«Χαράτσια»-σοκ για πάνω από 3.000.000 μισθωτούς και περισσότερους από 1.000.000 αυτοαπασχολούμενους κρύβει μια ακόμη διάταξη-βόμβα του εφαρμοστικού νόμου του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής που σκοπεύει να καταθέσει στη Βουλή η κυβέρνηση. Με τη νέα αυτή διάταξη προβλέπεται ότι οι εισφορές που καταβάλλουν οι φορολογούμενοι υποχρεωτικά στα ταμεία ασφάλισής τους δεν θα αφαιρούνται πλέον από τα εισοδήματά τους σε ποσοστό 100%, αλλά θα εκπίπτουν σε ποσοστό 20% από τα ποσά του φόρου εισοδήματος που προκύπτουν με βάση τη φορολογική κλίμακα.
Η νέα αυτή διάταξη, με την οποία επιχειρείται αιφνιδιαστικά η υπερφορολόγηση μεγάλου αριθμού πολιτών, έρχεται στο προσκήνιο αμέσως μετά την αποτυχημένη απόπειρα της κυβέρνησης να περικόψει επιστροφές φόρων συνολικού ύψους άνω του... 1,7 δισ. ευρώ που υποχρεούται να πληρώσει το Δημόσιο σε 2,2 εκατομμύρια φορολογούμενους, επειδή έκαναν χρήση της αυξημένης έκπτωσης φόρου που παρέχει το μέτρο των αποδείξεων.
Η κατάργηση της έκπτωσης των ασφαλιστικών εισφορών από το εισόδημα θα έχει ως αποτέλεσμα να υπόκεινται πλέον σε φόρο στο σύνολό τους όλες οι μικτές αποδοχές των μισθωτών εργαζομένων, χωρίς να προηγείται πλέον η αφαίρεση των ασφαλιστικών εισφορών. Θα έχει επίσης ως αποτέλεσμα να μην αφαιρούνται από τα καθαρά κέρδη που δηλώνουν οι επιτηδευματίες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες τα ποσά των εισφορών που καταβάλλουν στα ασφαλιστικά τους ταμεία. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις οι φορολογούμενοι θα φορολογούνται για σημαντικά υψηλότερα ποσά εισοδημάτων και θα υποχρεώνονται να πληρώσουν υπέρμετρα αυξημένους φόρους εισοδήματος.
Λόγω της διάταξης αυτής, το υπουργείο Οικονομικών θα υποχρεωθεί να καταργήσει και τη ρύθμιση της παραγράφου 1 του άρθρου 47 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, σύμφωνα με την οποία το καθαρό εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες το οποίο υπόκειται σε φόρο εισοδήματος προκύπτει μετά την έκπτωση του συνόλου των κρατήσεων υπέρ ασφαλιστικών ταμείων από το συνολικό ακαθάριστο ποσό του εισοδήματος αυτού. Μια τέτοια εξέλιξη όμως θα έχει ως αποτέλεσμα πάνω από 3.000.000 μισθωτοί να υποχρεωθούν να καταβάλουν φόρους για αποδοχές αυξημένες πλασματικά κατά ποσοστά της τάξης του 10% έως και 30% κατά μέσο όρο, με αποτέλεσμα οι φορολογικές επιβαρύνσεις τους να αυξηθούν κατά ποσοστά από 20% έως και πάνω από 100%!
Σε περίπτωση που το υπουργείο δεν προχωρήσει στην κατάργηση της παραπάνω διάταξης, θα υποχρεωθεί να πάρει πίσω και τη νέα διάταξη του εφαρμοστικού νόμου με την οποία προβλέπεται ότι οι ασφαλιστικές εισφορές παύουν να αφαιρούνται στο σύνολό τους από το εισόδημα και θα εκπίπτουν κατά ποσοστό 20% από τον αναλογούντα φόρο εισοδήματος. Κι αυτό διότι εάν δεν το πράξει, θα τεθεί θέμα διακριτικής μεταχείρισης εις βάρος των αυτοαπασχολουμένων ως προς τον τρόπο με τον οποίο υπολογίζεται η έκπτωση των υποχρεωτικών ασφαλιστικών εισφορών και η επίμαχη διάταξη θα κριθεί αντισυνταγματική.
