Pages

Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2014

Δημοσιεύθηκε η υπουργική απόφαση για τις 95 ανεμογεννήτριες στις Κυκλάδες



Δημοσίευση της υπουργικής απόφασης για αιολικά πάρκα σε 4 νησιά των Κυκλάδων Νάξο, Πάρο, Τήνο και Άνδρο * Απόφαση για τις 95 ανεμογεννήτριες στο όριο του χρόνου * Με ακριβώς ένα χρόνο αναιτιολόγητη καθυστέρηση, τελικά δημοσιεύτηκε η υπουργική απόφαση για την δημιουργία αιολικών πάρκων, 95 ανεμογεννητριών, σε τέσσερα νησιά των Κυκλάδων (Νάξο, Πάρο, Τήνο και Άνδρο).

Της Τέτας Βαρλάμη

Μία απόφαση που ανοίγει τον δρόμο στα συμφέροντα του ομίλου Κοπελούζου για εκμετάλλευση του αιολικού δυναμικού των νησιών, γεννώντας παράλληλα ερωτηματικά και δημιουργώντας υπόνοιες για τον χρόνο που αυτή δημοσιεύτηκε.
Με υποτυπώδεις και στοιχειωδώς εκφρασμένες αντιδράσεις εκ μέρους των αυτοδιοικητικών εκπροσώπων των νησιών, παρά τις εντονότατες αντιρρήσεις, όχι μόνο των πολιτών, αλλά και επιστημονικών φορέων, προχώρησε και έγινε πράξη η ικανοποίηση των μεγάλων εταιρικών συμφερόντων στον χώρο της ενέργειας.

Η επιλογή της συγκεκριμένης χρονικής στιγμής για τη δημοσίευση της απόφασης, σε μία περίοδο έντονης πολιτικής ρευστότητας, μόνο τυχαία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί, καθώς αποδεικνύεται ότι επιχειρείται να κλείσουν εκκρεμείς υποσχέσεις και συμφωνίες, λίγο πριν τις ανακατατάξεις στο πολιτικό τοπίο της χώρας.
Οι επιλογή των θέσεων ακόμα και σε προστατευόμενες περιοχές, αποδεικνύει πως δεν ελήφθησαν υπόψη βασικές παράμετροι που επανειλημμένως είχαν επισημανθεί, όπως η αλλοίωση του χαρακτηριστικού νησιωτικού τοπίου, η υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας των νησιών, η υποτίμηση της αξίας της γης και η στρέβλωση του τουριστικού προϊόντος.

Σημεία εγκατάστασης
Στις 23/12/2013 (ΑΔΑ: ΒΛΓΓ0-Ε3Χ), εκδόθηκε η απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος κ. Μανιάτη, σχετικά με τις άδειες παραγωγής και τις μελέτες περιβαλλοντικών όρων για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών συνολικής ισχύος 218,5 MW σε Νάξο, Πάρο, Τήνο και Άνδρο.
Η υπουργική αυτή απόφαση τελικά δημοσιεύτηκε έναν χρόνο μετά και αφορά στην δημιουργία αιολικών πάρκων στα 4 αυτά νησιά των Κυκλάδων, στα οποία πλέον αναμένεται να υψωθούν 95 ενεργειακά παραγωγικές ανεμογεννήτριες.
Συγκεκριμένα, η απόφαση αναφέρει: 
«Αιολικοί Σταθμοί Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) συνολικής ισχύος 218,5MW (95 Α/Γ) και των συνοδών σε αυτό, έργων, που αποτελείται από:
«ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΣΚΟΥΜΠΙ Α.Ε» ισχύος 9,2MW (4 Α/Γ) - Άνδρος
«ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΓΚΟΡΑΚΙ Α.Ε.» ισχύος 16,1MW (7 Α/Γ/) - Άνδρος
«ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΚΑΦΟΥΤΣΙ Α.Ε.» ισχύος 27,6MW (12 Α/Γ) - Άνδρος
«ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΒΟΥΡΛΑΣ Α.Ε.» ισχύος 32,2MW (14 Α/Γ) - Νάξος
«ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΔΙΣΤΟΜΟΣ Α.Ε.» ισχύος 36,8MW (16 Α/Γ) - Νάξος
«ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΓΟΥΡΛΕΣ Α.Ε.» ισχύος 27,6MW (12 Α/Γ) - Πάρος
«ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΣΤΡΟΥΜΠΟΥΛΑΣ Α.Ε.» ισχύος 23MW (10 Α/Γ) - Πάρος
«ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΦΩΛΙΑ Α.Ε.» ισχύος 20,7MW, (9 Α/Γ) - Τήνος και
«ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΓΚΑΓΚΑΡΗ Α.Ε.» ισχύος 25,3MW (11 Α/Γ) - Τήνος
στα νησιά Άνδρο (23 Α/Γ), Νάξο (30 Α/Γ), Πάρο (22 Α/Γ) και Τήνο (20 Α/Γ), Νομού Κυκλάδων και διασυνδετική Γραμμή Μεταφοράς 150kV των Αιολικών Πάρκων με το ΚΥΤ Παλλήνης, Νομού Αττικής».

