Pages

Τρίτη 16 Μαΐου 2017

'Μεταμόσχευση Μυελού των οστών και η σημασία της Εθελοντικής προσφοράς»

Απόλυτα επιτυχημένη η ενημερωτική εκδήλωση με θέμα 'Μεταμόσχευση Μυελού των οστών και η σημασία της Εθελοντικής προσφοράς» που διοργάνωσε ο Δήμος Πάρου σε συνεργασία με το Σύλλογο «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ» - Τράπεζα Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών, στην Πάρο στις 13& 14 Μαίου.

Το πρώτο μέρος της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου 13 Μαϊου στο Πάρκο Ηρώων στην Παροικιά. Τον χαιρετισμό του Δημάρχου Πάρου Μάρκου Κωβαίου, ακολούθησαν η ομιλία του κ.Ιωάννη Τσιγώνια Χειρούργου και Δ/ντη Ιατρικού Πάρου για τη σημασία της εθελοντικής προσφοράς μυελού των οστών στον πάσχοντα, η βιωματική ομιλία της κας Μαρίας Μακρή,  και η ομιλία του κ. Στέλιου Γραφάκου, Παιδιάτρου, Αιματολόγου, Αναπληρωτή Καθηγητή Πανεπιστημίου Αθηνών & Δ/ντη Μονάδος Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών Νοσ. Παίδων «Η Αγία Σοφία»  για της Μεταμόσχευση Μυελού των Οστών.  Η εκδήλωση πλαισιώθηκε από τη Παιδική Χορωδία του ωδείου Μυθωδία και την καθοδήγηση της κας Μαρουλίας Κοντού, η οποία χάρισε  ευχάριστες μουσικές μελωδίες στο παρευρισκόμενο κοινό. 











Το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής 14 Μαΐου στο χώρο της Παιδικής Χαράς της Νάουσας. Χαιρετισμό απεύθυνε ο Δήμαρχος Πάρου, ο οποίος και βράβευσε την Εθελόντρια δότρια κα Ευαγγελία Αναγνωστοπούλου  και κεντρικός ομιλητής ήταν ο κος Στέλιος Γραφάκος.  Η παρουσία των μικρών παιδιών έδωσαν ένα ιδιαίτερο χαρούμενο και αισιόδοξο τόνο στην εκδήλωση στην οποία τραγούδησε η Παιδική Χορωδία του 2ου Δημοτικού Σχολείου Παροικιάς υπό τη δ/νση της κας Κωνσταντίνας Ανδρεάκου, ακολούθησαν οι μαθητές του Δημοτικού σχολείου Νάουσας με ζωγραφιές και ποιήματα, και ολοκλήρωσαν οι μαθητές της Σχολής Χορού “Paros Dance Academy” της κας Bettina Will-Ster, με χορευτική επίδειξη zumba dance.








Και τις δύο εκδηλώσεις τον συντονισμό είχε η Αντιδήμαρχος Πάρου κα Δώρα Σαρρή, η οποία τόνισε ότι «Η Πάρος έχει και Όραμα και Ελπίδα», και ευχαρίστησε τους  συμμετέχοντες που αγκάλιασαν αυτή την πρωτοβουλία του Δήμου Πάρου και που όλοι μαζί διαλαλούν προς όλα τα μήκη και πλάτη τη σημασία της εθελοντικής προσφοράς μυελού των οστών, μιας προσφοράς που δίνει ζωή σε συνανθρώπους μας που δεν μπορούν να θεραπευτούν με άλλο τρόπο. 



O Δήμαρχος Πάρου στους χαιρετισμούς που απηύθυνε στους παρευρισκομένους, αφού τους οποίους ευχαρίστησε για τη μεγάλη συμμετοχή τους, αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα της δωρεάς μυελού των οστών και την αναγκαιότητα ενημέρωσης των συμπολιτών μας για ένα θέμα που αφορά όλους μας. Στη συνέχεια έδωσε πρώτος δείγμα σε μία συμβολική κίνηση λέγοντας ότι Η δωρεά μυελού των οστών είναι μία τόσο απλή κι όμως τόσο καθοριστικής σημασίας διαδικασία, καθώς με αυτόν τον τρόπο μπορεί κανείς να σώσει μία ζωή. Έχουμε όλοι την ηθική υποχρέωση απέναντι στους συνανθρώπους μας να γίνουμε εθελοντές δότες”.
  



Στην ομιλία του ο κος Γραφάκος, ανέλυσε την ιδιαίτερα απλή και ανώδυνη διαδικασία για τη δωρεά αιμοποιητικών κυττάρων μέσω του μυελού των οστών ή μέσω του περιφερικού αίματος επισημαίνοντας ότι πως το μεγαλύτερο μέρος των δωρεών γίνονται σήμερα με περιφερική λήψη αιμοποιητικών κυττάρων, κατά την οποία τώρα πια συλλέγονται τα αιμοποιητικά κύτταρα από το περιφερικό αίμα και όχι απευθείας από τον ίδιο τον μυελό (οστά λεκάνης). Η πλειοψηφία των δοτών μπορεί να φύγει μερικές ώρες μετά τη διαδικασία, ενώ ο μυελός που αφαιρείται αναγεννιέται γρήγορα και χωρίς επιπτώσεις στη γενική κατάσταση του δότη”.  



Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, η εκπρόσωπος της Τράπεζας Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών του Συλλόγου «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ», κα Παναγιώτα Καραφυλλίδου  ενημέρωνε τους υποψήφιους εθελοντές δότες και συγκέντρωνε δείγματα.


Τέλος, την εκδήλωση στήριξαν θερμά  ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Πάρου-Αντιπάρου, το Ιατρικό Πάρου, το Ωδείο Μυθωδία, το 2ο Δημοτικό Σχολείο Παροικιάς, το Δημοτικό Σχολείο Νάουσας, το Γυμνάσιο Νάουσας, ο Σύλλογος Γονέων& Κηδεμόνων Δημ.Σχολείου Νάουσας, ο Σύλλογος Γυναικών Νάουσας Πάρου και η Σχολή Χορού “Paros Dance Academy”. Ένα ιδιαίτερο ευχαριστώ για την εθελοντική τεχνική υποστήριξη της εκδήλωσης από τον κο Στέφανο Γεωργιάδη.

Είναι η πρώτη φορά που μία τέτοια εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο νησί της Πάρου και στόχος μας είναι τη δράση αυτή να αγκαλιάσει και να υιοθετήσει όλη η Παριανή Κοινωνία και όλοι μας αλλά και ο καθένας μας χωριστά να γίνει κοινωνός αυτής της προσφοράς προς τους συνανθρώπους μας. 


 Χρήσιμοι σύνδεσμοι:




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια θα γίνονται δεκτά μόνο με ελληνικούς χαρακτήρες