Pages

Σάββατο 29 Απριλίου 2017

Παντελής Θαλασσινός ...."κατά πάντων". Η Άποψή μας.

Η εξέλιξη προχωράει με την ανάπτυξη της τεχνολογίας και πολλά πράγματα είναι φυσικό να αλλάζουν στην ζωή μας.
Κάποτε η επίσκεψη στην Πάρο γινόταν με πλοία που δεν μπορούσαν να πιάσουν σε λιμάνι , γιατί απλούστατα, δεν υπήρχε λιμάνι, ο κόσμος αποβιβαζόταν με βάρκες και μάλιστα κωπήλατες, γιατί απλούστατα δεν υπήρχαν μηχανοκίνητες.
Το βράδυ, διαβάζαμε με το λυχνάρι και οι πιο εύποροι με λάμπες ασετυλίνης.
Αν κάποιος υπέφερε από κάποια ασθένεια η ελπίδα του ήταν ο θεός και μέσος όρος ζωής άγγιζε τα 45 έτη.
Οι Παριανοί , εργάτες, γεωργοί, κτηνοτρόφοι, αχθοφόροι, ψαράδες, μοχθούσαν για τον επιούσιον και ζούσαν με το όνειρο για ένα καλύτερο μέλλον  στα παιδιά τους, όχι στην Πάρο, αλλά στην πρωτεύουσα.
Όλα σιγά σιγά άλλαξαν, τα πλοία αντικαταστάθηκαν με μεγαλύτερα και ταχύτερα, τα λιμάνια μεγάλωσαν και όπου δεν υπήρχαν κατασκευάστηκαν, τα καίκια όλα απέκτησαν πετρελαιομηχανές,το ηλεκτρικό μπήκε σαν θαύμα στη ζωή μας και η ιατρική εξελίχθηκε πάρα πολύ.
Αυτή είναι η πραγματικότητα, μπορεί κάποιοι να νοσταλγούν εκείνα τα χρόνια, αλλά απολαμβάνουν τα καλά του σήμερα, Η ζωή άλλαξε μαζί με αυτήν αλλάξαμε και εμείς.
Θα αναρωτιέστε τώρα, γιατί τα γράφω όλα αυτά σαββατιάτικα, τι με έπιασε?
Αφορμή είναι ένα μικρό κείμενο που διάβασα στην προσωπική σελίδα του εξαίρετου καλλιτέχνη -δημιουργού Παντελή Θαλασσινού, ενός πολύ συμπαθή ανθρώπου, που τον διακρίνει η σεμνότητα και αποφεύγει την προβολή.
Το κείμενο δεν έχει καμία σχέση με την δημιουργική και καλλιτεχνική ικανότητα του Παντελή, ούτε με τον χαρακτήρα του, απλώς η άποψή μου είναι ότι τον αδικεί, αδικεί ο ίδιος τον εαυτόν του με αυτά που γράφει και τον τρόπο που τα γράφει, αλλά και όσο αφορά το θέμα που θίγει, πάλι άποψή μου είναι ότι έχει άδικο.
Τι γράφει λοιπόν ο γνωστός καλλιτέχνης και λάτρης της Πάρου και ειδικά της Αλυκής:

ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ (ΚΟΣΜΙΑ Κ ΕΠΙΕΙΚΗ) ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΚΣΥΧΡΟΝΙΣΜΟ ΤΗΣ ΑΛΥΚΗΣ ΠΑΡΟΥ.
Γαμημένοι τεχνοκράτες ευρωλάγνοι- και όσοι συμφωνούν μαζί σας-κάντε την Αλυκή Ευρώπη.
Σκύψτε να σας γαμήσουν με δεμένα τα μάτια σας, γιατί δεν είδατε ποτέ την ομορφιά και τον φυσικό σας πλούτο.Σκύψτε και προσκυνήστε το Δολλάριο.Ηλίθιοινεοέλληνες, γαμημένοι ασεβείς στην κληρονομιά των προγόνων σας...
Στ' αρχίδια μου οι επιλογές σας...Σκύψτε
Παντελής Θαλασσινός

