Pages

Δευτέρα 10 Μαΐου 2010

Αντίπαρος και εκλογικές διεργασίες.

Ενόψει της ψήφισης του νομοσχεδίου «Καλλικράτης» και με δεδομένο ότι η Αντίπαρος θα γίνει Δήμος θα πρέπει να υπάρξει μια ολοκληρωτική και πολυεπίπεδη αλλαγή στο νησί.
Όλοι περιμένουν από τη νέα, πλέον, δημοτική αρχή, όχι μόνο την ουσιαστική αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητάς, αλλά και μια άλλη πρακτική, μια άλλη προσέγγιση, μια άλλη αντίληψη, ένα άλλο ήθος και ύφος, γιατί κανείς δεν έχει το δικαίωμα να απογοητεύει τους συνδημότες του, γιατί κανείς δήμαρχος, καμιά δημοτική αρχή δεν μπορεί να φανεί χρήσιμος σε αυτούς, αν με τις υπηρεσίες που τους προσφέρει δεν καλυτερεύει την ποιότητα ζωής τους.
Τα λιμνάζοντα προβλήματά της Αντιπάρου δεν μπορούν άλλο να περιμένουν, όλοι θα πρέπει να αναζητήσουν την ελπίδα για την λύση τους σε ανθρώπους που θα μπορούν να δώσουν γρήγορα και μετρήσιμα αποτελέσματα, σε ανθρώπους με σύγχρονη αντίληψη, με στέρεη παιδεία και πάνω απ’ όλα με αγάπη για τον τόπο τους.
Ευχή όσων αγωνιούν για το μέλλον αυτού του τόπου, είναι να υπάρξει ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο, πέρα από κόμματα και πολιτικά κλισέ, για να μπορέσουν όλοι να ξεφύγουν από τα λάθη του παρελθόντος.
Δυστυχώς όμως μέχρι σήμερα δεν έχουν δείξει ότι όλοι προσπαθούν για το καλύτερο, αποψή μου είναι, ότι, ο καθένας προσπαθεί περισσότερο για τον εαυτό του, παρά για το κοινωνικό σύνολο.
Επειδή έμαθα ότι απόψε, πιθανόν για τελευταία φορά, συνεδριάζει η συντονιστική επιτροπή για το αυτοδιοίκητο της Αντιπάρου, ας σκεφθούν όλοι τα παραπάνω και ακόμα πιο πολύ ας αναλάβουν ο καθένας τις ευθύνες του απέναντι στο νησί και στους κατοίκους του.
Και για κάποιον της επιτροπής έχω να του πω ότι θα πρέπει να έχει υπόψην του ότι το "ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ" δεν στέκει το "ΔΕΝ ΘΕΛΩ" το καταλαβαίνουμε όλοι μας.

3 σχόλια:

  1. Αν και δεν είναι ξεκάθαρο για τους μη παρεπιδημούντες την Ιερουσαλήμ ποιος υπονοείται από την τελευταία φράση, ένα είναι σαφές:

    Στη νέα εποχή για το νησί-δήμο χρειάζονται νέες ιδέες, άφθαρτα πρόσωπα, στιβαρά μυαλά, ορθολογιστικές προσεγγίσεις και διάθεση ανιδιοτελούς προσφοράς. Μόνο από ανθρώπους που έχουν αποδείξει πως αγαπήσανε αυτό το νησί μπορεί να περιμένει κανείς λύση και γρήγορα μετρήσιμα, όπως πολύ σωστά τονίζεται, αποτελέσματα.

    Ούτε από αλεξιπτωτιστές υποψηφίους, ούτε από επαγγελματίες αριβίστες και ναρκισσιστές καρεκλοκένταυρους, ούτε από χρεωκοπημένους ιδεολόγους δημοκράτες, ούτε από λιπαρά έντυπα που περιποιούν τιμή αναλόγως τιμής, ούτε από οικογενειοκρατικά χρίσματα μπορεί κανείς να περιμένει κάτι ουσιώδες.