Η αποκάλυψη των συνεπειών που θα έχει εις βάρος εκατομμυρίων μισθωτών και αυτοαπασχολουμένων η παραπάνω διάταξη δείχνει -αν όχι την προχειρότητα και τη βιασύνη με την οποία νομοθετούν στο υπουργείο Οικονομικών- μια πρωτοφανή διάθεση των ιθυνόντων του υπουργείου να υπερφορολογήσουν όπως και από όπου μπορούν τους Ελληνες πολίτες για να δείξουν στην Τρόικα των δανειστών την… τόλμη και την αποφασιστικότητα που τους ζητά προκειμένου να ανάψει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της 5ης δόσης του δανείου των 110 δισ. ευρώ. Οι υπεύθυνοι κατάρτισης των νομοσχεδίων -πιεζόμενοι από την πολιτική ηγεσία να συντάξουν άρον άρον διατάξεις που θα ικανοποιούν τις απαιτήσεις της Τρόικας- διαμορφώνουν ρυθμίσεις οι οποίες κρύβουν υπέρογκες φορολογικές επιβαρύνσεις για πολύ μεγάλο αριθμό πολιτών! Αποτέλεσμα είναι, όταν γνωστοποιούνται μέσω του Τύπου οι συνέπειες των ρυθμίσεων αυτών, να ξεσηκώνεται θύελλα αντιδράσεων από τους θιγόμενους και να δημιουργούνται τεράστια προβλήματα που πλήττουν την αξιοπιστία της κυβέρνησης και του κράτους γενικότερα, καθώς αποκαλύπτονται συνεχώς νέα φοροεισπρακτικά μέτρα που δεν είχαν ποτέ προαναγγελθεί!
Ρυθμίσεις-παγίδες
Πέραν της παραπάνω διάταξης-βόμβα, με την οποία ουσιαστικά καταργείται η έκπτωση των ασφαλιστικών εισφορών από τα εισοδήματα των φυσικών προσώπων, ο εφαρμοστικός νόμος του Μεσοπρόθεσμου Πλασίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής προβλέπει και τις ακόλουθες ρυθμίσεις-παγίδες:
1 Το βασικό αφορολόγητο όριο εισοδήματος μειώνεται από τις 12.000 ευρώ στις 8.000 ευρώ. Στο τμήμα του ετησίου εισοδήματος από τις 8.000 έως τις 12.000 ευρώ θα επιβάλλεται συντελεστής φόρου 10%. Τα επόμενα φορολογικά κλιμάκια θα διατηρηθούν ως έχουν. Η νέα φορολογική κλίμακα θα ισχύσει αναδρομικά, για τα εισοδήματα που αποκτώνται από την 1η-1-2011 και μετά.
2 Ο τρόπος υπολογισμού του ποσού των αποδείξεων που πρέπει να συγκεντρώνει κάθε φορολογούμενος αλλάζει για τα εισοδήματα που αποκτώνται φέτος και θα φορολογηθούν το 2012. Κατ’ αρχάς πρέπει να μαζεύει πλέον αποδείξεις κάθε φορολογούμενος, ακόμη κι αν το συνολικό ατομικό εισόδημά του είναι χαμηλότερο των 6.000 ευρώ! Για πρώτη φορά δηλαδή καλούνται πλέον να μαζεύουν αποδείξεις ακόμη και οι χαμηλοσυνταξιούχοι του ΟΓΑ, διότι, αν δεν το πράξουν, κινδυνεύουν να φορολογηθούν! Από κει και πέρα, για να κατοχυρώσει ως αφορολόγητα τα πρώτα 8.000 ευρώ του εισοδήματός του, ο κάθε φορολογούμενος θα πρέπει να συγκεντρώσει αποδείξεις αξίας ίσης με το 25% του ετήσιου ατομικού εισοδήματός του! Π.χ., για εισόδημα 2.000 ευρώ χρειάζονται πλέον αποδείξεις 500 ευρώ, εισόδημα 4.000 ευρώ απαιτούνται αποδείξεις 1.000 ευρώ, για εισόδημα 7.000 ευρώ απαιτούνται αποδείξεις 1.750 ευρώ, για εισόδημα 10.000 ευρώ χρειάζονται αποδείξεις 2.500 ευρώ, για εισόδημα 20.000 ευρώ πρέπει να μαζευτούν αποδείξεις 5.000 ευρώ, για εισόδημα 50.000 ευρώ χρειάζονται αποδείξεις 12.500 ευρώ, ενώ για εισόδημα 100.000 ευρώ χρειάζονται αποδείξεις 25.000 ευρώ! Αν δεν καταφέρει ο φορολογούμενος να μαζέψει την απαιτούμενη αξία αποδείξεων, τότε επί της διαφοράς που δεν μπορεί να καλύψει θα πληρώνει φόρο 10%.
3 Για όσους φορολογούμενους δηλώνουν ετήσια εισοδήματα μεγαλύτερα των 40.000 ευρώ, οι δαπάνες για νοσήλια, ενοίκια κύριας κατοικίας, ενοίκια παιδιών που σπουδάζουν, τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, δίδακτρα ιδιαίτερων μαθημάτων και φροντιστηρίων, ασφάλιστρα ζωής, δικηγορικές αμοιβές και δωρεές εκπίπτουν κατά ποσοστό μειωμένο από 20% σε 10% για το τμήμα αυτών που αντιστοιχεί στο πάνω από τις 40.000 ευρώ ποσό του εισοδήματος. Η περικοπή αυτή ισχύει για τα εισοδήματα του 2011.
4 Οι αντικειμενικές δαπάνες (τεκμήρια) διαβίωσης για κατοικίες, Ι.Χ. αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής, πισίνες και αεροσκάφη αυξάνονται κατά ποσοστά που υπερβαίνουν σε πολλές περιπτώσεις το 30% και φθάνουν ακόμη και το 71%! Οι αυξήσεις θα ισχύσουν για τα εισοδήματα του 2011.