Καταλαβαίνει κανείς από το περιεχόμενο του κειμένου ότι τον Παντελή τον ενόχλησε η ανακοίνωση για τα τεύχη δημοπράτηση που αφορούν το λιμάνι της Αλυκής και είναι φανερό ότι είναι παντελώς αντίθετος σε μια τέτοια προοπτική.
Φυσικά είναι δικαίωμά του να έχει όποια άποψη θέλει, δικαίωμά του είναι και να εκφράζετε όπως θέλει, αρκεί να μην προσβάλει κανέναν.
Δεν έχει όμως κανένα δικαίωμα να προσβάλει κανέναν συνάνθρωπό του, κανέναν Παριανό που ενδεχομένως έχει αντίθετη άποψη από την δική του, θα μπορούσε να επιχειρηματολογήσει και να προσπαθήσει να πείσει γι' αυτό που πιστεύει, αλλά να δείχνει τέτοιου είδους ασέβεια  είναι απαράδεκτο και δεν του το επιτρέπει η καλλιτεχνική του αναγνωρισιμότητα.
Η ασέβεια δεν είναι στα πρόσωπα των "ευρωλάγνων τεχνοκρατών", είναι στα πρόσωπα των κατοίκων και των αλιέων της Αλυκής, στους ανθρώπους αυτούς που στο παρελθόν πέτρα - πέτρα προσπαθούσαν να σχηματίσουν ένα υποτυπώδες λιμάνι για να προστατέψουν τα σκάφη τους και απαιτούσαν και πίεζαν χρόνια τώρα όλες τις Δημοτικές αρχές να φτιάξουν το λιμάνι.
Αυτούς τους ανθρώπους καλεί ο Παντελής να σκύψουν για να τους γ.........., αυτών των ανθρώπων την γνώμη ο Παντελής γράφει στα αρχ........του, τις επιλογές τους.
Τους κατηγορεί ότι προσκύνησαν το δολάριο, επειδή ζήτησαν ένα ασφαλές λιμάνι.
Η ζωή προχώρησε και οι καλλιτέχνες κάποτε τραγουδούσαν "ακαπέλα" , αλλά τώρα χρησιμοποιούν μικρόφωνα ενισχυτές και εφέ. Παλιά τα τραγούδια  υπήρχαν σε δίσκους, τώρα κυκλοφορούν τα CD , ο ήχος της κιθάρας έβγαινε από τα δάχτυλα του καλλιτέχνη και όχι μέσα από ένα ηλεκτρικό κουτί.
Δηλαδή όλοι αυτοί οι καλλιτέχνες προσκύνησαν το δολάριο, έσκυψαν και τους γαμ......?
Αγαπητέ Παντελή, μπορεί  να έχεις και δίκιο, το έχασες με τον τρόπο όχι που το διεκδίκησες, αλλά με τον τρόπο που προσπάθησες να το επιβάλλεις.
Εάν έχεις κάποια διαφορετική άποψη, ίσως για κάποια πιο ήπια παρέμβαση στην περιοχή, προσπάθησε να πείσεις αυτούς που σε αγαπούν στην περιοχή και όχι να τους γράφεις....είναι πολλοί αυτοί Παντελή και δεν χωρούν, όσο και εάν υπερβάλεις για το μέγεθος των προσωπικών σου οργάνων.
Πιστεύω ότι βρισκόσουν σε φόρτιση όταν έγραφες, τώρα πιο νηφάλιος, ήρεμος ίσως μετάνοιωσες για τον τρόπο γραφής σου....ποτέ δεν είναι αργά.
Και τέλος, οι κάτοικοι της Αλυκής έχουν κάθε δικαίωμα να αποφασίσουν αυτοί για το χωριό τους και έχουν αποφασίσει.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια θα γίνονται δεκτά μόνο με ελληνικούς χαρακτήρες