Pages

Παρασκευή 25 Μαΐου 2018

ΠΑΡΟΙΚΙΑ: ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΛΙΜΑΝΙ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ.

Κλιμάκιο της υπηρεσίας περιβάλλοντος της περιφέρειας Ν. Αιγαίου, πραγματοποίησε σήμερα επιτόπιο έλεγχο στον Εμπορικό λιμένα Πάρου (προβλήτας Βίντζι), για να διαπιστώσει αν ο τρόπος φορτοεκφόρτωσης των αδρανών υλικών στα φορτηγά πλοία , δημιουργεί περιβαλλοντολογικό  πρόβλημα στο σημείο και στην ευρύτερη περιοχή.
Οι επιθεωρητές της περιφέρειας παρά το ότι σήμερα δεν πραγματοποιήθηκαν φορτοεκφορτώσεις σε πλοία!!! έφυγαν προβληματισμένοι από την εικόνα που αντίκρυσαν και από τις περιγραφές που τους έγιναν και αναμένεται να υποβάλουν σύντομα το πόρισμά τους.
Στην επικαιρότητα επανέρχεται το θέμα του εμπορικού λιμένα, η μεταφορά του και ο τρόπος φόρτωσης των αδρανών υλικών έως ότου μεταφερθεί.
Για τον λόγο αυτό το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο το Μάρτιο του 2017, πήρε απόφαση στην οποία καθορίζει όπως η φόρτωση των αδρανών υλικών να γίνεται με την χρήση σακιών (τσουβάλες) και όχι με τον χύδην τρόπο που πραγματοποιείται σήμερα.
Η απόφαση του Λιμενικού Ταμείου, η οποία κατά την γνώμη μας δεν έχει νομικό έρεισμα, αλλά πρόκειται για μια πολιτική απόφαση, εστάλη στην Λιμενική Αρχή Πάρου για εφαρμογή.
Η Λιμενική Αρχή με την σειρά της διαβίβασε το θέμα στην Δ/νση Λιμενικών Υποδομών του ΥΕΝ, η οποία με την σειρά της πρότεινε την έκδοση ειδικού κανονισμού Λιμένος Πάρου, ο οποίος να προβλέπει τον χρόνο και τρόπο φόρτωσης των αδρανών υλικών από τον Λιμένα Πάρου.
Η λιμενική Αρχή Πάρου τον Δεκέμβριο του 2017 έστειλε σχέδιο προτεινόμενου ειδικού κανονισμού, με την εισήγησή της  σχετικά με το θέμα και έκτοτε  αναμένει την απάντηση.
Καλό θα ήταν όλες οι ενδιαφερόμενες πλευρές να πιέσουν προς αυτή την κατεύθυνση (ΥΕΝ) για την έκδοση του ειδικού κανονισμού, οποίος θα φέρει την τελική υπογραφή του Υπουργού Ναυτιλίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια θα γίνονται δεκτά μόνο με ελληνικούς χαρακτήρες