Pages

Παρασκευή 20 Απριλίου 2018

ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΜΗΝΥΤΗΡΙΑΣ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ.


Τo υγειονομικό αεροσκάφος είναι καθηλωμένο εδώ και χρόνια σε κάποιο υπόστεγο στα Μέγαρα, οι υπεύθυνοι του Βελεντζείου Ιδρύματος θεωρούν περιττό να ενημερώσουν τον Παριανό λαό για το λόγο και τις αιτίες που οδήγησαν σε αυτό το αποτέλεσμα, συμπολίτευση και αντιπολίτευση τηρούν σιγή ιχθύος για το θέμα, κανείς δεν το αγγίζει, γιατί όπως λένε το θέμα έχει βάθος και παρελθόν και μάλιστα ένοχο παρελθόν.
Εν τω μεταξύ ο κόσμος ρωτά συνεχώς, ανησυχεί και φυσικό είναι και να φοβάται, γιατί εδώ μιλάμε για την υγεία την δική μας και των παιδιών μας.
Ας τα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.
Το 2003 και συγκεκριμένα στις 8 Ιουλίου, η επιτροπή ειδικών η οποία είχε συσταθεί με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, έστειλε ένα έγγραφο προς τον τότε δήμαρχο με θέμα "Ανάλυση ετήσιων εξόδων λειτουργίας και συντήρησης υγειονομικού αεροπλάνου του Δήμου Πάρου". Το έγγραφο αναλύει τα πάγια έξοδα, τα οποία ανέρχονται σε 67.831 ευρώ και το ετήσιο λειτουργικό κόστος του αεροπλάνου το οποίο ανέρχεται σε 52.809 ευρώ με καύσιμα και σε 18.694 ευρώ με δωρεάν καύσιμα. Συνολικό ετήσιο κόστος 120.640 ευρώ με καύσιμα ή 86.525 ευρώ με δωρεάν καύσιμα. Στο έγγραφο γίνεται λεπτομερής ανάλυση όλων των εξόδων(μισθός χειριστή (1) ασφάλιση ΙΚΑ ,ασφάλιστρα αεροπλάνου, ελλιμενισμός-στάθμευση, ετήσια επιθεώρηση, καύσιμα, συντήρηση, ανταλλακτικά κλπ).
Στην συνέχεια ο δήμαρχος την 14
Ιουλίου 2003 διαβίβασε το έγγραφο της επιτροπής στο Περιφερειακό Συμβούλιο Εθνικών κληροδοτημάτων στην Σύρο, με την επισήμανση ότι τα ετήσια έσοδα του Βελεντζείου ιδρύματος ξεπερνούν τα ετήσια έξοδα του αεροπλάνου.
Το Γραφείο κληροδοτημάτων με την από 8/9/2003 απόφασή του εγκρίνει την δαπάνη αγοράς του αεροπλάνου από το Βελέντζειο ίδρυμα με τον όρο ότι το Βελέντζειο θα καλύπτει ετησίως μόνο τα λειτουργικά έξοδα στο ποσό των 18.694 ευρώ με δωρεάν καύσιμα ή 52.809 ευρώ στην αντίθετη περίπτωση.
Τα πάγια έξοδα λειτουργίας του αεροπλάνου στο ποσό των 67.831 ευρώ θα βαρύνουν το Δήμο Πάρου.
Με αυτήν την λογική και αρχή ξεκίνησε η λειτουργία του αεροπλάνου με την γνωστή μεγάλη προσφορά του στο νησί μας. Στην πορεία διαπιστώθηκε όμως ότι ο Δήμος δεν μπορεί να καταβάλει ούτε ένα ευρώ για τα πάγια του αεροπλάνου και έγινε προσπάθεια να καλυφθούν τα έξοδα από άλλες πηγές (συναυλίες κλπ).
Aυτή η τακτική συνεχίστηκε για αρκετό διάστημα, έως ότου φθάσαμε στο σημερινό αδιέξοδο, με αποτέλεσμα να καθηλωθεί το αεροπλάνο και να ακυρωθεί στην ουσία η αγορά του, αλλά και η μεγάλη προσφορά του.
