Pages

Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011

Αιολικά πάρκα: Χωρίς γνωμοδότηση από το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου

Το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου δεν γνωμοδότησε για την κατασκευή των αιολικών πάρκων στις Κυκλάδες και Δωδεκάνησα και άφησε να παρέλθει άπρακτη η προθεσμία που είχε τάξει το αρμόδιο υπουργείο σύμφωνα με καταγγελία του περιφερειακού συμβούλου Πάρου-Αντιπάρου κ. Κώστα Μπιζά.
Ακολουθεί η καταγγελία:
Πάρος 31 Οκτωβρίου 2011
ΠΡΟΣ: ΠΡΟΕΔΡΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ κ. ΓΕΩΡΓΙΟ ΓΚΟΥΦΑ
ΚΟΙΝ.: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΝΟΜΟΥ ΚΥΚΛΑΔΩΝ
ΔΗΜΟ ΠΑΡΟΥ
Μ.Μ.Ε.

Αξιότιμε κ. Πρόεδρε
Όπως γνωρίζετε με το έγγραφο της 27 Ιουλίου 2011 με α.π.οικ.201767, από το ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ  ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ (και με α.π. 67042/6269/20.9.11 από το Περιφερειακό Συμβούλιο), το Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου θα  πρέπει να είχε γνωμοδοτήσει εντός 40 ημερών για το σχετικό θέμα που αφορά τις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων 10 αιολικών πάρκων στα νησιά Νάξο, Πάρο, Τήνο και Άνδρο συνολικής μέγιστης ισχύος παραγωγής 316,7 MW και εγκατεστημένης ισχύος 322MW.
Με αφορμή το παραπάνω σας είχα στείλει στις 28 Σεπτεμβρίου, έγγραφο και σας ζητούσα να ζητήσετε άμεσα και επειγόντως γνωμοδότηση για τις παραπάνω μελέτες από τα δημοτικά συμβούλια των νησιών στα οποία αναφέρονται οι Μ.Π.Ε. των παραπάνω αιολικών πάρκων.
Σας ενημερώνω ότι στην Πάρο πραγματοποιήθηκε στις 12 Οκτωβρίου, Δημοτικό Συμβούλιο με το παραπάνω θέμα.
Το Δημοτικό Συμβούλιο αφού άκουσε τους φορείς και τους κατοίκους του νησιού αποφάσισε ομόφωνα να εκφράσει την διαφωνία του για τις τοποθετήσεις των Α.Π.Ε. δίχως να λαμβάνεται υπόψη η τοπική αυτοδιοίκηση.
Επίσης το Δημοτικό Συμβούλιο Πάρου αποφάσισε να διερευνήσει με την νομική του υπηρεσία, την προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Όπως αντιλαμβάνεστε το παραπάνω ζήτημα είναι πολύ σημαντικό για το νησί μας. Είναι απαράδεκτο να χωροθετούνται και να τοποθετούνται αιολικά πάρκα και φωτοβολταϊκά, χωρίς να έχουν προηγηθεί οι αναγκαίες μελέτες για την φέρουσα ικανότητα των νησιών μας, χωρίς να έχουν ερωτηθεί οι τοπικές κοινωνίες, χωρίς να υπάρχουν αντισταθμιστικά οφέλη.
Την ίδια στιγμή η τοποθέτηση τους αλλοιώνει το φυσικό και οικιστικό περιβάλλον, δημιουργεί σημαντικά προβλήματα ηχορρύπανσης και καταστρατηγεί το Π.Δ.732 που ισχύει για το νησί μας.
Επειδή επιπλέον δεν μπορέσαμε να γνωμοδοτήσουμε στην προθεσμία των 40 ημερών που ζητούσε το ΥΠ.Ε.Κ.Α., αφού το Περιφ. Συμβούλιο έπρεπε να είχε  συνεδριάσει μέχρι 30 Οκτωβρίου, κρίνω αναγκαίο να υπάρξει επικοινωνία με το ΥΠ.Ε.Κ.Α., ώστε να μην λάβει απόφαση πριν την γνωμοδότηση  του Περιφ. Συμβουλίου και τις αποφάσεις των Δημοτικών συμβουλίων των θιγόμενων νησιών.  
Με εκτίμηση
Κώστας N. Μπιζάς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια θα γίνονται δεκτά μόνο με ελληνικούς χαρακτήρες