Pages

Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2018

ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ ΣΤΟ SPUTNIK: ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΜΑΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΑΡΟΥ!!!

Το τελευταίο διάστημα, ο πρώην υπουργός Γιάννης Ραγκούσης είχε επιδοθεί σε μια "περίεργη" δραστηριότητα στο νησί, με τηλεφωνικές επικοινωνίες σε φίλους του και στελέχη της δημοτικής παράταξης που είχε δημιουργήσει, βολιδοσκοπώντας κατά κάποιο τρόπο την προοπτική, για πιθανή κάθοδό του ως υποψήφιος δήμαρχος Πάρου.
Η δραστηριότητα αυτή του πρώην υπουργού, σε συνδυασμό με κάποιες διφορούμενες δηλώσεις του, είχε δημιουργήσει προβληματισμούς στους μνηστήρες του δημαρχιακού θώκου, αλλά  είχε γίνει και θέμα συζήτησης .
Με δήλωση του ο Γιάννης Ραγκούσης, σήμερα στο SPUTNIK , μεταξύ όλων των άλλων θεμάτων, βάζει τέλος στα σενάρια τα οποία κυκλοφορούσαν και τα οποία όμως δημιουργήθηκαν μετά από τις δικές του κινήσεις και ξεκαθαρίζει ότι "δεν θα είναι υποψήφιος δήμαρχος Πάρου σ΄αυτές τις εκλογές".
Παραθέτουμε ολόκληρη την συνέντευξη Ραγκούση στο Sputnik και στην Εριφύλλη Πετράκου.
Για «άξονα» Μητσοτάκη - Γεννηματά που είναι πανταχού παρών «αλλά χωρίς τους προοδευτικούς πολίτες» μίλησε στο Sputnik o πρώην υπουργός. Κάλεσε το ΚΙΝΑΛ να αλλάξει στάση στο Σκοπιανό και στην απλή αναλογική. Τι είπε για τον Αλέξη Τσίπρα και για τα επόμενα πολιτικά του σχέδια.
Δεν θα είναι υποψήφιος δήμαρχος Πάρου ο Γιάννης Ραγκούσης στις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές, όπως αποκάλυψε ο ίδιος σε συνέντευξή του στο Sputnik. Ο πρώην υπουργός, δεν απέκλεισε να ασχοληθεί με την αυτοδιοίκηση κάποια στιγμή στο μέλλον, αλλά όχι τα προσεχή χρόνια.
«Όχι πριν κλείσω κάποιους ανοιχτούς πολιτικούς λογαριασμούς που αναγκάστηκα να ανοίξω στην κεντρική πολιτική σκηνή δεδομένου ότι για πρώτη φορά έγινα υπουργός το 2009 όταν ξέσπασε η χρεοκοπία της χώρας κι όχι κατά τη διάρκεια της μεταπολίτευσης», είπε ο κ. Ραγκούσης.
Επεσήμανε μάλιστα με νόημα το «σημειολογικό», όπως είπε ενδιαφέρον στην παρατήρηση «ότι πολλοί υπουργοί της σημερινής κυβέρνησης έχουν συμπληρώσει 3,5 και πλέον χρόνια θητείας σε αντίθεση με κάποιον σαν εμένα που είχα συμπληρώσει μόλις 2,5 χρόνια ως υπουργός».
Θα ταπεινωθεί διπλωματικά η Ελλάδα αν απορρίψει τη συμφωνία
Για τη συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Ραγκούσης χαρακτήρισε «τραγικά εθνικά ανεύθυνο και υποκριτικό» το «όχι» του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Φώφης Γεννηματά και εκτίμησε πως αν απέρριπτε τη συμφωνία από την Αθήνα, τότε το διπλωματικό αποτέλεσμα «θα ήταν ταπεινωτικό για την Ελλάδα».
Σύμφωνα με τον κ. Ραγκούση, ο Ζόραν Ζάεφ κατέστησε διεθνώς γνωστό ότι «αποδέχεται το σύνολο των ελληνικών διαχρονικά όρων- δηλαδή τη σύνθετη ονομασία erga omnes με αλλαγή του Συντάγματος» και συνεπώς «το ελληνικό βέτο στο ΝΑΤΟ, δεν θα μπορούσε να συνέχιζε να γίνεται αποδεκτό από τους συμμάχους».
