Pages

Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2014

Γιάννης Ραγκούσης: "Ήρθε η ώρα να δοκιμάσω κάτι... και γιατί νιώθω πως σας το χρωστάω"



Ο Γιάννης Ραγκούσης επιστρέφει στην κεντρική πολιτική σκηνή, με άρθρα του που δημοσιεύονται -και σχολιάζονται- στη σελίδα που διατηρεί στο facebook. Στα τέσσερα -μέχρι σήμερα Τρίτη 11/11/2014- κείμενά του που έχουν δημοσιευθεί -και αναδημοσιεύουμε- ο πρώην Δήμαρχος Πάρου και πρώην υπουργός και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Ραγκούσης επιχειρεί να πάρει «τη γνώμη φίλων και παλαιότερων συνεργατών πριν προχωρήσω σε μια δημόσια παρέμβαση», όπως χαρακτηριστικά γράφει.
Ακολουθούν τα τέσσερα πρώτα κείμενα του Γιάννη Ραγκούση:

Κείμενο 1
Πιστεύω ότι ήρθε η ώρα να γίνει πράξη μια ιδέα που σκέφτομαι καιρό.
Στην πραγματικότητα, είναι μια ιδέα που μου δώσατε εσείς.
Συγκεκριμένα:
είμαι από εκείνους που επιδιώκω πριν προχωρήσω σε μια δημόσια παρέμβαση να πάρω τη γνώμη φίλων, παλαιότερα συνεργατών.
Τώρα και μετά από περίπου 2,5 χρόνια που είμαστε σχεδόν καθημερινά μαζί, σκέφθηκα πως ήρθε η ώρα να δοκιμάσω κάτι... και γιατί νιώθω πως σας το χρωστάω.
Αντί να δημοσιεύσω πρώτα ένα άρθρο και κατόπιν να σας το γνωστοποιήσω και να δω τις απόψεις σας, αυτή τη φορά αποφάσισα να το θέσω στην κρίση σας, παράγραφο - παράγραφο, πριν τη δημοσίευσή του.
Θα πρόκειται για κάτι σαν συνδιαμόρφωση και συλλογική συγγραφή.
Τα σχόλιά σας, οι ερωτήσεις σας καθώς και οι επιδοκιμασίες ή οι αποδοκιμασίες σας, θα επηρεάσουν το τελικό κείμενο. Προφανώς όχι τον πυρήνα του συλλογισμού μου, εκτός εάν αποδειχθεί η ύπαρξη λάθους (δεδομένου πως λαϊκιστής δεν είμαι).
Ας δοκιμάσουμε λοιπόν, να αλλάξουμε λίγο τους ρόλους... και μάλιστα με την ευκαιρία μιας δημόσιας παρέμβασης - άρθρου που θα έχει χαρακτήρα στρατηγικής προσέγγισης της πορείας της χώρας.
Ήρθε η ώρα να δοκιμάσουμε κάτι μαζί και... μετά κάνουμε τον απολογισμό μας...
Υ.Γ. ελπίζω κάποιοι να μην μας «κλέψουν τις ιδέες», και μάλιστα αποσπασματικά, πριν την ολοκλήρωση και δημοσίευση του άρθρου...
10/11/2014

Κείμενο 2
Λοιπόν, σε συνέχεια της προηγούμενης ανάρτησης και κατά τις 19:00 θα θέσω στην κρίση σας το πρώτο κομμάτι του άρθρου ώστε να ξεκινήσει η συζήτηση, οι αντιδράσεις, ο προβληματισμός και οι ερωτήσεις...
Ωστόσο, επειδή δεν έχω ξανακάνει κάτι παρόμοιο, όπως και δεν ξέρω αν έχει ξαναγίνει, θέλω σας παρακαλώ τη βοήθειά σας και την κατανόησή σας.
Τις επόμενες ημέρες θα θέσω υπόψη σας και τα λοιπά μέρη του άρθρου.
Στο τέλος, μαζί θα σκεφθούμε τον τίτλο...
Επίσης, από το πρώτο μέρος του άρθρου θα προσπαθήσω να καταλάβετε το επίκεντρο του συλλογισμού που θέλω να αναπτύξω... αν και, όσοι έτσι επιλέξουν, θα είναι χρήσιμο και στο τέλος να παρέμβουν, αφού θα έχουν υπόψη τους το σύνολο του άρθρου.
Ευχαριστώ πολύ για το ενδιαφέρον.
10/11/2014

