Pages

Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2011

Κλείσε και εσύ μια παραλία, μπορείς!!!

Σε μια από τις ωραιότερες περιοχές της Αντιπάρου που βρίσκεται ανάμεσα στην παραλία της δεύτερης Ψαραλυκής και της Παναγίας, η εταιρεία "ΩΛΙΑΡΟΣ" συμφερόντων του κ. Τσάκωνα, κατασκευάζει βίλες για επώνυμους πλούσιους, υφυπουργούς, (κ. Νταλάρα) εφοπλιστές, επιχειρηματίες, κλπ.
Οι κάτοικοι όμως του νησιού διαμαρτύρονται γιατί η εν λόγω κατασκευαστική εταιρεία, τοποθέτησε πινακίδες στους δρόμους που παλαιότερα οδηγούσαν στις παραλίες με τις οποίες προειδοποιούν τους επισκέπτες ότι απαγορεύεται η είσοδος θεωρώντας ότι οι δρόμοι τους ανήκουν, θέλουμε να ελπίζουμε ότι ο κ. πρωθυπουργός μας θα τεθεί πάλι επικεφαλής πολυμελούς συνεργείου υπουργών τηλεοπτικών σταθμών δημοσιογράφων και θα ανοίξει τους δρόμους για όλους αυτούς που τους στερείται η πρόσβαση προς την παραλία όπως έκανε και στην Αθήνα πέρυσι.
Ακολουθεί η επιστολή των κατοίκων προς τον δήμαρχο Αντιπάρου:

ΑΙΤΗΣΗ (ΑΝΗΣΥΧΙΑ..) ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΔΗΜΟΥ ΑΝΤΙΠΑΡΟΥ
Αντίπαρος   06/02/2011
Προς Δημοτικό Συμβούλιο Αντιπάρου
Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε, αξιότιμοι κύριοι δημοτικοί σύμβουλοι, με την παρούσα επιστολή επιθυμούμε να σας εκφράσουμε τις ανησυχίες μας  για τα κάτωθι  θέματα:
Όλοι γνωρίζουμε ότι η περιοχή πάνω από την δεύτερη ψαραλυκή μέχρι την περιοχή που έχει κατασκευαστεί το ελικοδρόμιο (ΓΑΛΑΝΤΑΡΙΕΣ) ανήκει στον Δήμο Αντιπάρου. Τα  τελευταία  χρόνια υπάρχει στην ευρύτερη περιοχή μέχρι την παραλία της Παναγιάς οικοδομική δραστηριότητα η οποία αρχίζει και αλλάζει επικίνδυνα την γύρω περιοχή. Έτσι δειλά-δειλά οι ιδιοκτήτες των νέων κατοικιών τοποθετούν πόρτες και μάντρες εκεί που πριν λίγα χρόνια ήταν ελεύθερη η διάβαση προς τις παραλίες. Οι ίδιοι βέβαια ισχυρίζονται ότι αυτές οι περιφράξεις είναι νομότυπες. Τους δε τελευταίους μήνες είχαν τοποθετηθεί σημάδια με κορδέλες πολύ κοντά στον αιγιαλό, μάλλον για οριοθέτηση νέων οικοδομών. Έπειτα από παράπονα και διαμαρτυρίες κατοίκων τα όρια μεταφέρθηκαν λίγα μέτρα παραπάνω. Σε αυτό το σημείο λοιπόν υπάρχει άμεσος κίνδυνος αποκλεισμού του μονοπατιού που ενώνει τις παραλίες Ψαραλυκή - Παναγιά. Μήπως θα πρέπει ο Δήμος να καθαρίσει το μονοπάτι; και να τοποθετηθούν καλαίσθητες ενδεικτικές σημάνσεις;
Πιστεύουμε ότι ο Δήμος πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός σε τέτοια ζητήματα που αφορούν τους δρόμους που οδηγούν στις παραλίες του νησιού μας. Οπως όλοι γνωρίζουμε στο παρελθόν έχουν γίνει παρόμοιες ενέργειες με αποτέλεσμα να μην υπάρχει πρόσβαση σε διάφορες αξιόλογες παραλίες του νησιού. Στην συγκεκριμένη περιοχή είναι αναγκαία η καταμέτρηση και οριοθέτηση της Δημοτικής έκτασης έτσι ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος καταπάτησης της. Ισως επίσης θα μπορούσε να αξιοποιηθεί κατάλληλα η περιοχή προς όφελος του Δήμου μας, ή διαφόρων τοπικών συλλόγων όπως ο Ναυτικός όμιλος Αντιπάρου για αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Η παρούσα επιστολή επιθυμούμε να τεθεί θέμα στο επόμενο σας Δημοτικό συμβούλιο, και να  δοθεί λύση πριν είναι πολύ αργά. Θα ήταν και μια καλή αρχή για να βρεθεί λύση και σε άλλες αποκλεισμένες παραλίες.
Σας επισυνάπτουμε και πρόσφατες φωτογραφίες της περιοχής.
Με εκτίμηση οι κάτωθι κάτοικοι.
(Ακολουθούν υπογραφές κατοίκων)