Αποκομμένο το ΚΙΝΑΛ, να αλλάξει στάση
Ο πρώην υπουργός, κατηγόρησε την Φώφη Γεννηματά ότι έχει αποκόψει το ΚΙΝΑΛ από τις προοδευτικές δυνάμεις και το έχει μεταβάλει «σε έναν εξαιρετικό συνεργάτη της ΝΔ».
Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό, η κατάσταση αυτή αλλάζει «μόνο εάν η κ. Γεννηματά μεταβάλει άποψη και υπερψηφίσει την απλή αναλογική και τη συμφωνία των Πρεσπών» και όχι όπως είπε «με αισχρές και προβοκατόρικες συμπεριφορές βουλευτών του ΚΙΝΑΛ-πρώην υπουργών του Σαμαρά στα social media».
«Στην πραγματικότητα» πρόσθεσε ο κ. Ραγκούσης, «η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ θέλει να αναβιώσει την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου». «Ο άξονας Μητσοτάκη-Γεννηματά είναι ήδη πανταχού παρών αλλά χωρίς τους προοδευτικούς πολίτες», είπε ο πρώην υπουργός στο Sputnik.
Προοδευτική δύναμη ο ΣΥΡΙΖΑ, το λένε και οι ευρωπαίοι σοσιαλιστές
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η απάντηση του κ. Ραγκούση στο ερώτημα για το εάν ο ΣΥΡΙΖΑ εντάσσεται στις προοδευτικές δυνάμεις.
«Θετική απάντηση στο ερώτημα αυτό έχουν ήδη δώσει οι ευρωπαίοι σοσιαλιστές, η πλειοψηφία των πρώην ψηφοφόρων του ΠΑ.ΣΟ.Κ. του 2009», τόνισε και εξήρε νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης σε ζητήματα δικαιωμάτων, τη Συμφωνία των Πρεσπών, την ολοκλήρωση του μνημονίου και «τη διασφάλιση της συμμετοχής της χώρας μας στο ευρώ και την ευρωπαϊκή προοπτική».
Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Γιάννη Ραγκούση στο Sputnik:
Βρισκόμαστε μια ανάσα πριν το δημοψήφισμα για τη συμφωνία των Πρεσπών στην πΓΔΜ και εφόσον προχωρήσει η διαδικασία στη γείτονα, η «μπάλα» θα βρίσκεται πλέον στο γήπεδο της Ελλάδας. Αν επιμένουν οι ΑΝΕΛ στο «όχι», κατά τη γνώμη σας θα πρέπει η κυβέρνηση να πάει σε εκλογές ή να καταφύγει στη στήριξη άλλων δυνάμεων;
Κοιτάξτε, η συμφωνία Πρεσπών θα τεθεί στην κρίση της Βουλής. Με βάση τις δημόσιες δηλώσεις πολλών βουλευτών που δεν ανήκουν στους 145 βουλευτές του ΣυΡιζΑ, η συμφωνία αναμένεται να συγκεντρώσει περισσότερες των 151 ψήφων. Παρά την αρνητική τοποθέτηση του Προέδρου των ΑΝΕΛ. Αν τώρα υποθέσουμε ότι βουλευτές που δημόσια τοποθετήθηκαν υπέρ της συμφωνίας, μέσα στη Βουλή θα την καταψηφίσουν, τότε θα είμαστε μπροστά σε ένα θλιβερό κρούσμα πολιτικής αναξιοπιστίας εκδηλωμένης πάνω σε ένα στρατηγικής σημασίας εθνικό θέμα. Σε κάθε περίπτωση, εάν από την Ελλάδα απορριφθεί η συμφωνία των Πρεσπών αγαπητή κ. Πετράκου, τότε σχεδόν όλη υφήλιος θα συνεχίσει να αναγνωρίζει τη FYROM ως μόνη Μακεδονία, τη γλώσσα της ως μακεδονική και τους πολίτες της ως Μακεδόνες. Μάλιστα προσωπικά πιστεύω και κάτι ακόμη. Από την ώρα που ο κ.Ζάεφ κατέστησε διεθνώς γνωστό ότι αποδέχεται το σύνολο των ελληνικών διαχρονικά όρων- δηλαδή τη σύνθετη ονομασία erga omnes με αλλαγή του Συντάγματος- τότε το ελληνικό βέτο στο ΝΑΤΟ, δεν θα μπορούσε να συνέχιζε να γίνεται αποδεκτό από τους συμμάχους. Αν η Ελλάδα αποφάσιζε να απορρίψει μια συμφωνία μετά από τέτοιες διεθνείς δεσμεύσεις Ζάεφ, τότε η πίεση θα στρεφόταν αποκλειστικά πάνω μας και θα ήταν αφόρητη. Το δε διπλωματικό αποτέλεσμα προεξοφλώ πως θα ήταν ταπεινωτικό για την Ελλάδα. Θα συρόμασταν κακήν κακώς στην αποδοχή της συμφωνίας. Πρόκειται για μια αναντίλεκτη αλήθεια που καθιστά το όχι Μητσοτάκη-Γεννηματά στη συμφωνία των Πρεσπών τραγικά εθνικά ανεύθυνο και υποκριτικό.
