Pages

Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014

Γιατροί στις Κυκλάδες: Στα αζήτητα η προκήρυξη... χωρίς κίνητρα



Αβέβαιο το αποτέλεσμα της προκήρυξης για θέσεις σε Κέντρα Υγείας και Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία των Κυκλάδων
«Πώς θα πάει ένα παιδί να κάνει υπηρεσία υπαίθρου με 650 ευρώ;», ανέφερε ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Λεωνίδας Γρηγοράκος


Κενές παραμένουν αρκετές από τις θέσεις των Κέντρων Υγείας και των Πολυδύναμων Περιφερειακών Ιατρείων στα νησιά των Κυκλάδων, με τις πρόσφατες προκηρύξεις του Υπουργείου Υγείας να παραμένουν στα αζήτητα, αφού δεν υπάρχουν ουσιαστικά κίνητρα για τους ιατρούς.
Σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας, καθίσταται σαφές πως πολλά από τα Κυκλαδονήσια θα εξακολουθούν να «παλεύουν» με τις ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό, με τις δηλώσεις μάλιστα του αναπληρωτή Υπουργού Υγείας, Λεωνίδα Γρηγοράκου κατά την ψήφιση του προϋπολογισμού στη Βουλή, να επιβεβαιώνουν στη θεωρία, το αυτονόητο και δίκαιο αίτημα των νησιωτικών κοινωνιών, πως δηλαδή χωρίς κίνητρα, οι κενές θέσεις, θα εξακολουθούν να αποτελούν έναν σταθερό εφιάλτη.

Παραμένουν τα κενά στα Κυκλαδονήσια
Χαρακτηριστικό στοιχείο της κατάστασης που επικρατεί στο νομό των Κυκλάδων αποτελεί ο πίνακας που έχει αναρτηθεί και παρουσιάζει την πρόσκληση προκήρυξης των θέσεων, η οποία όσον αφορά στη λίστα των Κυκλάδων, φαίνεται να παρουσιάζει κενές θέσεις σε υγειονομικές δομές εδώ και πολλούς μήνες, με κάποιες περιπτώσεις μάλιστα, να ξεπερνούν τα δύο χρόνια.
Συγκεκριμένα, μεγαλύτερα προβλήματα φαίνεται να βιώνουν νησιά όπως η Σίκινος, η Θηρασιά, η Σχοινούσα, η Δονούσα καθώς όμως και άλλα, όπως η Πάρος, η Θήρα, η Τήνος και η Άνδρος, οι θέσεις των οποίων, στις πρωτοβάθμιες υγειονομικές δομές δεν βρήκαν ανταπόκριση ούτε στο προτελευταίο κάλεσμα του αρμόδιου Υπουργείου τον Απρίλιο του 2014.

«Δεν είχαμε προσφορά διότι οι μισθοί είναι πάρα πολύ χαμηλοί»
Αναφορικά με το συγκεκριμένο θέμα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η ομιλία του αναπληρωτή Υπουργού Υγείας, Λεωνίδα Γρηγοράκου κατά την κοινοβουλευτική συζήτηση για την κύρωση του κρατικού προϋπολογισμού, όπου μεταξύ άλλων, τόνισε πως σε επίπεδο εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα στο ΠΕΔΥ, «δεν είχαμε προσφορά».
Ειδικότερα, ο αναπληρωτής Υπουργός, ανέφερε πως, «Πήραμε εννιακόσια άτομα -και εκεί δεν είχαμε μεγάλη προσφορά και πρέπει να το δούμε- στο ΠΕΔΥ, δηλαδή προκηρύξαμε 900 θέσεις για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα και δεν είχαμε την ανάλογη προσφορά, γιατί υπάρχει εξήγηση και θα σας την πω» σημείωσε, επισημαίνοντας πως, «Δεν μπορεί να πάει ένας αγροτικός γιατρός με 600 ευρώ σε ένα ορεινό χωριό. Είναι εδώ και ο Υπουργός Οικονομικών, το συζητήσαμε προηγουμένως με το επιτελείο του Υπουργείου Οικονομικών. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν είναι δυνατόν να μην αυξηθούν τα εισοδήματα των υγειονομικών. Πώς θα πάει ένα παιδί με 650 ευρώ να υπηρετήσει και να κάνει την υπηρεσία υπαίθρου, η οποία βέβαια δεν ήταν και υποχρεωτική, αλλά την κάναμε υποχρεωτική; Και παρότι την κάναμε υποχρεωτική και προκηρύξαμε 789 θέσεις αγροτικών ιατρών προχθές, δεν είχαμε προσφορά».
Ο κ. Γρηγοράκος, επανέλαβε δε, πως, «Και δεν είχαμε προσφορά, διότι οι μισθοί είναι πάρα πολύ χαμηλοί. Άρα, τώρα που μπορούμε και ανασαίνουμε και υπάρχει ένα πλεόνασμα, θα πρέπει οπωσδήποτε να αυξήσουμε τα εισοδήματα των υγειονομικών».
Στο ίδιο σημείο, πρόσθεσε μάλιστα πως προκηρύχθηκαν από το Υπουργείο Υγείας, 200 θέσεις διασωστών του ΕΚΑΒ, ενώ συμπλήρωσε πως, σχετικά με τους αγροτικούς ιατρούς, «αλλάζουμε το νόμο και λέμε ότι οι συνάδελφοί μας, οι οποίοι έχουν κάνει έξι χρόνια σπουδές -όπως και εμείς κάναμε και πηγαίναμε και κάναμε το αγροτικό μας ιατρείο- δεν θα μπορούν να φεύγουν και να σπουδάζουν στο εξωτερικό, εάν δεν κάνουν την υπηρεσία υπαίθρου. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μία εθνική αναγκαιότητα και θα πρέπει οπωσδήποτε αυτή να την υπηρετήσουμε όλοι».