5 Τα τέλη κυκλοφορίας όλων των οχημάτων που θα πληρωθούν για το έτος 2012 στο δίμηνο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2011 αυξάνονται κατά 10%.
6 Επιβάλλεται «ειδική εισφορά αλληλεγγύης» με συντελεστές κλιμακούμενους από 1% έως 4% σε όσους φορολογούμενους έχουν ετήσια εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ. Η «εισφορά» θα επιβληθεί, για πρώτη φορά, στα εισοδήματα του 2010 που δηλώνονται φέτος από τους φορολογούμενους. Οσοι δηλώνουν φέτος ετήσιο εισόδημα πάνω από 12.000 και μέχρι 20.000 ευρώ, θα επιβαρυνθούν με εισφορά 1%, όσοι δηλώνουν πάνω από 20.000 και μέχρι 50.000 ευρώ θα πληρώσουν εισφορά 2%, όσοι εμφανίζουν εισόδημα άνω των 50.000 ευρώ και μέχρι 100.000 ευρώ θα επιβαρυνθούν με εισφορά 3%, ενώ όσοι έχουν εισόδημα άνω των 100.000 ευρώ θα πληρώσουν εισφορά 4%. Σε κάθε περίπτωση που το ετήσιο εισόδημα υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ, η εισφορά θα επιβάλλεται από το πρώτο ευρώ του εισοδήματος, δηλαδή στο συνολικό ποσό που έχει δηλωθεί. Εάν, για παράδειγμα, το δηλούμενο εισόδημα ενός φορολογούμενου είναι 15.000 ευρώ, τότε θα επιβάλλεται εισφορά 1% στο συνολικό ποσό των 15.000 ευρώ, οπότε ο φορολογούμενος θα πληρώνει 150 ευρώ (15.000 x 1% = 150). Εάν το δηλούμενο εισόδημα ενός φορολογούμενου είναι 30.000 ευρώ, τότε η εισφορά θα φθάνει το 2% για ολόκληρο το ποσό του ετησίου εισοδήματος, οπότε η επιβάρυνση του συγκεκριμένου φορολογούμενου θα φθάνει στα 600 ευρώ (30.000 x 2% = 600). Για τα πολιτικά πρόσωπα, δηλαδή τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρόεδρο και τους αντιπροέδρους της Βουλής, τον πρόεδρο και τους αντιπροέδρους της κυβέρνησης, τους υπουργούς, τους αναπληρωτές υπουργούς, τους υφυπουργούς, τους βουλευτές, του γενικούς και ειδικούς γραμματείς υπουργείων, τους περιφερειάρχες και τους δημάρχους η έκτακτη εισφορά θα ανέρχεται σε 5%, ανεξαρτήτως του ύψους του εισοδήματός τους. Για να καταβληθεί η εισφορά θα εκδοθούν εκκαθαριστικά σημειώματα από το υπουργείο Οικονομικών, τα οποία θα σταλούν στους υπόχρεους. Τα ποσά της εισφοράς θα κληθούν να τα πληρώσουν οι φορολογούμενοι σε έξι μηνιαίες δόσεις, εκ των οποίων την πρώτη μέχρι την τελευταία εργάσιμη μέρα του μήνα που έπεται της ημερομηνίας βεβαίωσης. Κάθε δόση δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 300 ευρώ, εκτός της τελευταίας. Σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής του οφειλόμενου ποσού θα παρέχεται έκπτωση 5%.
7 Επιβάλλεται έκτακτη εισφορά 5% επί των αντικειμενικών δαπανών διαβίωσης σε επιβατικά αυτοκίνητα άνω των 1.929 κυβικών εκατοστών, σε σκάφη αναψυχής ιδιωτικής χρήσης, σε αεροσκάφη και δεξαμενές κολύμβησης (πισίνες). Από την επιβολή της έκτακτης εισφοράς εξαιρούνται:
α) τα επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης με παλαιότητα άνω των 10 ετών, από το έτος πρώτης κυκλοφορίας τους στην Ελλάδα, καθώς και τα επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης αναπήρων, τα οποία απαλλάσσονται από τα τέλη κυκλοφορίας.
β) τα μηχανοκίνητα σκάφη ανοικτού τύπου, ταχύπλοα ή μη, ολικού μήκους μέχρι 6 μέτρα.
Για τον υπολογισμό της εισφοράς θα εκδίδεται εκκαθαριστικό σημείωμα, αντίγραφο του οποίου θα αποστέλλεται στον υπόχρεο.
