Pages

Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2019

ΙΣΧΥΡΟ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΟΙ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΜΑΙΟΥ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΜΕ ΤΟ ΠΑΛΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ (ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ).

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Ιανουάριος θα είναι ο μήνας που θα κρίνει τις πολιτικές εξελίξεις στην χώρα μας.
Η κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών από την Σκοπιανή βουλή και έν συνεχεία από την Ελληνική, σε συνδυασμό με την εκφρασμένη αντίδραση του κυβερνητικού εταίρου Πάνου Καμμένου είναι πολύ πιθανόν να οδηγήσουν την χώρα σε πρόωρες εθνικές εκλογές εντός του πρώτου τριμήνου του 2019.
Σε μια τέτοια περίπτωση και με δεδομένη την εκλογική επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δεσμευθεί για την άμεση κατάθεση νομοσχεδίου που θα καταργεί αυτόματα τον "Κλεισθένη" και θα επαναφέρει τον "Καλλικράτη" στις επερχόμενες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές του Μαίου.
Στο θέμα αυτό έχει συμφωνήσει και το ΚΙΝΑΛ, το οποίο είναι αντίθετο με την εφαρμογή του "Κλεισθένη", αν και η αλλαγή του εκλογικού νόμου στις αυτοδιοικητικές εκλογές απαιτεί απλή πλειοψηφία βουλευτών και όχι ενισχυμένη 180 βουλευτών και έχει άμεση εφαρμογή.
Σε μια τέτοια περίπτωση η οποία είναι πολύ πιθανή, θα έλθουν τα πάνω-κάτω στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, εφόσον θα ισχύσει το πλειοψηφικό σύστημα της δεύτερης Κυριακής.
Επίσης θα δούμε και άτακτη υπαναχώρηση υποψηφίων, οι οποίοι βασίζουν την υποψηφιότητα τους στο παρόν εκλογικό σύστημα, ελπίζοντας ότι με μικρά ποσοστά να γίνουν ρυθμιστές της επόμενης ημέρας.
Στην Πάρο μια τέτοια εξέλιξη θα καταστήσει τον σημερινό δήμαρχο Μάρκο Κωβαίο σίγουρο νικητή των τοπικών εκλογών με ενισχυμένη πλειοψηφία καθώς και στην περιφέρεια τον σημερινό περιφερειάρχη  Γιώργο Χατζημάρκο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια θα γίνονται δεκτά μόνο με ελληνικούς χαρακτήρες