Pages

Πέμπτη 10 Μαρτίου 2016

Η ΚΕΠΟΣΑ για το κτήριο Γαβαλά στη Μάρπησσα Πάρου



Στη Μάρπησσα Πάρου βρίσκεται το κτήριο Γαβαλά, που έχει κτιστεί το 1747, γνωστό σαν οικία Ναυπλιώτη, το μοναδικό του οικισμού που έχει κηρυχθεί διατηρητέο με Υπουργική Απόφαση του 1989.

Το Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Μάρπησσας μετά από εισήγηση της προέδρου αποφάσισε κατά πλειοψηφία να προτείνει την κατεδάφιση του κτηρίου επικαλούμενο δήθεν λόγους ασφάλειας και δημόσιας υγείας.
Το 2010 οι ιδιοκτήτες του κτηρίου είχαν προτείνει στον Δήμο Πάρου την δωρεάν παραχώρησή του, δωρεά που ο Δήμος αρνήθηκε λόγω του κόστους συντήρησης και αποκατάστασης του κτηρίου.
Η κατεδάφιση του ενός και μοναδικού διατηρητέου κτηρίου ενός παραδοσιακού οικισμού μας βρίσκει απολύτως αντίθετους.
Ευθύνη του Δήμου είναι να αναζητηθούν τρόποι προστασίας, αξιοποίησης και ανάδειξης του διατηρητέου.
Επιδιώκουμε την ενημέρωση και την σχετική γνωμοδότηση του Υπ. Πολιτισμού και της ΕΦΑ Κυκλάδων.
Ζητούμε την επικαιροποίηση της δωρεάς από τους ιδιώτες προς τον Δήμο Πάρου ή όποιον άλλο δημόσιο φορέα.
Ζητούμε την διερεύνηση ένταξης στα χρηματοδοτικά προγράμματα ΕΣΠΑ της Περιφέρειας, τώρα που άνοιξε το πρόγραμμα «Δράσεις Πολιτισμού» της Περιφέρειας Νότιου Αιγαίου, με καταληκτική ημερομηνία υποβολής προτάσεων τη 30η Ιουνίου 2016.
Τα διατηρητέα δεν γκρεμίζονται, συντηρούνται.



8 σχόλια:

  1. Κάτι σαν το κτήριο Δημητρακόπουλου στην Παροικιά. Αυτά τα κτίσματα τα ανακαινίζουν, δεν τα κατεδαφίζουν.
    Πολύ περισσότερο όταν χαρακτηρίζεται ως το μοναδικό διατηρητέο του χωριού, δεν μπορούμε να μιλάμε για κατεδάφιση.
    Στη Μάρπησσα των πολλών πολιτιστικών δραστηριοτήτων ένα τέτοιο κτίσμα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί με πολλούς τρόπους.
    Ας ελπίσουμε οι ιδιοκτήτες να έχουν ακόμη τη διάθεση να το παραχωρήσουν στο Δήμο, καθώς και οι υπεύθυνοι του Δήμου να επιθυμούν την αποδοχή του, πρώτιστα όμως να μπορούν να αντιληφτούν την αξία και τη σπουδαιότητα του για τον οικισμό της Μάρπησσας.
    Απορία: πόσο ρηχός πρέπει να είσαι για να σκέφτεσαι σαν μοναδική λύση την κατεδάφιση του!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γιατι δεν δημοσιεύτηκε όλη η απόφαση του Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας, αλλά και όλη η σχετική αλληλογραφία, η οποία υπάρχει στο Αρχείο της Κοινότητας από το 1988,η οποία είναι θέλω να πιστεύω στην διάθεση κάθε πολίτη αυτού του νησιού για σωστή ενημέρωση και όχι να δημοσιεύονται κείμενα για παραπληροφόρηση των κατοίκων. Επειδή ήμουν στην συζήτηση του Συμβουλίου αυτού του θέματος κατάλαβα ότι όλες προσπάθειες και οι ενέργειες του Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Μάρπησσας είναι προς την κατεύθυνση της αξιοποίησης του κτίσματος.Το κτίσμα έχει χαρακτηριστεί επικίνδυνο και μέχρι σήμερα ανήκει στην ιδιοκτησία Νικολάου και Βύρωνα Γαβαλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γιατι δεν εγιναν οι απαιτουμενες ενεργειες επι Δημαρχιας Ραγκουση Βλαχογιαννη?Γιατι την ανικανοτητα τους πρεπει να την φορτωθει ο νυν;Υπαρχουν σοβαρες απαντησεις η μηπως δεν εξυπηρετουν την αντιπολιτευση οποτε ασε να κοιμουνται;Επιφανειακοι ποικιλοτροπως και το απεδειξαν, ηταν οι παρελθοντες που διαχειριζοντουσαν χρηματα για τα προσωπικα τους ψηφαλακια.Για να λεμε τα πραγματα οπως εχουν και οχι οπως μας διευκολυνει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ας δούμε από δω και πέρα τι πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατόν και ας αφήσουμε τι δεν έγινε προηγούμενα. Να δούμε και ποια είναι η βούληση του Δήμου Πάρου.
    Η Κοινότητα να κάνει έκτακτο συμβούλιο και στο αμέσως επόμενο δημοτικό συμβούλιο, να υπάρχει σαν θέμα συζήτησης. Εκεί θα φανεί και η πρόθεση της δημοτικής αρχής σε πρώτη φάση.
    Οι πραγματικές προθέσεις της θα φανούν αμέσως μετά, από τις ενέργειες που θα κάνει ή δεν θα κάνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το κτήριο έχει ιδιοκτήτες και ο πρώτος λόγος ανήκει σε αυτούς , δεν ευθύνεται καμία Δημοτική Αρχή ας το καταλάβουν κάποιοι επιτέλους .Το κτίσμα έχει από την Πολεοδομία Νάξου χαρακτηριστεί επικίνδυνο. Οι ιδιοκτήτες ας μεριμνήσουν για την αξιοποιησή του. Μερικοί ας μην προσπαθούν να μεταφέρουν μόνο ευθύνες στον Δήμο σε ένα κτήριο που στην τελική δεν του ανήκει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η Δημοτική Κοινότητα με την 5/2016 απόφασή της καλεί τις αρμόδιες υπηρείες να επιλυφθούν του θέματος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ο πρώτος λόγος (για το 12:27π.μ.) έχει φύγει από τους ιδιοκτήτες από τη στιγμή που το παραχωρούν, ας το καταλάβουν κάποιοι επιτέλους αν θέλουν.
    Δεν μιλάμε για ευθύνες, για πραγματική η όχι βούληση μιλάμε, είναι τόσο απλό.
    Η Δημοτική Κοινότητα με την πιο πάνω απόφαση της, ποιες υπηρεσίες καλεί; Ασφαλώς και αυτές του Δήμου. Ίσως και μόνο αυτές του Δήμου (δεν ξέρουμε σε ποιους απευθύνθηκε ακριβώς).
    Επομένως ο Δήμος εμπλέκεται ούτως η άλλως, από τις ενέργειες και μόνο της Δημοτικής Κοινότητας (για να καταλαβαίνουμε πως έχει το πράγμα).
    Ας βγει λοιπόν ο Δήμος να πει ότι δεν αποδέχεται τη δωρεά. Είναι ο μόνος τρόπος για να απεμπλακεί. Διαφορετικά η γνωστή μεσοβέζικη τακτική και τα συνηθισμένα "ήξεις αφήξεις" δεν θα βγάλουν πουθενά.
    Για να καταλαβαίνουμε τι λέμε και ας αφήσουν κάποιοι την εργολαβία υποστήριξης κατά μέρος, γιατί σε άλλη περίπτωση θα είχαν τα μύρια όσα να πουν, οι μασκαράδες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ο Δήμος το 2010 δεν αποδέχτηκε την Δωρεά και διαδίβασε το αίτημα των ιδιοκτητών στο Υπουργείο Πολιτισμού.Το Υπουργείο τι έχει κάνει;Αυτό ας εξετάσουν....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια θα γίνονται δεκτά μόνο με ελληνικούς χαρακτήρες