8 Επιβάλλεται από φέτος «τέλος επιτηδεύματος» σε πάνω από 1.000.000 φορολογούμενους που ασκούν εμπορικές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών και ελευθέρια επαγγέλματα. Το τέλος ανέρχεται σε 400 ευρώ ετησίως, εφόσον η έδρα άσκησης της δραστηριότητας βρίσκεται σε πόλη με πληθυσμό μέχρι 200.000 κατοίκους και σε 500 ευρώ ετησίως εφόσον η έδρα άσκησης της δραστηριότητας βρίσκεται σε πόλη με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους. Για κάθε υποκατάστημα θα επιβάλλεται επιπλέον τέλος 300 ευρώ.
Σε περίπτωση διακοπής της δραστηριότητας μέσα στη χρήση, το τέλος επιτηδεύματος περιορίζεται ανάλογα με τους μήνες λειτουργίας της επιχείρησης ή της άσκησης του επαγγέλματος.
Εξαιρούνται από το τέλος επιτηδεύματος οι εμπορικές επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που ασκούν τη δραστηριότητα τους σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά κάτω από 3.100 κατοίκους.
Επίσης, εξαιρούνται ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες για τα πρώτα πέντε έτη άσκησης της δραστηριότητάς τους, από την πρώτη έναρξη εργασιών, καθώς και οι περιπτώσεις ατομικών επιχειρήσεων εφόσον για τον επιτηδευματία υπολείπονται τρία έτη από το έτος της συνταξιοδότησής του. Ως έτος συνταξιοδότησης νοείται το 65ο έτος της ηλικίας.
9 Το αφορολόγητο όριο του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας μειώνεται κατά 50% και από τις 400.000 ευρώ που ανερχόταν μέχρι σήμερα περιορίζεται στις 200.000 ευρώ για κάθε άτομο που κατέχει κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα. Από το επίπεδο αξίας των 200.000 ευρώ και μέχρι τις 500.000 ευρώ θα ισχύει συντελεστής ΦΑΠ 0,2%, ενώ για τα υπόλοιπα κλιμάκια αξίας παραμένουν οι συντελεστές της υφιστάμενης σήμερα κλίμακας του ΦΑΠ. Ετσι, περίπου 1.500.000 ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας θα πληρώνουν κάθε χρόνο το νέο ΦΑΠ εισφέροντας στα δημόσια ταμεία με τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα, όποιος φορολογούμενος κατέχει κτίσματα και εντός σχεδίων πόλεων οικόπεδα συνολικής αξίας πάνω από 200.000 και μέχρι 400.000 ευρώ, θα επιβαρύνεται με ΦΑΠ έως και 400 ευρώ το χρόνο.
10 Ο ΦΠΑ που επιβαρύνει τα είδη που σερβίρονται σε εστιατόρια, ταβέρνες, ψητοπωλεία, καφετέριες, κυλικεία, φαστφουντάδικα και άλλες επιχειρήσεις μαζικής εστίασης αυξάνεται από 13% σε 23% από την 1η-9-2011, με αποτέλεσμα οι τιμές των ειδών αυτών να αυξηθούν κατά 9% τουλάχιστον από την ημερομηνία αυτή και μετά.
11 Η εξίσωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης και του πετρελαίου κίνησης θα γίνει σταδιακά για τα φυσικά πρόσωπα και άμεσα για τις επιχειρήσεις. Από τις 15-10-2011 ο ΕΦΚ του πετρελαίου θέρμανσης για τα φυσικά πρόσωπα θα αυξηθεί κατά 0,039 ευρώ το λίτρο ώστε από τα 0,021 ευρώ να ανέλθει στα 0,06 ευρώ το λίτρο. Η αύξηση αυτή θα επιβαρύνει με επιπλέον 5 έως 6 λεπτά το λίτρο τις τελικές τιμές πώλησης του πετρελαίου θέρμανσης στα νοικοκυριά. Τα επόμενα έτη θα επιβληθούν κι άλλες αυξήσεις στον ΕΦΚ του πετρελαίου θέρμανσης, το οποίο προορίζεται για τα φυσικά πρόσωπα, ώστε σταδιακά ο φόρος αυτός από τα 0,06 ευρώ το λίτρο, που θα διαμορφωθεί στις 15-10-2011, να φθάσει μέχρι τις 31-12-2013 στο 80% του φόρου που επιβαρύνει το πετρέλαιο κίνησης, δηλαδή στα 0,33 ευρώ το λίτρο. Για τις επιχειρήσεις θα ισχύσει από τις 15-10-2011 η άμεση εξίσωση του ΕΦΚ του πετρελαίου θέρμανσης με τον ΕΦΚ του πετρελαίου κίνησης. Αυτό σημαίνει ότι την ερχόμενη χειμερινή περίοδο ο ΕΦΚ του πετρελαίου που χρησιμοποιείται για θέρμανση από τις επιχειρήσεις θα αυξηθεί στα 0,412 ευρώ ανά λίτρο, από τα 0,021 ευρώ ανά λίτρο που είχε διαμορφωθεί την προηγούμενη χειμερινή περίοδο. Θα αυξηθεί, δηλαδή, κατά 39 λεπτά του ευρώ ανά λίτρο! Αν συνυπολογιστεί και ο ΦΠΑ τότε η συνολική ανατίμηση του πετρελαίου θέρμανσης θα υπερβεί τα 48 λεπτά το λίτρο και η τελική τιμή διάθεσης του καυσίμου στις επιχειρήσεις θα υπερβεί τα 1,30 ευρώ το λίτρο από τον προσεχή Οκτώβριο!
