Pages

Δευτέρα 22 Μαΐου 2017

Η Τσούχτρες μας ήλθαν ξανά: Τι κάνουμε εαν μας τσιμπήσουν.

Τι κάνουμε αν μάς τσιμπήσουν
Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στην ακαδημαϊκή ιστοσελίδα Toxins και αναδημοσιεύεται από τον Guardian το πλύσιμο με ξύδι είναι το μόο αποτελεσματικό αντίδοτο στο τσίμπημα της μέδουσας. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στον Ατλαντικό και στον Ειρηνικό Ωκεανό σχετικά με την αποτελεσματικότητα διαφόρων φαρμάκων για το τσίμπημα της πορτογαλικής μέδουσας (Physalia physalis). Και αποδείχτηκε, όπως δήλωσε ο Δρ Τομ Ντόιλ, βιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Γκάλγουεï στην Ιρλανδία, και ένας από τους επιστήμονες που υπογράφουν την μελέτη, ότι το ξύδι αποτρέπει την περαιτέρω απελευθέρωση δηλητηρίου, ενώ ταυτόχρονα επιτρέπει την ασφαλή απομάκρυνση των κεντριών που έχουν κολλήσει στο δέρμα.
Όλα τα άλλα γιατροσόφια, όπως μαγειρική σόδα, ταλκ, σαπούνι, κρέμα ξυρίσματος, χυμός λεμονιού, το αλκοόλ ή κόκα κόλα, πρέπει να αποφεύγονται γιατί απλά χειροτερεύουν τον πόνο. Η ομάδα των ερευνητών κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η πιο αποτελεσματική θεραπεία είναι το ξέπλυμα με ξύδι και στη συνέχεια με νερό 45 βαθμών ή με εφαρμογή θερμοκύστης. Το ξέπλυμα με παγωμένο νερό και η εφαρμογή παγοκύστης, που συνηθιζόταν μέχρι πρόσφατα, λένε ότι κάνει μάλλον κακό, αφού επιτρέπει την εξάπλωση του δηλητηρίου. Η βιολόγος και ειδική στις μέδουσες, δρ Λίζα Γκέρσουϊν συμφωνεί με τη χρήση του ξυδιού, αλλά εξέφρασε την ανησυχία της για το ζεστό νερό. Γιατί ανακουφίζει μεν από τον πόνο καθώς επιδρά στα νεύρα αλλά «το γλυκό νερό ενεργοποιεί την έκκριση περισσότερου δηλητηρίου. Επιπλέον με τη ζέστη τα τριχοειδή αγγεία διευρύνονται και έτσι το δηλητήριο της μέδουσας προχωράει περισσότερο μέσα στο σώμα»
Σχετικά με τα τσιμπήματα από τσούχτρες, η Ελληνική Ακτοφυλακή έχει ανακοινώσει τις παρακάτω οδηγίες για τους λουόμενους:
1. Ξέπλυνε την περιοχή του τσιμπήματος με άφθονο θαλασσινό νερό.
2. ΜΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΓΛΥΚΟ ΝΕΡΟ, γιατί αυτό ενδεχομένως μπορεί να ενεργοποιήσει τυχόν κεντριά που έχουν μείνει στο δέρμα σου.
3. Κάνε επάλειψη στην πληγή με αμμωνία (σε υγρή μορφή ή stick). Αν δεν έχεις αμμωνία μπορείς να ρίξεις οινόπνευμα ή ακόμα καλύτερα ξύδι. Βάλε στο δέρμα πούδρα ή αφρό ξυρίσματος. Μετά από λίγη ώρα, ξέβγαλε την πούδρα ή τον αφρό με νερό.
4. Σε περίπτωση που κάποιος οικείος σου ή άλλος συνάνθρωπός σου, στην παραλία υποστεί από το τσίμπημα αναφυλακτικό σοκ, ΚΑΛΕΣΕ ΑΜΕΣΩΣ ΙΑΤΡΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ και βάλε τον ασθενή να ξαπλώσει, κρατώντας το στόμα του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια θα γίνονται δεκτά μόνο με ελληνικούς χαρακτήρες