Γεγονός είναι αυτή την στιγμή ένα, το αεροπλάνο μένει καθηλωμένο για χρόνια τώρα, δεν προσφέρει αυτά που οι Παριανοί έχουν ανάγκη, ενώ για την απόκτησή του έχουν δαπανηθεί εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Η σιωπή των υπευθύνων  του Βελεντζείου είναι ένοχη, καθώς και η σιωπή όλων μας , θεσμικών και μη.
Η σιωπή αυτή έχει γίνει αιτία για την δημιουργία σεναρίων και κυκλοφορίας φημών, που έχουν να κάνουν με την πιστοποίηση του αεροπλάνου και την καταλληλότητα του.
Το Βελέντζειο πρέπει να δώσει απαντήσεις σε καυτά ερωτήματα, εάν το αεροσκάφος αγοράσθηκε νομότυπα? εάν πριν την αγορά είχε ερευνηθεί η νομιμότητα του τρόπου λειτουργίας του?και για ποιο λόγο το αεροπλάνο δεν προσφέρει υπηρεσίες επι σειρά ετών στην Παριανή κοινωνία?
Όλα αυτά πρέπει να έλθουν στο φως, τα προβλήματα πρέπει να ξεπεραστούν και να βρεθεί τρόπος ώστε η πολύτιμη προσφορά του αεροπλάνου να συνεχιστεί προς όφελος του νησιού μας και εάν το ίδρυμα ή ο Δήμος δεν μπορεί, τότε να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας οι πολίτες, ώστε εάν το πρόβλημα είναι μόνο οικονομικό να το λύσουμε με την δική μας προσφορά και δραστηριότητα.
Όσο δεν λένε την αλήθεια στον κόσμο οι ευθύνες βαρύνουν όλους, οι  οποίοι συμπεριφέρεται σαν να μην υπάρχει θέμα.
Στο μεταξύ το αεροπλάνο "σαπίζει" από την ακινησία και μαζί του σαπίζουν και τα χρήματα που δόθηκαν για την απόκτησή του, ενώ παράλληλα κάποιοι θησαυρίζουν από τις διακομιδές με σκάφη (πάνω από 400 διακομιδές το χρόνο μόνο από την Πάρο).
Μάθαμε ότι το Βελέντζειο αγόρασε έναντι 190.000 ευρώ, καινούργιους κινητήρες για το αεροσκάφος, οι οποίοι παραμένουν στις κούτες, γιατί δεν υπάρχει λόγος τοποθέτησής τους εάν δεν ξεκαθαρίσει το καθεστώς λειτουργίας του. Επίσης μάθαμε ότι οι παλιοί κινητήρες πωλήθηκαν αντί του ποσού των 55.000 ευρώ.
Όλοι γνωρίζουμε ότι η ακινησία σε τέτοιου είδους αεροσκάφη είναι ότι το χειρότερο.
Κατά την άποψη μας στην υπόθεση αυτή υπάρχουν τεράστιες ευθύνες, οι οποίες πρέπει να διερευνηθούν από τις εισαγγελικές αρχές και αφορούν, τον τρόπο αγοράς, την ακινησία, την πιστοποίηση και την απαξίωση του.
Ο Δήμος σαν θεσμικός φορέας του νησιού, καθώς και το Βελέντζειο πρέπει να ενημερώσουν την Παριανή κοινωνία, να πουν την αλήθεια και εάν υπάρχουν ευθύνες να τις καταλογίσουν με ευθύτητα.
Σε διαφορετική περίπτωση η ευθύνη θα βαραίνει και τους ίδιους.
Και οι ευθύνες δεν είναι πάντα ποινικές, αλλά και ηθικές και πολιτικές.
Το parospress  δια του διαχειριστή της σελίδας, Ηλία Κουντρομιχάλη, αναλαμβάνει πρωτοβουλία για κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς  στην εισαγγελία Σύρου κατά παντός υπευθύνου, για την υπόθεση του υγειονομικού αεροσκάφους, τον τρόπο απόκτησής του, τον λόγο ακινητοποίησης του και απαξίωσης του, την οποία και θα δημοσιοποιήσουμε .
Ελπίζουμε οι υπεύθυνοι να πτοηθούν και να δώσουν απαντήσεις,

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια θα γίνονται δεκτά μόνο με ελληνικούς χαρακτήρες