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΛΑΙΤΣΑΚΗΣ στον ΤΥΠΟ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
Η νέα αυτή διάταξη, με την οποία επιχειρείται αιφνιδιαστικά η υπερφορολόγηση μεγάλου αριθμού πολιτών, έρχεται στο προσκήνιο αμέσως μετά την αποτυχημένη απόπειρα της κυβέρνησης να περικόψει επιστροφές φόρων συνολικού ύψους άνω του... 1,7 δισ. ευρώ που υποχρεούται να πληρώσει το Δημόσιο σε 2,2 εκατομμύρια φορολογούμενους, επειδή έκαναν χρήση της αυξημένης έκπτωσης φόρου που παρέχει το μέτρο των αποδείξεων.
Η κατάργηση της έκπτωσης των ασφαλιστικών εισφορών από το εισόδημα θα έχει ως αποτέλεσμα να υπόκεινται πλέον σε φόρο στο σύνολό τους όλες οι μικτές αποδοχές των μισθωτών εργαζομένων, χωρίς να προηγείται πλέον η αφαίρεση των ασφαλιστικών εισφορών. Θα έχει επίσης ως αποτέλεσμα να μην αφαιρούνται από τα καθαρά κέρδη που δηλώνουν οι επιτηδευματίες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες τα ποσά των εισφορών που καταβάλλουν στα ασφαλιστικά τους ταμεία. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις οι φορολογούμενοι θα φορολογούνται για σημαντικά υψηλότερα ποσά εισοδημάτων και θα υποχρεώνονται να πληρώσουν υπέρμετρα αυξημένους φόρους εισοδήματος.
Λόγω της διάταξης αυτής, το υπουργείο Οικονομικών θα υποχρεωθεί να καταργήσει και τη ρύθμιση της παραγράφου 1 του άρθρου 47 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, σύμφωνα με την οποία το καθαρό εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες το οποίο υπόκειται σε φόρο εισοδήματος προκύπτει μετά την έκπτωση του συνόλου των κρατήσεων υπέρ ασφαλιστικών ταμείων από το συνολικό ακαθάριστο ποσό του εισοδήματος αυτού. Μια τέτοια εξέλιξη όμως θα έχει ως αποτέλεσμα πάνω από 3.000.000 μισθωτοί να υποχρεωθούν να καταβάλουν φόρους για αποδοχές αυξημένες πλασματικά κατά ποσοστά της τάξης του 10% έως και 30% κατά μέσο όρο, με αποτέλεσμα οι φορολογικές επιβαρύνσεις τους να αυξηθούν κατά ποσοστά από 20% έως και πάνω από 100%!
Σε περίπτωση που το υπουργείο δεν προχωρήσει στην κατάργηση της παραπάνω διάταξης, θα υποχρεωθεί να πάρει πίσω και τη νέα διάταξη του εφαρμοστικού νόμου με την οποία προβλέπεται ότι οι ασφαλιστικές εισφορές παύουν να αφαιρούνται στο σύνολό τους από το εισόδημα και θα εκπίπτουν κατά ποσοστό 20% από τον αναλογούντα φόρο εισοδήματος. Κι αυτό διότι εάν δεν το πράξει, θα τεθεί θέμα διακριτικής μεταχείρισης εις βάρος των αυτοαπασχολουμένων ως προς τον τρόπο με τον οποίο υπολογίζεται η έκπτωση των υποχρεωτικών ασφαλιστικών εισφορών και η επίμαχη διάταξη θα κριθεί αντισυνταγματική.
Η αποκάλυψη των συνεπειών που θα έχει εις βάρος εκατομμυρίων μισθωτών και αυτοαπασχολουμένων η παραπάνω διάταξη δείχνει -αν όχι την προχειρότητα και τη βιασύνη με την οποία νομοθετούν στο υπουργείο Οικονομικών- μια πρωτοφανή διάθεση των ιθυνόντων του υπουργείου να υπερφορολογήσουν όπως και από όπου μπορούν τους Ελληνες πολίτες για να δείξουν στην Τρόικα των δανειστών την… τόλμη και την αποφασιστικότητα που τους ζητά προκειμένου να ανάψει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της 5ης δόσης του δανείου των 110 δισ. ευρώ. Οι υπεύθυνοι κατάρτισης των νομοσχεδίων -πιεζόμενοι από την πολιτική ηγεσία να συντάξουν άρον άρον διατάξεις που θα ικανοποιούν τις απαιτήσεις της Τρόικας- διαμορφώνουν ρυθμίσεις οι οποίες κρύβουν υπέρογκες φορολογικές επιβαρύνσεις για πολύ μεγάλο αριθμό πολιτών! Αποτέλεσμα είναι, όταν γνωστοποιούνται μέσω του Τύπου οι συνέπειες των ρυθμίσεων αυτών, να ξεσηκώνεται θύελλα αντιδράσεων από τους θιγόμενους και να δημιουργούνται τεράστια προβλήματα που πλήττουν την αξιοπιστία της κυβέρνησης και του κράτους γενικότερα, καθώς αποκαλύπτονται συνεχώς νέα φοροεισπρακτικά μέτρα που δεν είχαν ποτέ προαναγγελθεί!
