Pages

Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2018

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΚΩΣΤΑ ΔΟΚΙΜΑΚΗ ΣΤΟ 12ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ.

ΣΗΜΕΙΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗΣ ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΔΟΚΙΜΑΚΗ ΣΤΟ 12ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΝΔ

 Τις προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας και τις προτεραιότητες που θέτει με την κοινωνική πολιτική της, βάζοντας ως κεντρικό άξονα την καλυτέρευση της ζωής τόσο της μεσαίας τάξης, όσο και των οικονομικά πιο αδύναμων πολιτών που έχουν πληγεί περισσότερο από την πολυετή κρίση, ανέδειξε το 12ο  τακτικό συνέδριο της ΝΔ.

Η μεγάλη πατριωτική και φιλελεύθερη παράταξη, της ευθύνης και της δημιουργίας που στις κρίσιμες στιγμές ήταν πάντα δίπλα σε κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα, είναι έτοιμη να ξαναδώσει ελπίδα, με πολιτικές εστιασμένες στις προκλήσεις της σύγχρονης εποχής και μάλιστα με την παρουσία νέων στελεχών στο δυναμικό της, που θα εμπλουτίσουν και θα ανανεώσουν το πολιτικό προσωπικό της χώρας.

Στο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας επισημάνθηκαν και αναδείχθηκαν τα προβλήματα και οι παθογένειες της χώρας και κατατέθηκαν συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπισή τους. Στην προσωπική τοποθέτηση του, ο κ. Κώστας Δοκιμάκης έκανε ειδική αναφορά στο Νομό Κυκλάδων με έμφαση στη νησιωτικότητα, το ακτοπλοϊκό, το μεταφορικό ισοδύναμο, τα αεροδρόμια, την υγεία και βεβαίως την παιδεία, που όλα στο σύνολό τους αποτελούν βασικούς παράγοντες ανάπτυξης των νησιών και της περιοχής γενικότερα. Αναλυτικά:

 «Κυρίες και Κύριοι,

Έρχομαι από τις όμορφες Κυκλάδες και θέλω να σας μεταφέρω τον παλμό της νησιωτικής Ελλάδας. Μιας ζωντανής, δημιουργικής, πολλά υποσχόμενης, αλλά και παραμελημένης Ελλάδας.

Να σας επιστήσω την προσοχή για τα αδιέξοδα, τα λάθη και τις παραλείψεις που δεν μας επιτρέπουν να προχωρήσουμε μπροστά.

Για την καθημερινότητα που βιώνουμε και για όλα όσα πρέπει να αλλάξουμε και να διορθώσουμε, αύριο ως ισχυρή κυβέρνηση, αξιοποιώντας τις μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης που έχουν τα νησιά μας.

Θα ξεκινήσω με το μείζον θέμα της νησιωτικότητας.

Δυστυχώς, το μοναδικό μέτρο νησιωτικότητας που είχε απομείνει σ’ αυτήν την χώρα, αποτελεί και αυτό πλέον παρελθόν.

Το τελευταίο “κεκτημένο” που είχαν οι νησιώτες λόγω της γεωγραφικής ιδιαιτερότητάς τους, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τους το κατήργησε.

Το ειδικό καθεστώς ΦΠΑ έκανε τα νησιά του Αιγαίου πιο ανταγωνιστικά και πιο ελκυστικά σε σχέση με άλλους Μεσογειακούς τουριστικούς προορισμούς και παράλληλα συγκράτησε - έστω και περιορισμένα - το επίπεδο των τιμών προϊόντων και υπηρεσιών στα νησιά μας. 

Η προσπάθεια από την κυβέρνηση να συσχετίσει το ζήτημα αυτό, με αυτό της φοροδιαφυγής -και μάλιστα επιλεκτικά σε κάποια νησιά- ήταν για να δημιουργήσει επικοινωνιακά το απαιτούμενο άλλοθι στην κοινή γνώμη.