    Η αγάπη για τον τόπο,όπως σωστά γράφεται, είναι αναγκαία συνθήκη για τους υποψηφίους που αυγατίζουν. Και μάλιστα, αυτή η αγάπη που αναζητούμε στα επίμαχα πρόσωπα είναι αντιστρόφως ανάλογη του ναρκισσισμού του καθενός. Πέρα από αυτό, ο καθένας θα κριθεί για την ως τώρα προσφορά του, την εν γένει παρουσία του στην τοπική κοινωνία, τις ιδέες που φέρει και τη δυναμική που απορρέει από την πολιτική του σκέψη. Και τουλάχιστον στη μπλογκόσφαιρα τα πράγματα θα είναι σκληρά και αυστηρά.

    Το ενιαίο είναι ακόμα λύση. Αρκεί να πειστεί ο κάθε υποψήφιος για την αναγκαιότητα αυτού που εδώ και μήνες συζητά όλο το νησί: η συστράτευση κόντρα στον Καλλικράτη έφερε πολύ πιο κοντά τους κατοίκους, απ΄ όσο μπορεί να θυμηθεί κανείς τα τελευταία χρόνια, και μορφοποίησε αυτόματα τη σπάνια αυτή συγκυρία ομοψυχίας σε αίτημα για ενιαίο ψηφοδέλτιο.

    Μένει να αποδειχτεί και στην πράξη απόψε πόσο διαφορετικοί είναι οι άνθρωποι όταν είναι κομμάτι από το πλήθος και πόσο αλλιώτικοι, υπερόπτες και εγωκεντρικοί γίνονται στη θέα της Καρέκλας.

    Αν η καρέκλα λοιπόν δεν κάνει τον άνθρωπο, αλλά το αντίθετο, μένει να μας το αποδείξουν, αρχής γενομένης απόψε, οι φερόμενοι σωτήρες.Καλοί και κακοί, είναι όλοι κρινόμενοι αυστηρά μέχρι αποδείξεως του εναντίου...