Ρυθμίσεις-παγίδες
Πέραν της παραπάνω διάταξης-βόμβα, με την οποία ουσιαστικά καταργείται η έκπτωση των ασφαλιστικών εισφορών από τα εισοδήματα των φυσικών προσώπων, ο εφαρμοστικός νόμος του Μεσοπρόθεσμου Πλασίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής προβλέπει και τις ακόλουθες ρυθμίσεις-παγίδες:
1 Το βασικό αφορολόγητο όριο εισοδήματος μειώνεται από τις 12.000 ευρώ στις 8.000 ευρώ. Στο τμήμα του ετησίου εισοδήματος από τις 8.000 έως τις 12.000 ευρώ θα επιβάλλεται συντελεστής φόρου 10%. Τα επόμενα φορολογικά κλιμάκια θα διατηρηθούν ως έχουν. Η νέα φορολογική κλίμακα θα ισχύσει αναδρομικά, για τα εισοδήματα που αποκτώνται από την 1η-1-2011 και μετά.
2 Ο τρόπος υπολογισμού του ποσού των αποδείξεων που πρέπει να συγκεντρώνει κάθε φορολογούμενος αλλάζει για τα εισοδήματα που αποκτώνται φέτος και θα φορολογηθούν το 2012. Κατ’ αρχάς πρέπει να μαζεύει πλέον αποδείξεις κάθε φορολογούμενος, ακόμη κι αν το συνολικό ατομικό εισόδημά του είναι χαμηλότερο των 6.000 ευρώ! Για πρώτη φορά δηλαδή καλούνται πλέον να μαζεύουν αποδείξεις ακόμη και οι χαμηλοσυνταξιούχοι του ΟΓΑ, διότι, αν δεν το πράξουν, κινδυνεύουν να φορολογηθούν! Από κει και πέρα, για να κατοχυρώσει ως αφορολόγητα τα πρώτα 8.000 ευρώ του εισοδήματός του, ο κάθε φορολογούμενος θα πρέπει να συγκεντρώσει αποδείξεις αξίας ίσης με το 25% του ετήσιου ατομικού εισοδήματός του! Π.χ., για εισόδημα 2.000 ευρώ χρειάζονται πλέον αποδείξεις 500 ευρώ, εισόδημα 4.000 ευρώ απαιτούνται αποδείξεις 1.000 ευρώ, για εισόδημα 7.000 ευρώ απαιτούνται αποδείξεις 1.750 ευρώ, για εισόδημα 10.000 ευρώ χρειάζονται αποδείξεις 2.500 ευρώ, για εισόδημα 20.000 ευρώ πρέπει να μαζευτούν αποδείξεις 5.000 ευρώ, για εισόδημα 50.000 ευρώ χρειάζονται αποδείξεις 12.500 ευρώ, ενώ για εισόδημα 100.000 ευρώ χρειάζονται αποδείξεις 25.000 ευρώ! Αν δεν καταφέρει ο φορολογούμενος να μαζέψει την απαιτούμενη αξία αποδείξεων, τότε επί της διαφοράς που δεν μπορεί να καλύψει θα πληρώνει φόρο 10%.
3 Για όσους φορολογούμενους δηλώνουν ετήσια εισοδήματα μεγαλύτερα των 40.000 ευρώ, οι δαπάνες για νοσήλια, ενοίκια κύριας κατοικίας, ενοίκια παιδιών που σπουδάζουν, τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, δίδακτρα ιδιαίτερων μαθημάτων και φροντιστηρίων, ασφάλιστρα ζωής, δικηγορικές αμοιβές και δωρεές εκπίπτουν κατά ποσοστό μειωμένο από 20% σε 10% για το τμήμα αυτών που αντιστοιχεί στο πάνω από τις 40.000 ευρώ ποσό του εισοδήματος. Η περικοπή αυτή ισχύει για τα εισοδήματα του 2011.
4 Οι αντικειμενικές δαπάνες (τεκμήρια) διαβίωσης για κατοικίες, Ι.Χ. αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής, πισίνες και αεροσκάφη αυξάνονται κατά ποσοστά που υπερβαίνουν σε πολλές περιπτώσεις το 30% και φθάνουν ακόμη και το 71%! Οι αυξήσεις θα ισχύσουν για τα εισοδήματα του 2011.
5 Τα τέλη κυκλοφορίας όλων των οχημάτων που θα πληρωθούν για το έτος 2012 στο δίμηνο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2011 αυξάνονται κατά 10%.
