρείας, η νέα περικοπή των συντάξεων (κυρίως των αναπηρικών), αλλά και η συρρίκνωση των κοινωνικών επιδομάτων που έχουν κόστος 9 δισ.

Επίσης, θα μπει στόχος εξοικονόμησης 2,5 δισ. από την χρήση αντίγραφων φαρμάκων, αλλά και 1,2 δισ. από τις αμυντικές δαπάνες, ενώ τα έσοδα από τα ακίνητα αναμένεται να τριπλασιαστούν. Δηλαδή από το 1,2 δισ. θα φτάσουν τα 3,6 λόγω του χαρατσιού της ΔΕΗ και την επεξεργασία των εκκαθαριστικών για το ΕΤΑΚ και τον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας των προηγουμένων ετών.

Αν όντως τα έσοδα αυτά επιτευχθούν, τότε θα πάρει αναβολή και η αύξηση των αντικειμενικών αξιών.

Όλα αυτά θα συζητηθούν από αύριο (Τρίτη) με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας που θα έρθουν στην Αθήνα, αλλά και με τους επικεφαλής που θα φτάσουν στην πρωτεύουσα την άλλη Δευτέρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια θα γίνονται δεκτά μόνο με ελληνικούς χαρακτήρες