Pages

Δευτέρα 11 Μαΐου 2015

Χαιρετισμός Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων στην ημερίδα για την αειφόρο ανάπτυξη και τον τουρισμό



Χαιρετισμός του Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων κ. Γιώργου Λεονταρίτη στις εργασίες της Ημερίδας για την αειφόρο ανάπτυξη και τον τουρισμό.

Αγαπητοί φίλοι,
Ειλικρινά λυπάμαι που λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων αδυνατώ να συμμετέχω στις εργασίες της ημερίδας που συνδιοργανώνουμε.
Αναμφισβήτητα, τα νησιά του Αιγαίου, λόγω των ιδιαιτεροτήτων τους ως προς τις δομές των τοπικών κοινωνιών και των φυσικών οικοσυστημάτων, καθώς και εξαιτίας της δυναμικής σχέσης και αλληλεπίδρασής τους, αποτελούν σημαντικό τουριστικό πόλο έλξης και είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στις πιέσεις της τουριστικής ανάπτυξης.
Η ευαισθητοποίηση λοιπόν πολιτών και φορέων στην αειφόρο ανάπτυξη των νησιών καθίσταται επιτακτική και αναγκαία.

Κυρίες και κύριοι,
Η τουριστική ανάπτυξη παρουσιάζει αλληλεξάρτηση με τις περιβαλλοντικές συνθήκες από περισσότερες απόψεις. Στοιχεία του φυσικού, κυρίως, αλλά και του δομημένου περιβάλλοντος, αποτελούν εισροή στην τουριστική παραγωγική διαδικασία. Η διαδικασία αυτή, όμως, έχει και σημαντικές περιβαλλοντικές εκροές. Αυτές μπορεί να επηρεάζουν το περιβάλλον είτε ευνοϊκά, είτε δυσμενώς. Γενικότερα, οι περιβαλλοντικές συνθήκες, έτσι όπως διαμορφώνονται και από τις περιβαλλοντικές εκροές του τουριστικού κλάδου, αποτελούν με τη σειρά τους σημαντική συνιστώσα του τουριστικού προϊόντος.
Σύμμαχος στην προσπάθειά σας για ευαισθητοποίηση των περιβαλλοντικών προβλημάτων που απειλούν και απασχολούν την Περιφερειακή Ενότητα Πάρου και για ανάληψη πρωτοβουλιών μιας περισσότερο αειφόρου ανάπτυξης, επιτρέψτε μου να σας κάνω κοινωνούς των σκέψεών μου αναφορικά με τις προτάσεις που θα διατυπωθούν.
Η προώθηση της Αειφόρου Τουριστικής Ανάπτυξης διέρχεται μέσα από τις αρχές και τις αξίες της αειφόρου ανάπτυξης. Η τουριστική συνείδηση και συμπεριφορά έχει να κάνει με την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων, την καλλιέργεια περιβαλλοντικής και πολιτιστικής ευαισθητοποίησης, την παροχή θετικών εμπειριών και τη βελτίωση της τοπικής κοινωνίας. Η εκπαίδευση τυπική, άτυπη και μη τυπική, παίζει κρίσιμο και καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία υπεύθυνων προβληματιζόμενων πολιτών – τουριστών. Κάτι τέτοιο συνιστά τη συνεργασία πολλών φορέων καθώς επίσης και συστηματικές προσπάθειες.
Οι προσπάθειες αυτές οφείλουν να λειτουργούν στο πλαίσιο ενός κώδικα που:
• Θα διασφαλίζει την προστασία της φυσικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
• Θα συμβάλει στην ισόρροπη και βιώσιμη ανάπτυξη με ποιοτικούς και όχι ποσοτικούς στόχους.
• Θα διαφοροποιεί το υπάρχον μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης και θα στοχεύει στην ανάπτυξη των εναλλακτικών μορφών τουρισμού, όπως του αγροτουρισμού, του πολιτιστικού, του θαλάσσιου, του συνεδριακού, του αθλητικού κ.α.
• Θα επικεντρώνεται στην Κυκλαδίτικη φυσιογνωμία που προσδιορίζεται από τον γνήσιο νησιώτικο τρόπο ζωής, των διατροφικών μας συνηθειών, της κουλτούρας μας, της πατροπαράδοτης φιλοξενίας μας και των αρετών μας.
Τελειώνοντας, και αφού σας ευχαριστήσω για την πρόσκληση και την συμμετοχή σας, θα ήθελα να επισημάνω ότι θα περιμένουμε τα συμπεράσματα της ημερίδας σας, να τα μελετήσουμε και να τα αξιοποιήσουμε στον προγραμματικό μας σχεδιασμό.

Με εκτίμηση
ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΕΟΝΤΑΡΙΤΗΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια θα γίνονται δεκτά μόνο με ελληνικούς χαρακτήρες