6 Επιβάλλεται «ειδική εισφορά αλληλεγγύης» με συντελεστές κλιμακούμενους από 1% έως 4% σε όσους φορολογούμενους έχουν ετήσια εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ. Η «εισφορά» θα επιβληθεί, για πρώτη φορά, στα εισοδήματα του 2010 που δηλώνονται φέτος από τους φορολογούμενους. Οσοι δηλώνουν φέτος ετήσιο εισόδημα πάνω από 12.000 και μέχρι 20.000 ευρώ, θα επιβαρυνθούν με εισφορά 1%, όσοι δηλώνουν πάνω από 20.000 και μέχρι 50.000 ευρώ θα πληρώσουν εισφορά 2%, όσοι εμφανίζουν εισόδημα άνω των 50.000 ευρώ και μέχρι 100.000 ευρώ θα επιβαρυνθούν με εισφορά 3%, ενώ όσοι έχουν εισόδημα άνω των 100.000 ευρώ θα πληρώσουν εισφορά 4%. Σε κάθε περίπτωση που το ετήσιο εισόδημα υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ, η εισφορά θα επιβάλλεται από το πρώτο ευρώ του εισοδήματος, δηλαδή στο συνολικό ποσό που έχει δηλωθεί. Εάν, για παράδειγμα, το δηλούμενο εισόδημα ενός φορολογούμενου είναι 15.000 ευρώ, τότε θα επιβάλλεται εισφορά 1% στο συνολικό ποσό των 15.000 ευρώ, οπότε ο φορολογούμενος θα πληρώνει 150 ευρώ (15.000 x 1% = 150). Εάν το δηλούμενο εισόδημα ενός φορολογούμενου είναι 30.000 ευρώ, τότε η εισφορά θα φθάνει το 2% για ολόκληρο το ποσό του ετησίου εισοδήματος, οπότε η επιβάρυνση του συγκεκριμένου φορολογούμενου θα φθάνει στα 600 ευρώ (30.000 x 2% = 600). Για τα πολιτικά πρόσωπα, δηλαδή τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρόεδρο και τους αντιπροέδρους της Βουλής, τον πρόεδρο και τους αντιπροέδρους της κυβέρνησης, τους υπουργούς, τους αναπληρωτές υπουργούς, τους υφυπουργούς, τους βουλευτές, του γενικούς και ειδικούς γραμματείς υπουργείων, τους περιφερειάρχες και τους δημάρχους η έκτακτη εισφορά θα ανέρχεται σε 5%, ανεξαρτήτως του ύψους του εισοδήματός τους. Για να καταβληθεί η εισφορά θα εκδοθούν εκκαθαριστικά σημειώματα από το υπουργείο Οικονομικών, τα οποία θα σταλούν στους υπόχρεους. Τα ποσά της εισφοράς θα κληθούν να τα πληρώσουν οι φορολογούμενοι σε έξι μηνιαίες δόσεις, εκ των οποίων την πρώτη μέχρι την τελευταία εργάσιμη μέρα του μήνα που έπεται της ημερομηνίας βεβαίωσης. Κάθε δόση δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 300 ευρώ, εκτός της τελευταίας. Σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής του οφειλόμενου ποσού θα παρέχεται έκπτωση 5%.
7 Επιβάλλεται έκτακτη εισφορά 5% επί των αντικειμενικών δαπανών διαβίωσης σε επιβατικά αυτοκίνητα άνω των 1.929 κυβικών εκατοστών, σε σκάφη αναψυχής ιδιωτικής χρήσης, σε αεροσκάφη και δεξαμενές κολύμβησης (πισίνες). Από την επιβολή της έκτακτης εισφοράς εξαιρούνται:
α) τα επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης με παλαιότητα άνω των 10 ετών, από το έτος πρώτης κυκλοφορίας τους στην Ελλάδα, καθώς και τα επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης αναπήρων, τα οποία απαλλάσσονται από τα τέλη κυκλοφορίας.
β) τα μηχανοκίνητα σκάφη ανοικτού τύπου, ταχύπλοα ή μη, ολικού μήκους μέχρι 6 μέτρα.
Για τον υπολογισμό της εισφοράς θα εκδίδεται εκκαθαριστικό σημείωμα, αντίγραφο του οποίου θα αποστέλλεται στον υπόχρεο.
8 Επιβάλλεται από φέτος «τέλος επιτηδεύματος» σε πάνω από 1.000.000 φορολογούμενους που ασκούν εμπορικές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών και ελευθέρια επαγγέλματα. Το τέλος ανέρχεται σε 400 ευρώ ετησίως, εφόσον η έδρα άσκησης της δραστηριότητας βρίσκεται σε πόλη με πληθυσμό μέχρι 200.000 κατοίκους και σε 500 ευρώ ετησίως εφόσον η έδρα άσκησης της δραστηριότητας βρίσκεται σε πόλη με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους. Για κάθε υποκατάστημα θα επιβάλλεται επιπλέον τέλος 300 ευρώ.