Εκ μέρους του ΥΠΕΚΑ απορρίφθηκε ο φάκελος των περιβαλλοντικών όρων για την κατασκευή και λειτουργία του «ΑΙΟΛΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΠΕΤΑΛΟ» ισχύος 36,8MW στην Άνδρο.
Πέραν των θέσεων εγκατάστασης, αναφέρεται πως ο τύπος ανεμογεννήτριας που θα χρησιμοποιηθεί στα αιολικά πάρκα είναι η Enercon E-70/2,3MW, ύψους 100m έκαστη, ενώ τα αιολικά πάρκα θα είναι διασυνδεόμενα μεταξύ τους με υποθαλάσσιο καλώδιο υψηλής τάσης 150 KV, συνολικού μήκους 158,86 χλμ.
Όσο δε για τις ανάγκες πρόσβασης στις θέσεις των αιολικών πάρκων έχει σχεδιαστεί νέα οδοποιία (εσωτερική και πρόσβασης), το συνολικό μήκος της οποίας είναι 52,6 χλμ.
Ένα σημείο που ουδόλως φαίνεται να επηρέασε την υπουργική απόφαση αφορά και στις υπό προστασία περιοχές, τμήματα των οποίων εντάσσονται στο έργο.
Πρόκειται για προστατευόμενες περιοχές του Εθνικού Καταλόγου του Ευρωπαϊκού Οικολογικού Δικτύου Natura 2000 της οδηγίας 92/43/ΕΚ:
Στην νήσο Άνδρο: GR 4220001 «Όρμος Βιτάλι και κεντρικός ορεινός όγκος» που έχει χαρακτηρισθεί ως Τόπος Κοινοτικής Σημασίας (ΤΚΣ) (SCI) και GR 4220028 «Κεντρικό και Νότιο τμήμα, γύρω νησίδες και παράκτια θαλάσσια ζώνη» που έχει χαρακτηρισθεί ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) (SPΑ).
Στην νήσο Νάξο: GR 4220014 «Κεντρική και Νότια Νάξος: Ζεύς και Βίγλα έως Μαυροβούνι και θαλάσσια ζώνη» που έχει χαρακτηρισθεί ως Τόπος Κοινοτικής Σημασίας (ΤΚΣ) (SCI) και GR 4220026 «Νάξος: Όρη Αναθεματήστρα, Κόρωνος, Μαυροβούνι, Ζευς, Βιγλατούρι» που έχει χαρακτηρισθεί ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) (SPΑ)».

Προαποφασισμένο
Αρνήσεις για την εγκατάσταση των αιολικών πάρκων στα τέσσερα νησιά των Κυκλάδων εκφράστηκαν από τα δημοτικά συμβούλια των νησιών αυτών, όπως αρνητικά γνωμοδότησε και το τότε Περιφερειακό Συμβούλιο, με άρνηση αποδοχής της μελέτης, χωρίς όμως εκ των υστέρων να υπάρξει ουδεμία άλλη αντίδραση.
Πέραν των σχετικών ψηφισμάτων που εκδόθηκαν, που όπως τελικά αποδείχθηκε ήταν απλά μία επικοινωνιακή τακτική λαοφιλούς προσέγγισης του θέματος, κατά ουσία, αφέθηκε η υπόθεση στην διακριτική ευχέρεια του χρόνου να τη σκεπάσει με την απαιτούμενη λήθη έως την στιγμή που εν μέσω γενικών πολιτικών αναταράξεων να περάσει σχεδόν απαρατήρητη η έγκριση υλοποίησης της συγκεκριμένης επιχειρηματικής επένδυσης.
Έτσι μία επιχειρηματική προοπτική που ξεκίνησε από το 2011, έφτασε να παίρνει τον δρόμο της υλοποίησης στο τέλος του 2014, με τα αρνητικά σημεία τα οποία είχαν εντοπιστεί στην περιβαλλοντική μελέτη και από τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες της διεύθυνσης περιβάλλοντος της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, είχε γίνει σαφές εξ αρχής ότι επρόκειτο για μία «πρόχειρη» πρόταση που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.
Για ακόμα μία φορά αποδείχθηκε πως οι υπουργικές αποφάσεις δείχνουν να αγνοούν επιδεικτικά τα όποια αποτελέσματα της διαβούλευσης, όπως συνέβη και σε αυτή την περίπτωση και από την άλλη οι όποιες αντιδράσεις καταγράφονται, να αποδεικνύονται τελείως προσχηματικές.

πηγή: www.koinignomi.gr

Φωτογραφία: Enercon αιολική τουρμπίνα του τύπου Ε-70 (2,3 MW), με ύψος του κόμβου του 113,5 m


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια θα γίνονται δεκτά μόνο με ελληνικούς χαρακτήρες