Κείμενο 3
Ξεκινάμε...
«The attached Memorandum of Economic and Financial Policies (MEFP) and Memorandum of Understanding on Economic Policy Conditionality (MoU) outline the economic and financial policies that Greece will implement during the remainder of 2012 and in the period 2013-14».
Μετάφραση δική μας: «Το συνημμένο Μνημόνιο Οικονομικής και Χρηματοπιστωτικής Πολιτικής (ΜΟΧΠ) και το Μνημόνιο Συνεννόησης για τον Προϋποθέσεις Οικονομικής Πολιτικής (ΜΣ) περιγράφει τις οικονομικές και χρηματοπιστωτικές πολιτικές που η Ελλάδα θα εφαρμόσει κατά το υπόλοιπο του 2012 και κατά την περίοδο 2013-14»
(απόσπασμα από το 2ο μνημόνιο όπως ακριβώς υπογράφτηκε το 2012)

Η Ελλάδα αντί να βγει από το 2ο Μνημόνιο που, από το 2012 έχει προγραμματιστεί να λήξει 31Δεκεμβρίου2014, κατευθύνεται τελικά «πρόσω ολοταχώς» στο 3ο Μνημόνιο.
Και ως συνήθως, πάλι κάποιοι επιδιώκουν να μην καταλάβουμε.
Εξηγούμαι:
Η αλήθεια είναι πως από τις αρχές του 2012, (απόσπασμα παραπάνω) γνωρίζαμε και γνωρίζουμε ότι το 2ο μνημόνιο έληγε και λήγει 31 Δεκεμβρίου 2014.
Επομένως, ήταν προγραμματισμένο η Ελλάδα να βγει από το μνημόνιο και τη διεθνή κηδεμονία που αυτό συνεπάγεται καθώς και να επιστρέψει στις αγορές.
Υπό αυτήν την έννοια κανείς δεν θα μας έβγαζε από το μνημόνιο στο τέλος αυτής της χρονιάς επειδή έτσι αυτός αποφάσισε πρόσφατα.
Μάλιστα, έχει πολύ μεγάλη σημασία πως η Κυβέρνηση είχε στη διάθεσή της ουσιαστικά 3 οικονομικά έτη κατά τη διάρκεια των οποίων επικράτησαν:
1) απαράμιλλες κοινωνικές συνθήκες οι οποίες θα μπορούσαν να παρομοιαστούν σαν κοινωνική συνθηκολόγηση. Και πάντως συνθήκες που λες και προέρχονται από άλλη κοινωνία από αυτήν που το 2011 είχε παράξει τους αγανακτισμένους.
2) απροϋπόθετη κοινοβουλευτική υπερψήφιση κάθε λογής πράξης νομοθετικού περιεχομένου ή νομοσχεδίου.
3) απεριόριστη, έως προκλητική, μιντιακή υποστήριξη που πολλές φορές έφτασε και φτάνει στο σημείο παραποίησης των γεγονότων.
4) πρωτοφανή προστασία από το πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο της Ευρωπαϊκής και Γερμανικής δεξιάς.
5) και ίσως το κυριότερο. Είχαν χρόνο.
Πολιτικό χρόνο, σχεδόν αψεγάδιαστο, για να πράξουν.
Χρόνο για να διαπραγματευτούν και ν' αλλάξουν το περιεχόμενο του 2ου μνημονίου όπου έκριναν πως αυτό απαιτείται.
Ακόμη, έχει σημασία πως το περιεχόμενο του 2ου μνημονίου έχει και την προσωπική πολιτική σφραγίδα των κ.κ. Σαμαρά, Βενιζέλου. Επίσης, πως ένα μεγάλο βάρος δημοσιονομικών μέτρων του 2012 ανέλαβε να νομοθετήσει η Κυβέρνηση Παπαδήμου πριν παραδώσει στην Κυβέρνηση Σαμαρά.
(Συνεχίζεται)
10/11/2014