7 σχόλια:

  1. ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ PAROSPRESS!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συγχαρητηρια για την τολμηρη πρωτοβουλια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΜΕΝΑ ΣΤΟ ΠΑΡΟΣ ΠΡΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΤΟΒΟΥΛΙΑ ΝΑ ΑΝΑΡΤΙΣΗ ΑΥΘΕΡΕΣΙΕΣ ΠΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ Β.ΨΑΡΑΛΥΚΗ ΤΙ ΛΕΙ ΓΙΑ ΑΥΤΑ Ο ΜΑΓΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΛΗΜΕΝΑΡΧΕΙΟ ΑΝΤΙΠΑΡΟΥ ΠΟΥ ΚΙΝΥΓΑΕΙ ΜΟΝΟ ΤΟΥΣ ΨΑΡΑΔΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΙΚΡΑ ΧΤΑΠΟΔΑΚΙΑ.....?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πάει και αυτή η παραλία, όπως επίσης έκλεισε παντελώς και η παραλία κάτω από το σπίτι του Καραβέλα όπου τοποθετήθηκε αν δεν απατώμαι καγκελόπορτα στην μόνη πρόσβαση που υπήρχε.Μια απίστευτη παραλία που την προτιμούν αρκετοί.Αλλά είπαμε ότι γουστάρει ο καθένας το κάνει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΑΝΩΝΥΜΕ 2:29 ΤΙ ΜΑΣ ΝΟΙΑΖΕΙ ΤΙ ΘΑ ΠΕΙ Ο ΜΑΓΟΣ? ΕΚΤΟΣ ΚΑΙ ΑΝ ΔΙΟΡΙΣΤΗΚΕ ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΡΒΕΝΑΓΑΣ!ΜΗΝ ΤΑ ΙΣΟΠΕΔΩΝΟΥΜΕ ΟΛΑ.ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΣΟΒΑΡΟ.ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΜΙΚΡΟ ΠΡΑΓΜΑ ΝΑ ΒΛΕΠΕΙΣ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΣΟΥ ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ 'ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΕΙΣΟΔΟΣ' Κ.Λ.Π. ΟΙ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΜΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΡΜΟΔΙΩΝ ΦΟΡΕΩΝ (ΔΗΜΟΣ-ΚΤΗΜΑΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ-ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ-ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟ)ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑΤΙ ΟΠΩΣ ΠΑΕΙ ΘΑ ΒΛΈΠΟΥΜΕ ΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΜΕ ΤΑ ΚΥΑΛΙΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ο νεος δημος αντιπαρου απεκτησε συμμαχο καποιο μπλοκ του διπλανου νησιου του οποιου ο διαχειριστης μαλλον εχει μετοχες σε εταιριες ελικοπτερων ,ταχυπλοων η υδροπλανων και αποσκοπει σε οικονομικο οφελος του, γιατι αν δεν προσεξουν οι αντιπαριωτες το θεμα αυτο, μονο με αυτα τα μεταφορικα μεσα θα μπορουν σε λιγα χρονια να επισκεπτονται ορισμενες παραλιες του νησιου τους.
    απο οτι γνωριζουμε ο συγκεκριμενος κυριος ειναι καλος γνωστης μονο των καταστηματων που πωλουν φαγητο και ιδιαιτερως ποτο.(μου αρεσουν και μενα να ομολογησω).
    για τις παραλιες και τους ιδιοκτητες γης ο δημος καλυτερα ειναι να συμβουλευεται τους ντοπιους και αν ειναι δυνατον καποιους μηχανικους και τοπογραφους που γνωριζουν τα θεματα.
    ας τα προσεξει αυτα γιατι η μπαλα θα χαθει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Νόμοι υπάρχουν, δεν εφαρμόζονται......
