Pages

Πέμπτη 25 Δεκεμβρίου 2014

Προχωρά -μετ εμποδίων- η τελευταία φάση της ψηφιακής μετάβασης σε Ν. Αιγαίο και Κρήτη



Στην επόμενη φάση της περνά τις αμέσως προσεχείς ημέρες η μετάβαση στην δυτική Ελλάδα καθώς είναι προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί η δεύτερη φάση αλλαγής κέντρων εκπομπής από το αναλογικό στο ψηφιακό σήμα.

Παράλληλα και εντός των επομένων ημερών -ενδεχομένως και σήμερα- αναμένεται να ανακοινωθεί η αλλαγή στην ημερομηνία του τελευταίου switch-οff, -που είναι προγραμματισμένο για τις 29 Δεκεμβρίου- σε άλλη ημερομηνία. Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για την 6η κατά σειρά περιοχική μετάβαση, η οποία αφορά στα νησιά του νοτίου Αιγαίου και την Κρήτη.
Το τελευταίο αυτό switch-off είναι το μεγαλύτερο από όλα όσα έχουν πραγματοποιηθεί ως τώρα, καθώς περιλαμβάνει τα περισσότερα κέντρα εκπομπής, -περισσότερα από 53 τον αριθμό- τα οποία θα τοποθετηθούν σε ολόκληρη τη νησιωτική χώρα.
Πρόκειται για ιδιαίτερα δύσκολο εγχείρημα το οποίο εξαρτάται άμεσα από τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατούν.
Δεδομένης της πρακτικής που ακολουθήθηκε στη Δυτική Ελλάδα, δεν αποκλείεται να υιοθετηθεί ανάλογη στρατηγική και για αυτή τη μετάβαση. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τη δημοσιευμένη σύμβαση της Digea η μετάβαση μπορεί να καθυστερήσει μέχρι και δυο μήνες λόγω αντίξοων καιρικών συνθηκών.
Το τελευταίο αυτό ραντεβού κλείνει ουσιαστικά τον πρώτο μεγάλο κύκλο της ψηφιακής τηλεόρασης στη χώρα, καθώς ανοίγει το δρόμο για την επόμενη ημέρα και την ανάπτυξη νέων καινοτόμων τηλεοπτικών υπηρεσιών, όπως επίσης και για την επέκταση του ψηφιακού δικτύου και την εγκατάσταση των gap filers σε λευκές περιοχές σε ολόκληρη την επικράτεια.
Επισημαίνεται βέβαια ότι και τα δυο εγχειρήματα καλούνται να ξεκινήσουν, μέσα σε καθεστώς έντονης επιχειρηματικής αβεβαιότητας λόγω των πιθανών αλλαγών που ενδεχομένως θα υπάρξουν στο εγχώριο σκηνικό τους επόμενους μήνες.
Όπως κι αν έχει, με την ολοκλήρωση της φάσης της μετάβασης, η χώρα θα κατορθώσει τελικά να είναι συνεπής ως προς τις διεθνείς της υποχρεώσεις και να έχει πραγματοποιήσει, έστω και μετ εμποδίων, την ταχύτερη ψηφιακή μετάβαση στην Ευρώπη.

Σ.Ι.

πηγή: www.mediacell.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια θα γίνονται δεκτά μόνο με ελληνικούς χαρακτήρες