Pages

Σάββατο 9 Απριλίου 2016

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Ο.Τ.Α. ΠΑΡΟΥ - ΑΝΤΙΠΑΡΟΥ: Αγροκήπιο Πάρου



Πληροφορηθήκαμε από το διαδίκτυο ότι ο υπουργός εσωτερικών κ. Κουρουπλής προτίθεται να δώσει σε μικρούς Δήμους, κάτω των 20.000 κατοίκων, οικονομική βοήθεια για την υλοποίηση δύο ώριμων έργων.

Ανεξάρτητα από το αν υλοποιήσει την πρότασή του ο υπουργός ή όχι, εμείς ως σύλλογος θυμίζουμε στο Δήμαρχο και ενημερώνουμε εν νέου τους πολίτες της Πάρου ότι, πριν από δύο περίπου μήνες, κατατέθηκε αίτημα συζήτησης για την πρόταση αξιοποίησης του αγροκηπίου της Παροικιάς. Σύμφωνα με το παραπάνω αίτημα, είμαστε, όλοι οι φορείς δημιουργίας και υποστήριξης της πρότασης, ακόμα σε αναμονή καθορισμού ημερομηνίας μονοθεματικού Δημοτικού Συμβουλίου, όπου με παρουσία γεωπόνου και αρχιτέκτονα θα αναπτυχθεί αυτή, ώστε να δοθεί η έγκριση και να ξεκινήσει η υλοποίησή της. Ως σύλλογος πιστεύουμε ότι είναι η πιο ολοκληρωμένη πρόταση που διαθέτει αυτή τη στιγμή ο Δήμος προς υλοποίηση.
Έχει γίνει μια εμπεριστατωμένη μελέτη τόσο για τις καλλιέργειες που μπορούν να δημιουργηθούν, όσο και για τις κτηριακές εγκαταστάσεις που θα φιλοξενήσουν τις δράσεις που θα αναπτυχθούν. Παράλληλα, στο πλαίσιο της αειφόρου ανάπτυξης, δίνεται έμφαση στην βιωματική εκπαίδευση, μέσω του σχολείου που θα γίνει στο χώρο, που αφορά την οικολογική καλλιέργεια της γης και τα βιολογικά προϊόντα που θα παραχθούν, σε συνδυασμό βεβαίως με τη γνώση του λαογραφικού και όχι μόνο πολιτισμού της Πάρου.
Ο στόχος είναι το αγροκήπιο να έχει διασύνδεση όχι μόνο με την περιφέρεια της Πάρου αλλά και με όλα τα νησιά των Κυκλάδων. Η πρόταση που υποστηρίζουμε επί της ουσίας προβλέπει, σε συνδυασμό και με άλλες δραστηριότητες που θα αναπτυχθούν, το αγροκήπιο να γίνει μια πρότυπη Γεωπονική Ακαδημία ανταλλαγής ιδεών, προϊόντων και γνώσης, η οποία θα είναι επισκέψιμη όλο το χρόνο από αγρότες, επιστήμονες, μαθητές, φοιτητές. Με αυτή την μορφή αξιοποίησης, θα σταλούν μηνύματα προς όλους. Θα φανεί πως θέλουμε τα νησιά μας, πως αντιλαμβανόμαστε την σωστή χρήση της γης, του φυσικού περιβάλλοντος, της παράδοσης, των παραδοσιακών οικισμών, της ιστορίας, του πολιτισμού.
Όλα αυτά οφείλουμε να τα αναδημιουργήσουμε, οφείλουμε να δώσουμε πίσω στο αγροκήπιο τη χαμένη του αίγλη, οφείλουμε να γνωρίσουμε στα παιδιά μας την αξία της μάνας γης, οφείλουμε να γράψουμε τη δική μας ιστορία ως πολίτες αυτού του τόπου αυτή τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι να δώσουμε απάντηση στα λευκά χαρτιά που εξακολουθούν να κραδαίνουν κάποιοι υπουργοί στα πρόσωπά μας.

Από το ΔΣ του Σ.Ε.ΟΤΑ.Π.Α.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια θα γίνονται δεκτά μόνο με ελληνικούς χαρακτήρες