    Τα βασικότερα ζητήματα σχετικά με τον αιγιαλό και την παραλία ρυθμίζονται από τον νόμο 2971/2001. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ο αιγιαλός και η παραλία είναι πράγματα κοινόχρηστα και ανήκουν κατά κυριότητα στο Δημόσιο, το οποίο οφείλει να τα προστατεύει εξασφαλίζοντας ελεύθερη και ακώλυτη πρόσβαση του κοινού προς αυτά. Στον αιγιαλό και στην παραλία δεν επιτρέπεται η κατασκευή κτισμάτων, παρά μόνο για την επιδίωξη κοινωφελών περιβαλλοντικών και πολιτιστικών σκοπών, για την εξυπηρέτηση υπέρτερου δημοσίου συμφέροντος και για απλή χρήση. Ως απλή χρήση του αιγιαλού και της παραλίας νοείται κάθε χρήση, εφόσον από αυτή δεν παραβιάζεται ο προορισμός τους ως κοινόχρηστων πραγμάτων και δεν επέρχεται αλλοίωση στη φυσική μορφολογία τους και στα βιοτικά στοιχεία τους. Παράδειγμα απλής χρήσης είναι η άσκηση δραστηριοτήτων που εξυπηρετούν τους λουόμενους ή την αναψυχή του κοινού (όπως εκμίσθωση θαλάσσιων μέσων αναψυχής, καθισμάτων, ομπρελών, λειτουργία τροχήλατου αναψυκτηρίου κ.λπ.).
    Στο ζήτημα της προστασίας των ακτών αναφέρεται και ο νόμος 1337/1983, από την έναρξη της ισχύος του οποίου σε περιοχές εκτός εγκεκριμένων σχεδίων πόλεων ή οικισμών προ του 1923 και σε ζώνη πλάτους 500 μ. από την ακτή δεν επιτρέπονται οι περιφράξεις. Κατ' εξαίρεση περιφράξεις επιτρέπονται για την προστασία καλλιεργειών, που η περίφραξή τους είναι αναγκαία για την προστασία τους και την προστασία του κοινού από φυτοφάρμακα, ή για ειδικές χρήσεις, όπως ιδίως τουριστικές - ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, οργανωμένες πλαζ, βιομηχανικές εγκαταστάσεις ή χώροι και εγκαταστάσεις τεχνικής εξυπηρέτησης οικισμών. Οι περιφράξεις πρέπει να τοποθετούνται σε απόσταση 50 μέτρων από τη γραμμή αιγιαλού. Για τις ειδικές καλλιέργειες επιτρέπεται η περίφραξή τους και σε απόσταση μικρότερη των 50 μέτρων, όταν δεν παρεμποδίζεται η παράλληλη προς τη γραμμή αιγιαλού προσπέλαση του κοινού. Η απόσταση αυτή καθορίζεται κατά περίπτωση από τις κατά τόπους πολεοδομικές υπηρεσίες ανάλογα με τις τοπικές συνθήκες και δεν μπορεί να είναι μικρότερη από ενάμισι (1,5) μέτρο. Η περίφραξη των τουριστικών εγκαταστάσεων τοποθετείται σε απόσταση όχι μεγαλύτερη από πέντε (5) μέτρα γύρω από το περίγραμμα του κτιρίου. Για τις κατασκηνώσεις οι περιφράξεις καθορίζονται κατά περίπτωση από τις πολεοδομικές υπηρεσίες, ύστερα από πρόταση του ΕΟΤ. Σε κάθε περίπτωση επιβάλλεται να αφήνεται απερίφρακτο τμήμα γηπέδου πλάτους τριών (3) μέτρων, τουλάχιστον στο ένα όριο του γηπέδου. Σε περίπτωση που το πρόσωπο του γηπέδου το παράλληλο προς την ακτή είναι μεγαλύτερο ή ίσο με τριακόσια (300) μέτρα, επιβάλλεται σε κάθε τμήμα γηπέδου, που δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο από 300 μέτρα, να διακόπτεται η περίφραξη και να αφήνεται απερίφρακτο τμήμα του γηπέδου, κάθετο προς την ακτή, πλάτους τουλάχιστον τριών μέτρων.
    Αναφορικά με τις επιτρεπτές παρεμβάσεις σε αιγιαλό ή παραλία ο αναγκαστικός νόμος 2344/1940 προβλέπει ότι σε μέρη που λόγω της σύστασης του εδάφους προκαλείται διάβρωση του αιγιαλού ή της παραλίας από τη θάλασσα, επιτρέπεται η κατασκευή τεχνικών έργων στον αιγιαλό ή στην παραλία για την αποτροπή της διάβρωσης, κατόπιν σχετικής αδείας. Τα έργα που κατασκευάζονται με τον τρόπο αυτό από ιδιώτες ανήκουν στο Δημόσιο.
    Συμπερασματικά, η ισχύουσα νομοθεσία φαίνεται να παρέχει επαρκή προστασία στα ευπαθή αυτά οικοσυστήματα (αιγιαλό και παραλία). Το πραγματικό ζήτημα όμως εντοπίζεται στην πλημμελή εφαρμογή της από τα διοικητικά όργανα της πολιτείας.
    Ο κ. Κώστας Χ. Χρυσόγονος είναι καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια θα γίνονται δεκτά μόνο με ελληνικούς χαρακτήρες