Στην πράξη όμως -και σας διαβεβαιώ-, το μέτρο αυτό έχει επιφέρει σοβαρότατο πλήγμα στη νησιωτική επιχειρηματικότητα και έχει εκτινάξει το κόστος ζωής συμπολιτών μου.

Ακτοπλοϊκό

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν έκανε πράξη καμία από τις προεκλογικές της εξαγγελίες.

Υποσχέθηκε δημόσιο φορέα ακτοπλοΐας για την εξυπηρέτηση των νησιών και αντί γι’ αυτό κατήργησε τις περισσότερες ακτοπλοϊκές γραμμές της ενδοεπικοινωνίας στο Αιγαίο, μειώνοντας ταυτόχρονα τον προϋπολογισμό για τις λεγόμενες “άγονες γραμμές”.

Με αποτέλεσμα μάλιστα πολλά νησιά να έχουν κακή ακτοπλοϊκή διασύνδεση ακόμα και τη θερινή περίοδο.

Μεταφορικό Ισοδύναμο

Ακόμη ένα επικοινωνιακό τέχνασμα της κυβέρνησης στην προσπάθειά της να κερδίζει τις εντυπώσεις.

Στην πράξη το μέτρο αυτό δεν έχει εφαρμοστεί ακόμη, παρά τις όποιες εξαγγελίες έχουν γίνει και ξαναγίνει κατ’ επανάληψη -εδώ και μήνες-, όμως σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να αποτελέσει αντιστάθμισμα στην κατάργηση των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α.

Υγεία

Στον τομέα της υγείας του κ. Πολάκη τα πράγματα οδεύουν προς το χειρότερο. Η κατάσταση στα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας των νησιών μας είναι απελπιστική. 

Τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας των Κυκλάδων αποτελούν τον διαχρονικό «ασθενή» ενός καθημαγμένου συστήματος υγείας. Ενός εγκαταλελειμμένου συστήματος που αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες των μόνιμων κατοίκων, πόσο μάλλον των τουριστών και επισκεπτών των νησιών που αυξάνονται κατά χιλιάδες, ιδίως τη διάρκεια της θερινής περιόδου.

Το υπέρτατο κοινωνικό αγαθό όχι απλά δεν παρέχεται στο επίπεδο που πρέπει, αλλά γίνεται επιζήμιο για τον ίδιο τον τουρισμό και την οικονομία μας.

Ωστόσο σημαντικές είναι οι ελλείψεις στους αγροτικούς ιατρούς, αλλά και σε  συγκεκριμένες ειδικότητες, ακόμα και σε μονάδες υγείας που ενώ είναι εξοπλισμένες απουσιάζουν ειδικευμένοι γιατροί και τεχνικοί.

Όπως αντιλαμβάνεστε, πάγιο αίτημα των νησιών μας είναι η άμεση στελέχωση των νοσοκομείων, των κέντρων υγείας και των περιφερειακών ιατρείων.

Όχι μόνο με βάση τα πληθυσμιακά κριτήρια, αλλά λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη την έννοια και τις βαθύτερες προεκτάσεις της νησιωτικότητας.

Εξάλλου, η υγεία αποτελεί βασικό παράγοντα ανάπτυξης των νησιών μας και χωρίς την ουσιαστική της εξασφάλισή δεν μπορούμε να μιλάμε, ούτε για τουριστική ούτε για οικονομική ανάπτυξη.

Παιδεία

Στον ευαίσθητο χώρο της παιδείας και των εκπαιδευτικών αναγκών, που αντικατοπτρίζει ευθέως θα λέγαμε την εικόνα της σημερινής κυβέρνησης, η βαθμολογία είναι κάτω από τη βάση.

Οι ελλείψεις σε προσωπικό και εκπαιδευτικούς που παρουσιάζουν τα σχολεία των Κυκλάδων είναι σημαντικές.