    Και μια ένσταση στο κατά τα άλλα σωστότατο κείμενο. Το "δεν μπορώ" στέκει και με το παραπάνω σαν δικαιολογία όταν την εκφέρει κάποιος έστω και παρολίγον ανίκανος, κάποιος που πραγματικά δεν μπορεί να παίξει το ρόλο του πολιτικού. Για το "δεν θέλω" συμφωνούμε απόλυτα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μάγε, συμφωνώ απόλυτα μαζί σου, μακάρι όμως να συμφωνούσαν και οι «άλλοι».
    Η τελευταία μου παράγραφος, έχει διττή σημασία, αφορά αυτούς που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την δημαρχία, αλλά και άτομο που, ναι μεν δεν έχει εκδηλώσει κάποια επιθυμία, αλλά ο κόσμος, οι πολίτες αυτού του νησιού τον θέλουν, περισσότερο σε αυτόν απευθύνομαι.
    Είχα σχεδιάσει η παρέμβασή μου να εμπεριείχε και το στοιχείο της πρότασης, δυστυχώς όμως, η άρνηση του συγκεκριμένου προσώπου με επανέφερε την σκληρή πραγματικότητα.
    Εύχομαι όλα να πάνε καλά και το αποτέλεσμα της συνάντησης να ευχαριστήσει όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Έχω την εντύπωση ότι δεν παρακολούθησες από κοντά η τουλάχιστον όσο κοντά έπρεπε την επιτροπή. Νομίζω δε ότι σου μεταφέρθηκαν λανθασμένα η στρεβλά κάποια πράγματα. Πάντως δεν είσαι μακριά από την αλήθεια τελικά.
    Όμως νομίζω ότι στην επιτροπή ο αντικειμενικός σκοπός επετεύχθη. Σου έστειλα την τελευταία μας ανακοίνωση για δημοσίευση κι ελπίζω να δημοσιευτεί το συντομότερο. Γιατί όμως δεν γίνεσαι πιο σαφής σε σχέση με αυτόν η αυτούς που υπονοείς?
    Εγώ μετά και την σημερινή συνάντηση κατάλαβα ότι δεν έχουμε και πολλές ελπίδες. Δεν θέλω να σχολιάσω αυτό που γράφεις για αγώνα ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥΣ σου λέω όμως ξεκάθαρα ότι απόψε εγώ αισθάνθηκα και πικραμένος(ακόμη έτσι αισθάνομαι)και απογοητευμένος. Ίσως την Πέμπτη, αν συνεχιστεί αυτή κατάσταση να δηλώσω ότι έχω τελευταίο να πω και ciao !! βαρέθηκα να ακούω κάθε φορά τα εξ αμάξης κι ιδίως από ανθρώπους που δεν έχουν ακόμη εμπεδώσει τα βασικά του διάλογου μεταξύ μας.
    Κάθε φορά που ανοίγω το στόμα μου γίνεται διαγωνισμός προβοκάτσιας ποιος θα με διακόψει πρώτος. Δεν πειράζει εγώ μπορώ να καταλαβαίνω και την αγωνία των παιδιών και την έλλειψη πείρας σε τέτοια θέματα. Όμως με ενοχλεί αφάνταστα όταν αισθάνομαι ότι γίνονται προσπάθειες για παρα-συμβούλια με στόχο τον αποκλεισμό άλλων αλλά ακόμη χειρότερα όταν αντιλαμβάνομαι ότι έρχονται άνθρωποι στην επιτροπή μόνο και μόνο για να πετάξουν μια κουβέντα που είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα βάλλει φωτιά στην συνάντηση. Απόψε το ακούσαμε κι αυτό... "καπέλο" στους επικεφαλής από κάποιον "σοφό". Δεν θέλησα να απαντήσω γιατί θα γινόταν πόλεμος....
    Πάντως η δική μου πρόταση είναι μια και ξεκάθαρη:
    Όσοι ενδιαφέρονται για την θέση του επικεφαλής (γιατί υπάρχουν και κάποια παιδιά που δείχνουν να μην έχουν διάθεση να τραβήξουν μπροστά, για τους δικούς τους λόγους και είναι σεβαστοί), να ζητήσουν ισχυρή νομιμοποίηση από δημοψήφισμα στο σύνολο των συμπολιτών μας που θα ήθελαν να ψηφίσουν. Στην περίπτωση αυτή ξεκάθαρα το δήλωσα ότι έχω την πρόθεση να συμμετέχω και να ακολουθήσω μάλιστα αυτόν που θέλει το χωριό να τραβήξει μπροστά. Άλλοι σκαλώνουν με διάφορα προσχήματα σε αυτή την απόλυτα δημοκρατική διαδικασία.
    Η άποψη μου πηγάζει από το γεγονός ότι το νησί, όπως κι ο κάθε τόπος έχει τον ηγέτη που του αξίζει.
    Βλέπω όμως ότι κάτι σέρνεται από κάτω και δεν μας αφήνει να προχωρήσουμε και δεν είναι μόνο η προσωπική φιλοδοξία, αυτή είναι κατανοητή άλλωστε. Άλλο πράγμα είναι... φοβάμαι ότι κάποιοι προσπαθούν με διάφορους τρόπους να εγκλωβίσουν αλλήλους και εγώ τουλάχιστον δεν έχω διάθεση να μπω σε αντιπαράθεση με κανέναν. Απόψε μάλιστα με λύπη μου διαπίστωσα ότι έχουμε και κατασκόπους άλλων συνδυασμών που προσπαθούν να μας πείσουν ότι ο κόσμος θέλει ντε και καλά αυτόν που θα κάνει συμφωνίες για εύρεση συμβούλων και ότι και τα «τσιμεντάκια» θα παίξουν ρόλο και αυτό είναι θεμιτό. Μας είπαν ακόμη ότι για να βρίσκει συμβούλους κάποιος άρα έχει και λαϊκή αποδοχή. Λες και μείς δεν γνωρίζουμε τα παιχνιδάκια της ανταλλαγής και της συναλλαγής που παίζονται.
    Αυτά τα λίγα για να έχεις και άποψη από πρώτο χέρι που λέει κι λαός μας.
    Μετά από τα παραπάνω νομίζω ότι καταλαβαίνεις ότι το ενιαίο είναι μάλλον όνειρο και μάλιστα θερινής νυκτός και μακάρι να βγω ψεύτης .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια θα γίνονται δεκτά μόνο με ελληνικούς χαρακτήρες