Αίσθηση έχει προκαλέσει η κριτική σας στο Κίνημα Αλλαγής και στη Φώφη Γεννηματά περί συγκαλυμμένης στήριξης των εκλογικών σχεδίων της ΝΔ. Θεωρείτε ότι υπάρχει συμφωνία «κάτω από το τραπέζι» για μετεκλογική συνεργασία ΚΙΝΑΛ —ΝΔ;
Η κ. Φώφη Γεννηματά από τις αρχές του 2018 έχει, με απόφαση της ίδιας και όσων την στηρίζουν σιωπηλά ή φωναχτά, μεταβάλει το Κίνημα Αλλαγής σε έναν εξαιρετικό συνεργάτη της Νέας Δημοκρατίας. Στην πραγματικότητα η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ θέλει να αναβιώσει την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου. Ο τρόπος που τοποθετήθηκε στο ζήτημα της απλής αναλογικής, της Nοβάρτις, το τέλος των μνημονίων, των πρόωρων εκλογών είναι ακριβώς ο ίδιος με τον οποίο τοποθετήθηκε ο κ. Μητσοτάκης. Αποτέλεσμα αυτών των επιλογών της κ. Γεννηματά ήταν να αποκοπεί το ΚΙΝΑΛ από τις προοδευτικές κοινωνικές δυνάμεις. Αυτό το στρατηγικό κι όχι πρόσκαιρο πρόβλημα αποτυπώνεται και στις συνεχόμενες από το Μάρτιο δημοσκοπήσεις όπου καταγράφεται μία εντεινόμενη πτώση του ΚΙΝΑΛ που έφτασε να το φέρνει στην τέταρτη ή και πέμπτη θέση. Πρόκειται πλέον για μία παγιωμένη κατάσταση-για την οποία είχα προειδοποιήσει με όλους τους τρόπους και σε όλους τους τόνους από τις αρχές της Άνοιξης- η οποία δεν διορθώνεται ούτε με αισχρές και προβοκατόρικες συμπεριφορές βουλευτών του ΚΙΝΑΛ-πρώην υπουργών του Σαμαρά στα social media, που προσβάλουν βάναυσα τον ιστορικό πολιτικό πολιτισμό του χώρου, ούτε με υστερικές διατυπώσεις του τύπου «να πάνε από κει που ήρθανε». Αυτή η κατάσταση αλλάζει μόνο εάν η κ. Γεννηματά μεταβάλει άποψη και υπερψηφίσει την απλή αναλογική και τη συμφωνία των Πρεσπών.