Κείμενο 4
Μέρος 2ο
Επομένως, η προγραμματισμένη και συμφωνημένη έξοδος της Ελλάδας από το μνημόνιο δεν επιτεύχθηκε.
Η αποτυχία δε, είναι τόσο δραματική που για να γίνει κατανοητό το μέγεθός της αρκεί να φωτίσουμε το εξής:
η τελική αξιολόγηση που είναι σε εξέλιξη, επρόκειτο να ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο για να πιστοποιηθεί το τέλος του 2ου μνημονίου και να επανέλθει έτσι η χώρα ομαλά στις διεθνείς αγορές χρήματος.
Τώρα, η τελική αξιολόγηση του 2ου μνημονίου πραγματοποιείται όχι για να πιστοποιηθεί η έξοδος της Ελλάδας από το αυτό, αλλά διεξάγεται στο πλαίσιο της αγωνιώδους προσπάθειας της Κυβέρνησης να αποσπάσει παράταση του μνημονίου, δηλαδή παράταση της διεθνούς στήριξης επομένως και της κηδεμονίας που αυτή αναντίλεκτα συνεπάγεται.
Διεθνή στήριξη χωρίς την οποία, η Ελλάδα και τα ATM's των τραπεζών τη νύχτα της 31ης Δεκεμβρίου 2014 θα κάνουν απλώς... στάση πληρωμών, όπως προεξόφλησαν τα spreads στο 9% τον Οκτώβριο. Την ημέρα δηλαδή της 16ης Οκτωβρίου, που ο λαϊκιστικός καιροσκοπισμός της σημερινής Κυβέρνησης τσάκισε στα βράχια των αγορών χρήματος, 5 ετών θυσίες του ελληνικού λαού και των ελληνικών επιχειρήσεων.
Την ημέρα που άλλαξαν πλήρως τα δεδομένα, που αντιστράφηκαν οι ρόλοι και που η Ελλάδα βρέθηκε ξανά σε θέση ματ. Μία εξέλιξη απολύτως αρνητική που εγκυμονεί απροσδιόριστους κινδύνους για την χώρα.
Μα εύλογα θα ρωτήσει κάποιος «καλά τότε οι ανώτατοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι κι όσοι αναπαράγουν το μήνυμά τους γιατί μιλούν για μετα-μνημονιακή εποχή στην οποία μπαίνουμε»;
Μνημόνιο πέρα από το πλήγμα στο βιωτικό επίπεδο των πολιτών, σημαίνει δύο πράγματα:
1) Φθηνό «θεσμικό» χρήμα (2,5% είναι πλέον το μέσο επιτόκιο της «μνημονιακής χρηματοδότησης») και σε τόση ποσότητα (240 δις μέχρι τώρα) ώστε να μην έχεις ανάγκη τις αγορές χρήματος για να αποφύγεις την στάση πληρωμών.
2) Τριμερή διεθνή οικονομική επιτήρηση κι έλεγχο, που βεβαίως ουδεμία σύγκριση έχει με την γενική εποπτεία της ΕΕ προς τα κράτη μέλη όπως πρόσφατα είδαμε να εξελίσσεται επί των προϋπολογισμών της Γαλλίας και της Ιταλίας.
Φεύγουμε λοιπόν από το μνημόνιο και μπαίνουμε στη μεταμνημονιακή εποχή;
Όχι.
Πρώτον, διότι θα εξακολουθήσουμε να αντλούμε και θεσμικό χρήμα τόσο για το ελληνικό δημόσιο όσο και κυρίως για την ρευστότητα των τραπεζών.
Αυτήν τη στιγμή που γράφονται αυτές οι λέξεις το ελληνικό τραπεζικό σύστημα αντλεί περίπου 45 δις Ευρώ για λόγους ρευστότητας αποκλειστικά από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Πρόκειται για 45 δις Ευρώ που ανά πάσα στιγμή μπορεί να φτάσουν ξανά στα 100 δις Ευρώ. Και αυτά είναι πέραν των 27 δις χρηματοδοτικό κενό που παρουσιάζει η χώρα μέχρι το 2016.
Βλέπετε, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα ως παρακολούθημα του ελληνικού κράτους είναι κι αυτό εκτός αγορών, παρά τα stress tests. Ένα γεγονός, που στον εγχώριο δημόσιο λόγο συνήθως αποσιωπάται.
Δεύτερον, διότι η Ελλάδα μετά την αποτυχία της να εξέλθει του μνημονίου, θα παραμείνει σε καθεστώς διεθνούς, τριημερούς οικονομικού ελέγχου, ειδικής τάξης, μεγέθους και κλίμακας.
«Μα αυτό είναι πολύ κακό για τη χώρα» θα πει κάποιος.
Ναι, είναι πολύ κακό που η τρέχουσα σκληρή αξιολόγηση αντί να συνδέεται με το τέλος, συνδέεται με την ανάγκη διατήρησης του μνημονίου.
Όμως δυστυχώς υπάρχει και κάτι χειρότερο...
(Συνεχίζεται…)
11/11/2014


Στον παραπάνω σύνδεσμο, που παραπέμπει στην σελίδα του Γιάννη Ραγκούση στο facebook, υπάρχουν και τα σχόλια, κυρίως φίλων και παλαιότερων συνεργατών του, κάτω από κάθε κείμενο - ανάρτηση που έχουν ιδιαίτερο και ξεχωριστό ενδιαφέρον…


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια θα γίνονται δεκτά μόνο με ελληνικούς χαρακτήρες