Στα περισσότερα νησιά υπάρχει έλλειψη υποστηρικτικών δομών για τα σχολεία και τους εκπαιδευτικούς (όπως ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, υποστηρικτικά κέντρα κ.α.) με εξαίρεση τη Σύρο, αλλά και ελάχιστες σε Νάξο και Σαντορίνη.

Οι εκπαιδευτικοί αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα στα τουριστικά κυρίως νησιά, στη διαμονή τους και στο υψηλό κόστος αυτής, γι’ αυτό κρίνεται αναγκαία η πρόσληψη μόνιμου προσωπικού από τα νησιά με την ταυτόχρονη υποστήριξη αυτών των εκπαιδευτικών.

Δε θα κουραστούμε να το λέμε και να το ξαναλέμε.

Πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις για τη βελτίωση της λειτουργίας των σχολικών μονάδων. Απαιτείται βελτίωση και ποιοτική αναβάθμιση της εκπαίδευσης στο νησιώτικο χώρο, αλλά και μια καθολική και οριζόντια υποστήριξη του Δημόσιου Σχολείου, αναλογιζόμενοι με το τι συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη.

Ιδιωτικοποίηση αεροδρομίων

Ό,τι κατηγορούσε η κυβέρνηση προεκλογικά,

τότε που αντιδρούσε στις ιδιωτικοποιήσεις των αεροδρομίων προσπαθώντας να ξεσηκώσει τις τοπικές κοινωνίες, τώρα έρχεται και το εφαρμόζει.

Ας δούμε και την πρόσφατη απόφαση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστου Σπίρτζη, αφήνοντας ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης 23 αεροδρομίων (4 των Κυκλάδων) για  λόγους δημοσίου συμφέροντος, που συνδέονται με την τουριστική ανάπτυξη της χώρας και την αύξηση του Α.Ε.Π.

 Φίλες και Φίλοι,

Αγαπητοί σύνεδροι,
Δε θα σταθώ στα προβλήματα.

Αυτό που ενδιαφέρει τους συμπολίτες μας είναι η προοπτική της Ανατροπής της εικόνας της μιζέριας και της στασιμότητας.

Και ο μόνος πολιτικός φορέας που διαχρονικά έχει αποδείξει ότι μπορεί να βάζει πλάτη στα δύσκολα είναι η ΝΔ.

Σε αυτή την κοινή προσπάθεια για να αλλάξουμε ότι μας πήγε πίσω και να δημιουργήσουμε τη Νέα Ελλάδα δηλώνω παρών.

Είμαι εδώ, στο πλευρό του Νεοδημοκράτη και της Νεοδημοκράτισσας που ξέρει να μάχεται και να κερδίζει.

Η νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις επόμενες εκλογές θα είναι νίκη της πλειονότητας των Ελλήνων απέναντι στη δημαγωγία και στο διχασμό.

Νίκη για την ανασύσταση μιας υπεύθυνης πολιτικής ηγεσίας που θα σέβεται τους Έλληνες και θα κοιτάει κατάματα τη νέα γενιά.

Θα είναι το έναυσμα για μια νέα εποχή κανονικότητας με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Μια εποχή πραγματικής και υγιούς ανάπτυξης  για τα νησιά μας, για τους νησιώτες, για την Πατρίδα μας.

Με έναν Πρωθυπουργό όλων των Ελλήνων.

Με ικανότητες, αποτελεσματικότητα, προσήλωση στο έργο του και ενωτικό λόγο.

Ήρθε η ώρα της Νέας Δημοκρατίας.

Ήρθε η Ώρα του Κυριάκου.

Ήρθε η Ώρα της Ευθύνης.

Καλή δύναμη στους αγώνες μας.»



Κων/νος ΔΟΚΙΜΑΚΗΣ
Δικήγορος Σύρου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια θα γίνονται δεκτά μόνο με ελληνικούς χαρακτήρες