«Ο χάρτης της υγείας ήταν άδειος»
Στην τοποθέτησή του, ο αναπληρωτής Υπουργός, προχωρώντας σε ένα γενικότερο σχόλιο, σημείωσε πως, «Όταν πήγαμε στο Υπουργείο Υγείας, βρήκαμε μία συγκεκριμένη κατάσταση: Το Εθνικό Σύστημα Υγείας και γενικά ο «χάρτης της υγείας» ήταν άδειος», εξηγώντας παράλληλα, πως, «Έχουμε δώσει προτεραιότητα στη στελέχωσή του».
«Σας λέω, λοιπόν, ότι το σύνολο των προσλήψεων του 2014, με ακριβή νούμερα, στους ιατρούς είναι 2.486 άτομα. Θα μου πείτε: «Μα, συνάδελφε, δεν φαίνεται». Ναι, δεν φαίνεται γιατί το σύστημα ήταν άδειο. Και σε αυτό το άδειο σύστημα έχουμε όλοι τις ευθύνες μας. Και δεν ήταν άδειο το σύστημα τα τελευταία πέντε χρόνια, ήταν ένα σύστημα το οποίο είχε αρχίσει από το 2000 με την μη ανανέωση του νοσηλευτικού προσωπικού, με αποτέλεσμα να μην το ανανεώσουμε και επιστημονικά. Ήρθαν και κάποιοι νόμοι, οι οποίοι δεν βοήθησαν το σύστημα, δηλαδή το «δημοσιοϋπαλληλίκι» των ιατρών, με αποτέλεσμα να δημιουργήσουν τεράστια λειτουργικά προβλήματα στο σύστημα».
Παρουσιάζοντας τα στοιχεία για το τρέχον έτος που σε λίγες ημέρες ολοκληρώνεται, ο κ. Γρηγοράκος, ανέφερε αναλυτικά, «Τετρακόσιοι δέκα έξι ιατροί έχουν προσληφθεί και είναι στα νοσοκομεία. Τριακόσιοι εβδομήντα μόνιμοι ιατροί -πάλι πήραμε προχθές το «ΟΚ»- μέχρι τέλος του μήνα θα έχουν προσληφθεί και αυτοί. Άρα, σύνολο μόνιμου προσωπικού το τελευταίο εξάμηνο του 2014 είναι επτακόσιοι ογδόντα έξι». Επιπλέον, ο ίδιος κατέληξε πως, «Πήραμε οκτακόσιους επικουρικούς ιατρούς, από τους οποίους μέχρι τώρα έχουν τοποθετηθεί οι πεντακόσιοι. Θα τοποθετήσουμε και άλλους τριακόσιους δύο. Άρα, συνολικά οκτακόσιοι δύο».

πηγή: www.koinignomi.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια θα γίνονται δεκτά μόνο με ελληνικούς χαρακτήρες