Pages

Σάββατο 30 Ιουλίου 2016

Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος Πάρου - Αντιπάρου: Υπόμνημα προς τον Πρωθυπουργό



Πραγματοποιήθηκαν χθες 29 Ιουλίου 2016 τα εγκαίνια του Νέου Αερολιμένα Πάρου, παρουσία του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα. Μετά το πέρας των εγκαινίων πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Πρωθυπουργό στην οποία παρευρέθησαν ο Πρόεδρος του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου Πάρου - Αντιπάρου κ. Απόστολος Αλιπράντης, ο Αντιπρόεδρος κ. Αναστάσιος Τριαντάφυλλος, ο Υπουργός Υποδομών κ. Χρήστος Σπίρτζης, οι τρεις Βουλευτές του Σύριζα των Κυκλάδων, ο Αντιπρόεδρος Ν. Αιγαίου, οι φορείς της Πάρου, ο Δήμαρχος Πάρου, ο Δήμαρχος Αντιπάρου και ο Έπαρχος Πάρου. Κατά τη συνάντηση οι Αντιπρόσωποι του συλλόγου μας κατέθεσαν στον Πρωθυπουργό υπόμνημα, το οποίο και σας αποστέλλουμε συνημμένα.


ΕΜΠΟΡΟΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
Θέμα: «ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΝ ΠΑΡΟΥ - ΑΝΤΙΠΑΡΟΥ»
Προς τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος κ. Αλέξη Τσίπρα

1. Επαναφορά του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά
Η εφαρμογή των µειωµένων συντελεστών ΦΠΑ για τις νησιωτικές περιοχές καθιερώθηκε σαν µέσο εξοµάλυνσης των γεωγραφικών οικονοµικών και κοινωνικών ανισοτήτων. Ωστόσο τελικά επιβλήθηκε η εξοµοίωση των συντελεστών σε όλη την επικράτεια. Αυτό έχει προκαλέσει µεγάλη αναστάτωση στις νησιωτικές κοινωνίες, και διευρύνει το χάσµα των ανισοτήτων µε καταστρεπτικές συνέπειες. Για το λόγο αυτό κύριε Πρωθυπουργέ ζητούµε να επανέλθει το καθεστώς των µειωµένων συντελεστών ΦΠΑ που ίσχυε στα νησιά µας. Σχετικά µε τις νέες αυξήσεις του ΦΠΑ σε είδη πρώτης ανάγκης, αλλά και στα τιµολόγια των ∆ΕΚΟ, τονίζουµε ότι τις θεωρούµε απολύτως άκαιρες, καθώς έχουν πλήξει ακόµα περισσότερο τους οικονοµικά ασθενείς, δηµιουργώντας συνθήκες εξαθλίωσης για τη µέση ελληνική οικογένεια. Σε κάθε περίπτωση, ζητούµε την επαναφορά του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά, λαµβάνοντας υπόψη το ήδη υψηλό κόστος µεταφορών, διάθεσης των προϊόντων και συνεπώς, της διαβίωσης των µονίµων κατοίκων.

2. Υγεία
Α) Κάλυψη κενών στο ΚΥ Πάρου
Στο Κέντρο Υγείας Πάρου παρατηρούνται τεράστια προβλήματα εξαιτίας της έλλειψης επιστημονικού προσωπικού αλλά και τεχνολογικού εξοπλισμού. Είναι επιτακτική ανάγκη το Κέντρο Υγείας να στελεχωθεί με επάρκεια και με μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων καθώς επίσης και με τεχνολογικό εξοπλισμό αλλά και με ιατρικά όργανα και αναλώσιμα.
B) Υγειονομικό αεροσκάφος
Το υγειονομικό αεροσκάφος, που διαθέτει το νησί μας, δεν εξυπηρετεί πάντα τις ανάγκες της Πάρου και της Αντιπάρου, κυρίως για οικονομικούς λόγους. Βασική προϋπόθεση για την πραγματοποίηση πτήσεων αποτελεί η παρουσία συνοδού ιατρού. Έτσι υπάρχει άμεση ανάγκη για πρόσληψη εξειδικευμένου γιατρού, ο οποίος θα συνοδεύει τα επείγοντα περιστατικά, ώστε να λυθεί το πρόβλημα του συνοδού γιατρού σε μόνιμη βάση. Είναι απαραίτητο να υπάρχει Υγειονομικό αεροσκάφος το οποίο να βρίσκεται πάντα σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα, για την κάλυψη των αναγκών αεροδιακομιδής ασθενών. Για να γίνει αυτό η κάλυψη της δαπάνης των αεροδιακομιδών με το υγειονομικό αεροσκάφος της Πάρου κρίνεται απολύτως απαραίτητη.

3. Αντιµετώπιση Παρεµπορίου
Οι κλειστές οικονοµίες των νησιών µας πλήττονται από το έντονο παραεµπόριο, που αναπτύσσεται σε αυτά, είτε µε την παραδοσιακή του µορφή των πλανόδιων εµπόρων, είτε µε σύγχρονους τρόπους, δηλαδή µε τηλεπωλήσεις αµφίβολης νοµιµότητας και µέσω διαδικτύου. Πιστεύουµε ότι η πάταξη του παραεµπορίου πρέπει να συµπεριληφθεί στη δέσµη µέτρων για εξυγίανση της οικονοµίας, όχι µόνο για την εξεύρεση πόρων και τη µείωση των ελλειµµάτων, αλλά και για τη στήριξη του νόµιµου εµπορίου, που αντιµετωπίζει σοβαρά προβλήµατα την τρέχουσα περίοδο.

4. Ακτοπλοϊκά εισητήρια με χαμηλότερο κόστος (κατάργηση των κρατήσεων υπέρ τρίτων)
Οι μόνιμοι κάτοικοι των νησιών έχουν την ανάγκη συχνής μεταφοράς τους στην πρωτεύουσα. Οι τιμές των ακτοπλοϊκών εισητηρίων όμως τα τελευταία χρόνια ολοένα και αυξάνονται με αποτέλεσμα να μην είναι προσιτές για τους πολίτες, ιδιαίτερα αυτούς που ανήκουν στη μικρομεσαία τάξη. Έτσι οι κάτοικοι των νησιών αποφεύγουν να πραγματοποιήσουν ταξίδια ακόμα και εάν αυτά δεν αποτελούν αναψυχή αλλά ανάγκη. Η Κατάργηση των κρατήσεων υπέρ τρίτων κρίνεται απαραίτητη ώστε να μειωθούν οι τιμές των εισιτήριων, αλλά και η επαναφορά της ρυθμιστικής αρχής ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών και η επανεξέταση του ΦΠΑ στις μεταφορές.

Με ιδιαίτερη τιμή
το Δ.Σ. του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου
Ο Πρόεδρος Απόστολος Αλιπράντης
Ο Γεν. Γραμματέας Ηλίας Κρητικός


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια θα γίνονται δεκτά μόνο με ελληνικούς χαρακτήρες