Διακηρυγμένος στόχος σας, είναι να εργαστείτε για την ενότητα των προοδευτικών δυνάμεων. Θεωρείτε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ με τη σημερινή του μορφή, εντάσσεται σε αυτές τις δυνάμεις; Και εάν ναι, θα μπορούσε να συνεργαστεί με το ΚΙΝΑΛ;
Θετική απάντηση στο ερώτημα αυτό έχουν ήδη δώσει οι ευρωπαίοι σοσιαλιστές, η πλειοψηφία των πρώην ψηφοφόρων του ΠΑ.ΣΟ.Κ. του 2009- όπως οι προτιμήσεις τους αποτυπώνονται ακόμη και στις τελευταίες δημοσκοπήσεις μετά τις πυρκαγιές και τη συμφωνία των Πρεσπών- έχουν δώσει οι νομοθετικές πρωτοβουλίες σε μια σειρά από δύσκολα θέματα που άπτονται των δικαιωμάτων, ατομικών και κοινωνικών, καθώς βεβαίως και η ανάληψη της ιστορικής πολιτικής ευθύνης από τον κ. Τσίπρα που είχε σαν αποτέλεσμα τη Συμφωνία των Πρεσπών, την ολοκλήρωση του μνημονίου και τη διασφάλιση της συμμετοχής της χώρας μας στο ευρώ και την ευρωπαϊκή προοπτική. Αυτά όλα είναι πραγματικά νέα δεδομένα. Και σας τα λέω εγώ όλα αυτά τώρα που ο κ. Τσίπρας δεν καλπάζει στις δημοσκοπήσεις στην πορεία του προς την εξουσία όπως συνέβαινε από το 2012 μέχρι το 2015. Αντίθετα, σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις, πρόκειται για την πιο δύσκολη περίοδο που από το 2015 αντιμετωπίζει. Όσον αφορά το ΚΙΝΑΛ της κ. Γεννηματά, αυτό έχει λάβει τις αποφάσεις του. Ο άξονας Μητσοτάκη-Γεννηματά είναι ήδη πανταχού παρών αλλά χωρίς τους προοδευτικούς πολίτες.
Τις τελευταίες ημέρες παρατηρούμε μια κρίση στις σχέσεις πολιτικής — ΜΜΕ, με πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα, τα εμπάργκο της κυβέρνησης και της ΝΔ, σε ΣΚΑΪ και ΕΡΤ αντίστοιχα αλλά και στη μήνυση του Πάνου Καμμένου σε στελέχη της εφημερίδας Φιλελεύθερος. Θεωρείτε ότι απαιτούνται θεσμικές αλλαγές και εκσυγχρονισμός του πλαισίου που διέπει τις σχέσεις αυτές;
Πιστεύω ότι πολύ σωστά ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης κ. Καλογήρου προανήγγειλε την κατάργηση της αυτόφωρης διαδικασίας όσον αφορά τα αδικήματα τιμής τελούμενα δια του τύπου. Προσωπικά έχω βρεθεί στο παρελθόν στην ανάγκη να στραφώ εναντίον δημοσιευμάτων που έθιγαν την τιμή και την υπόληψή μου. Όμως ποτέ δεν κατέθεσα μήνυση ζητώντας την σύλληψη και τη φυλάκιση δημοσιογράφων. Κατέθεσα αγωγή καταφεύγοντας στα αστικά δικαστήρια κι όχι στα ποινικά.
Όλοι γνωρίζουν την ιδιαίτερη σχέση σας με τον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Σκέφτεστε να διεκδικήσετε ξανά την δημαρχεία στην Πάρο;
Ναι βεβαίως το σκέφτομαι και θα το κάνω μετά από κάποια χρόνια εφόσον βεβαίως εξακολουθήσω να έχω την υγεία μου. Αν ποτέ ασχοληθώ ξανά με την αγαπημένη μου αυτοδιοίκηση θα ασχοληθώ μόνο με το Δήμο της Πάρου. Όχι όμως τα προσεχή χρόνια. Όχι πριν κλείσω κάποιους ανοιχτούς πολιτικούς λογαριασμούς που αναγκάστηκα να ανοίξω στην κεντρική πολιτική σκηνή δεδομένου ότι για πρώτη φορά έγινα υπουργός το 2009 όταν ξέσπασε η χρεοκοπία της χώρας κι όχι κατά τη διάρκεια της μεταπολίτευσης. Έχει ένα μικρό σημειολογικό ενδιαφέρον η παρατήρηση ότι πολλοί υπουργοί της σημερινής κυβέρνησης έχουν συμπληρώσει 3,5 και πλέον χρόνια θητείας σε αντίθεση με κάποιον σαν εμένα που είχα συμπληρώσει μόλις 2,5 χρόνια ως υπουργός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια θα γίνονται δεκτά μόνο με ελληνικούς χαρακτήρες