Σε περίπτωση διακοπής της δραστηριότητας μέσα στη χρήση, το τέλος επιτηδεύματος περιορίζεται ανάλογα με τους μήνες λειτουργίας της επιχείρησης ή της άσκησης του επαγγέλματος.
Εξαιρούνται από το τέλος επιτηδεύματος οι εμπορικές επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που ασκούν τη δραστηριότητα τους σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά κάτω από 3.100 κατοίκους.
Επίσης, εξαιρούνται ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες για τα πρώτα πέντε έτη άσκησης της δραστηριότητάς τους, από την πρώτη έναρξη εργασιών, καθώς και οι περιπτώσεις ατομικών επιχειρήσεων εφόσον για τον επιτηδευματία υπολείπονται τρία έτη από το έτος της συνταξιοδότησής του. Ως έτος συνταξιοδότησης νοείται το 65ο έτος της ηλικίας.
9 Το αφορολόγητο όριο του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας μειώνεται κατά 50% και από τις 400.000 ευρώ που ανερχόταν μέχρι σήμερα περιορίζεται στις 200.000 ευρώ για κάθε άτομο που κατέχει κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα. Από το επίπεδο αξίας των 200.000 ευρώ και μέχρι τις 500.000 ευρώ θα ισχύει συντελεστής ΦΑΠ 0,2%, ενώ για τα υπόλοιπα κλιμάκια αξίας παραμένουν οι συντελεστές της υφιστάμενης σήμερα κλίμακας του ΦΑΠ. Ετσι, περίπου 1.500.000 ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας θα πληρώνουν κάθε χρόνο το νέο ΦΑΠ εισφέροντας στα δημόσια ταμεία με τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα, όποιος φορολογούμενος κατέχει κτίσματα και εντός σχεδίων πόλεων οικόπεδα συνολικής αξίας πάνω από 200.000 και μέχρι 400.000 ευρώ, θα επιβαρύνεται με ΦΑΠ έως και 400 ευρώ το χρόνο.
10 Ο ΦΠΑ που επιβαρύνει τα είδη που σερβίρονται σε εστιατόρια, ταβέρνες, ψητοπωλεία, καφετέριες, κυλικεία, φαστφουντάδικα και άλλες επιχειρήσεις μαζικής εστίασης αυξάνεται από 13% σε 23% από την 1η-9-2011, με αποτέλεσμα οι τιμές των ειδών αυτών να αυξηθούν κατά 9% τουλάχιστον από την ημερομηνία αυτή και μετά.
11 Η εξίσωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης και του πετρελαίου κίνησης θα γίνει σταδιακά για τα φυσικά πρόσωπα και άμεσα για τις επιχειρήσεις. Από τις 15-10-2011 ο ΕΦΚ του πετρελαίου θέρμανσης για τα φυσικά πρόσωπα θα αυξηθεί κατά 0,039 ευρώ το λίτρο ώστε από τα 0,021 ευρώ να ανέλθει στα 0,06 ευρώ το λίτρο. Η αύξηση αυτή θα επιβαρύνει με επιπλέον 5 έως 6 λεπτά το λίτρο τις τελικές τιμές πώλησης του πετρελαίου θέρμανσης στα νοικοκυριά. Τα επόμενα έτη θα επιβληθούν κι άλλες αυξήσεις στον ΕΦΚ του πετρελαίου θέρμανσης, το οποίο προορίζεται για τα φυσικά πρόσωπα, ώστε σταδιακά ο φόρος αυτός από τα 0,06 ευρώ το λίτρο, που θα διαμορφωθεί στις 15-10-2011, να φθάσει μέχρι τις 31-12-2013 στο 80% του φόρου που επιβαρύνει το πετρέλαιο κίνησης, δηλαδή στα 0,33 ευρώ το λίτρο. Για τις επιχειρήσεις θα ισχύσει από τις 15-10-2011 η άμεση εξίσωση του ΕΦΚ του πετρελαίου θέρμανσης με τον ΕΦΚ του πετρελαίου κίνησης. Αυτό σημαίνει ότι την ερχόμενη χειμερινή περίοδο ο ΕΦΚ του πετρελαίου που χρησιμοποιείται για θέρμανση από τις επιχειρήσεις θα αυξηθεί στα 0,412 ευρώ ανά λίτρο, από τα 0,021 ευρώ ανά λίτρο που είχε διαμορφωθεί την προηγούμενη χειμερινή περίοδο. Θα αυξηθεί, δηλαδή, κατά 39 λεπτά του ευρώ ανά λίτρο! Αν συνυπολογιστεί και ο ΦΠΑ τότε η συνολική ανατίμηση του πετρελαίου θέρμανσης θα υπερβεί τα 48 λεπτά το λίτρο και η τελική τιμή διάθεσης του καυσίμου στις επιχειρήσεις θα υπερβεί τα 1,30 ευρώ το λίτρο από τον προσεχή Οκτώβριο!
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΛΑΙΤΣΑΚΗΣ στον ΤΥΠΟ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια θα γίνονται δεκτά μόνο με ελληνικούς χαρακτήρες